Homoktövis porzó
Kód: 13609
A homoktövis egy gyümölcstermő cserje, melyet felhasználnak az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és dísznövényként is. Az egyik legértékesebb gyógynövényünk, narancssárga, kerekded gyümölcse kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a csipkebogyó, és tízszer többet a citrusféléknél. Ezen felül igen nagy mennyiségben található meg benne A-, B1-, B2-, B6-, B9-, E-, K-, P-, F-vitamin. Fellelhető még benne cellulóz, béta-karotin (ráadásul jóval nagyobb százalékban, mint a sárgarépában), különféle ásványi anyagok és nyomelemek, mint a foszfor, kalcium, magnézium, kálium, vas, nátrium, komplex olajok, stb. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló hatása van. Fogyasztható nyersen vagy ivólé, kompót, lekvár formájában. Talajra nem érzékeny, fagy- és szárazságtűrő. Fontos tudni, hogy a porzós növény nem terem, viszont akár 4-6 termőset is képes beporozni.
Ár: 3600 Ft

Ültetési idő: március - november

Fényigény: Napos, napsütéses

Szállítás: 15/20 cm
- A cserépben lévő növényeket az év bármely szakában elültethetjük, kivéve ha fagyos a talaj.
- Ássunk a cserép méreténél kicsivel nagyobb gödröt, és jól locsoljuk be.
- Nyomkodjuk meg a cserép falát, így próbáljuk kivenni a növényt.
- Ne rázzuk le a földet a gyökerekről, azzal együtt helyezzük az ültető gödörbe, aztán földdel jól takarjuk be és öntözzük meg.
- A homoktövis szinte minden talajon jól fejlődik, leginkább a szárazabb, homokos talajt szereti, min. ültetési távolság: 2 m.
- Telepítéskor vegyük figyelembe a szélirányt is.
- Szárazság idején gondoskodjunk megfelelő vízellátásról.
- A nagyobb terméshozam érdekében évente trágyázzuk a talajt.
- Az idősebb példányokon ritkító metszést ajánlott végezni.
- Ha betegség jeleit észleli a növényen forduljon növényegészségügyi szaküzlethez.