Tavaszi karcsúsító brokkoli krémleves

Nem hiába említik annyiszor „a brokkoli az egyik legegészségesebb zöldségünk”. Ráadásul a fogyókúrázók jóbarátja is! Nem csupán erős antioxidáns és telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de segít a rák megelőzésében, erősíti a csontokat és még napestig lehetne sorolni. Mindenképp érdemes tehát kipróbálni az alábbi brokkoli krémleves receptet!

Milyen növény is a brokkoli?

A brokkoli a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata és közeli rokonságban áll a karfiollal, fejes káposztával, bimbós kellel és a karalábéval is. Már a rómaiak is előszeretettel fogyasztották, hazánkban azonban csak az elmúlt 20 évben kapott igazi népszerűséget.

               

Miért érdemes brokkolit fogyasztani?

  • Rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz
    (béta-karotint, B1, B2, B3, B9, C vitaminokat, kálciumot és vasat)

  • Segít megelőzni a rák kialakulását

  • Nagyon jó immunerősítő

  • Erősíti a csontokat is (kalcium és K vitamin tartalma miatt)

  • Csökkenti a koleszterinszintet (oldékony rostjainak köszönhetően tisztítja a szervezetet)

  • Enyhíti az allergiás tüneteket

  • Csökkenti a gyulladást

  • Kiváló antioxidáns

  • Erősíti a szívet

  • Segíti a fogyókúrát

Bátran fogyasztható nyersen, párolva, sütve, pépesítve, turmixokhoz, rántva, húsokkal egybesütve, vagy akár egy ínycsiklandozó krémlevesként is:

TAVASZI KARCSÚSÍTÓ BROKKOLI KRÉMLEVES

             

Hozzávalók:

  • 50 dkg Broccoli Calabrese (egyenesen a kertedből)!

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 dkg vaj

  • 1,5 dl tejszín

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 csipet őrölt szerecsendió

  • só, bors ízlés szerint


A készítése pedig nagyon egyszerű:

Vedd elő a kedvenc lábasod, amiben a levest készíteni szeretnéd! Ezután olvaszd meg a vajat benne, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és párold üvegesre! Ezután törd bele a fokhagymát is, keverj rajta 2-3-at és már jöhetnek is a megmosott, egyenletes nagyságúra darabolt Brokkoli Calabrese darabok. Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje a brokkolikat, majd főzd addig, amíg könnyen pépesíthető nem lesz a zöldség!
Ha kész vagy, egy turmixgép segítségével pépesítsd a levesed, adj hozzá szerecsendiót, sót, borsot! Végül a 1,5 dl tejszínt is keverd bele pár gyors mozdulattal - és már kész is!

Ha szeretnéd tökmaggal, pirított bacon darabokkal, vagy akár zsemlekockával is díszítheted.

Milyen brokkolit használj a recepthez?

A Broccoli Calabrese az egyik legkedveltebb brokkoli-fajta. Küllemre hasonlít a karfiolhoz: roppanó rózsái szorosan ülnek egymás mellett. Nyári-őszi termesztésre alkalmas, sötétzöld színű fajta. Bátran fogyasztható nyersen, párolva, sütve, turmixolva, levesként, de akár le is fagyasztható. Mag vetési ideje: március – április.

              


0