Datolyaszilva – minden, amit erről az egzotikus gyümölcsről tudni érdemes

Napjainkban számtalan egzotikus gyümölcsöt ismerünk, mi több, ezek a korábban különlegességnek számító gyümölcsök mára már mindennapjaink részévé váltak, s nem csupán a boltok polcain találkozhatunk velük, hanem akár saját kertünkben is gond nélkül termeszthetjük őket. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kaki vagy datolyaszilva is egy ilyen egzotikus fajta.


Általánosságok és érdekességek
          
• A növény latin elnevezése Diospyros kaki, ami a "dios" és "pyros" szavakból tevődik össze, jelentése pedig "isteni gyümölcs" vagy "istenek gyümölcse".

• Ha a kevésbé érett gyümölcsöt néhány almával együtt egy zacskóba tesszük, akkor felgyorsíthatjuk az érési folyamatot.


Honnan vásárolhatunk minőségi fákat?

Ajánlott olyan faiskolából vagy szaküzletből beszerezni a fákat, ahol fajtaazonossági garanciát kínálnak a növényekre, így elkerülhető az a kellemetlen meglepetés, hogy mást kapjunk, mint amit vásároltunk. A Sweet Garden minden növényre fajtaazonossági garanciát vállal. Nálunk egészséges növényeket talál, ezért ha betartja az ültetési útmutatóban leírt lépéseket, és megfelelően gondoskodik a növényekről, akkor életerős és szépen fejlődő növényekkel lesz teli a kertje.

Ha pedig konténeres gyümölcsfákra esik a választás, megnő a sikeres kertészkedés esélye, mivel:

• A konténeres növények az év szinte bármely szakában elültethetők, nemcsak tavasszal és ősszel.

• Kevésbé érzékenyek a kiszáradásra és az átültetés okozta stresszre, valamint gyökereik kevésbé sérülnek a szállítás során.

• Jól fejlett gyökérzetük van, ami gyorsabb és biztosabb megeredést garantál.

• Hamarabb fordulnak termőre. 

          
Datolyaszilva – ültetés és gondozás

• Egzotikus növény, ennek ellenére rendkívül jól alkalmazkodik hazánk éghajlatához, az alacsonyabb hőmérsékletet is jól bírja.

• Jó ellenállóképessége ellenére javasolt olyan helyre ültetni, ahol nincs közvetlenül kitéve a hideg légáramlatoknak. Védelmet igényel, ha a hőmérséklet -20 C fok alá csökken.

• Egész évben ültethető, kivéve ha fagyos a talaj.

• Az optimális fejlődés érdekében tápanyagokban dús, jó vízelvezezésű talajra van szüksége.

• Napos elhelyezést igényel.

• Ássunk megfelelő mélységű és szélességű ültetőgödröt, valamivel nagyobbat mint a konténer mérete. Vegyük ki a növényt a cserépből, ne rázzuk le a földet a gyökerekről, azzal együtt helyezzük az ültetőgödörbe. Földdel jól takarjuk be, és öntözzük meg.


Ültetési távolság

A kaki akkor hoz bőséges termést, ha megfelelő, tápanyagokban dús, termékeny földbe ültetjük. A példányok között legalább 3-4 méteres távolságot szükséges betartani. A kifejlett növény elérheti a 4-6 méteres magasságot, ezért nagy térre van szüksége ahhoz, hogy harmonikusan fejlődjön.


Gyümölcsök érési ideje

Kései érésű gyümölcsfa, májusban virágzik, majd a naspolyával egyidejűleg, ősz végén örvendeztet meg terméseivel. Mivel tavasz végén virágzik, ezért a kora tavaszi fagyok nem befolyásolják a növény fejlődését. A gyümölcsök ősz végén, október-novemberben érnek. 

      
Milyen a datolyaszilva, és hogyan fogyasszuk?

• A termés fajtától függően lehet sárgás narancssárga vagy narancssárgás-pirosas színű.

• Az íze nehezen leírható, egyesek szerint a mézhez hasonlít, mások a barack és a körte ízének kombinációjaként jellemzik.

• Külső rétege fényes, a paradicsomhoz hasonló, a belseje puha és lédús.

• A gyümölcs fogyasztható nyersen, vagy készíthetünk belőle gyümölcsturmixot, süteményeket , lekvárokat is.


Jótékony hatásai

• Rostban és vitaminokban gazdag.

• Magas a kálium, réz, mangán, folsav, magnézium és foszfor tartalma.

• Jelentős mennyiségű C, B6, E és K vitaminokat tartalmaz.

• Antioxidánsokban gazdag.

• A kaki gyümölcs fogyasztása jótékony hatással van szívünk egészségére, gyulladáscsökkentő hatású, segíti az emésztést, javítja a látást, erősíti az immunrendszert, megelőzi a korai öregedést, bőrfiatalító hatású.


Ne feledjük:

A hozamkorlátozás elősegíti a megfelelő minőségű gyümölcsök termesztését. Ha sűrűn nőnek a gyümölcsök a fán, javasolt néhányat leszedni amíg még kis méretűek, 1-1.5 cm nagyságúak. Ezzel elősegítjük a fán maradó gyümölcsök fejlődését, érését. A gyümölcsritkítás azért is fontos, mert ha a sűrűn elhelyezkedő gyümölcsök megnőnek, súlyuk alatt letörhetnek a fa ágai.







0