Kertészeti tippek

Homoktövis, az egészség forrása

A bogyós gyümölcstermők ízletes, vitaminokban gazdag gyümölcsökkel látnak el, amelyek az egészséges táplálkozás alappillérei közé tartoznak. A homoktövis az egyik legértékesebb ezen gyümölcstermők közül, mivel termése számos pozitív hatást gyakorol a szervezetre.

» tovább

Húsvéti finomságok

Rögtön itt a Húsvét. A tavaszi nagytakarítás kész, és a húsvéti díszek is előkerültek már. De mi legyen az ünnepi menüvel?

» tovább

5 Díszcserje, ami már februárban virágzik

Amikor a hó és a fagy uralja még a tájat, és szürkeség és sivár hangulat jellemzi a téli napokat, a legtöbben a tavasz melegebb és színesebb napjait várjuk. Ilyenkor mégis találni olyan díszcserjéket, amelyek kivirágzanak a zord téli körülmények között, és színt és reményt hoznak a téli kertekbe.

» tovább

Homoktövis vagy Tűztövis?

Biztosan hallottál már a homoktövisről és az egészségre gyakorolt jötékony hatásáról. De mi a helyzet a tűztövissel? Ebben a cikkben két érdekes és könnyen összetéveszthető növényről fogunk beszélni: a homoktövisről és a tűztövisről. 

» tovább

7 dísznövénykert típus a zöldövezet átalakításához

A dísznövénykertek szépséget és változatosságot hoznak a környezetünkbe, és a zöldövezeteket a pihenés és az öröm oázisaivá varázsolják. Bármilyen igényeid lennének, biztosan létezik olyan dísznövénykert típus, ami megfelel elvárásaidnak és ízlésednek.

» tovább

Miért érdemes évelőket ültetni a kertbe?

Kiváló választásnak bizonyulhat, ha évelő növényeket ültetsz a kertbe, hiszen időt és energiát lehet így megtakarítani a kert gondozásában. Az évelők olyan növények, amelyek évről évre újra kihajtanak, mondhatnánk úgy is, hogy tavaszonként újra életre kelnek, még kedvezőtlen időjárási körülmények vagy egy fagyos tél után is.

» tovább

Hasznos információk a futónövényekről

A futónövényeket főleg dekorációs értékük miatt kedvelik, illetve azért, mert lenyűgöző zöldhomlokzatokat alkotnak és pompás zöld struktúrákat lehet létrehozni belőlük a kertben. Mivel támasztékra van szükségük, speciális támrendszereket is ki lehet alakítani számukra, vagy simán csak felfuttatni őket a már meglevő támaszokra, mint például egy kerítés, fal vagy pergola.

» tovább

Környezetbarát kertészkedés: Ez egészséges termést és fenntartható fejlődést jelent

A környezetbarát kertészkedés nem csak egy trend, hanem egy filozófia, amely a fenntartható módszerek és gyakorlatok használatát támogatja a növények termesztésében. A környezetbarát kertészkedés azt jelenti, hogy gondosan és a környezet iránti felelősséggel ápoljuk kertünket annak érdekében, hogy egészséges termést kapjunk, és megóvjuk az ökoszisztémát, amelyben élünk.

» tovább

Mulcs – a fák legjobb barátja 

A mulcsozás sok szakember szerint a fák legjobb barátja, mivel számos előnnyel jár egészségüket és növekedésüket illetően. A mulcsozás hatékony és könnyen elérhető módszer a a fák és más növények gondozására.

» tovább

Útmutató kezdőknek: hogyan nevelj kaméliát

A kaméliáknak több mint száz fajtája létezik, és a világ legkedveltebb növényei közé tartoznak. Legtöbbjüket változatos virágaik szépsége miatt dísznövényként tartják számon, de bizonyos fajtákat „teanövényként” is ismernek, és természetes gyógymódként használják a hagyományos gyógyászatban.

» tovább

Szőlő ültetése

Ha a kertészkedés a szenvedélyed, és ízletes szőlőt szeretnél szüretelni, akkor ez a cikk neked szól. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakorlati tippet, hogyan ültess úgy szőlőt a saját kertedben, hogy az bőséges termést hozzon, és finom csemegeszőlővel és házi bor készítésére kiválóan alkalmas borszőlővel jutalmazzon meg.

» tovább

A mai mag a holnapi zöldségeskert

Bárki, aki próbálkozott már zöldségtermesztéssel, megtapasztalhatta, hogy a vetőmagokból sokkal gazdagabb a kínálat, mint a kiültetésre kész palántákból. Ezért is döntenek úgy sokan, hogy maguk nevelik fel a zsenge korban még több törődést és különlegesebb körülményeket igénylő növényeiket, legyenek akár gyakorlott kertészkedők, akár lelkes kezdők.

» tovább

Minimális gondozást igénylő növények

Számtalan növény közül egyesek jobban, míg mások kevésbé igénylik a gondozást. Ez utóbbi a legjobb választás, különösen azok számára akiknek nincs sok idejük vagy még kezdők a kertészkedésben. Egy mutatós, formákkal és színekkel teli kert nem feltétlenül igényel sok erőfeszítést. Következzen néhány példa olyan növényekre, amelyek minimális gondozást igényelnek:

» tovább

Növények takarása

Amikor a kinti hőmérséklet pozitív, a kert gyönyörű, a növények teljes pompájukban tündökölnek. De mit tegyünk, ha a hőmérséklet csökken? Egyszerű! A hidegre érzékeny növényeinket takarással védjük! Nagyon fontos, hogy a növényeket igyekezzünk természetes alapanyagú textilekkel, különféle zsákokkal, akár fenyőgallyal vagy szalmával betakarni.

» tovább

Méheket csalogató növények a kertben

A méheknek jól meghatározott, fontos szerepük van a természetben. Ahogy nekik is szükségük van a növények virágporára, nektárjára, úgy a növényeknek is szükségük van a méhekre, hogy termést hozzanak és a faj fennmaradásához szükséges magokat termeljék.

» tovább

Mutatós kertek – így csoportosítsd a növényeket!

Hogyan néz ki egy tetszetős kert? Egy mutatós kertet különféle növények alkotnak, melyek kitűnően illenek egymáshoz. Semmi sem a véletlen műve, gondos tervezés, és kutatás előzi meg a növények kiválasztását és ültetését. Ennek köszönhetően a növények harmonikusan fognak növekedni egymás társaságában, és kölcsönösen kiemelik egymás szépségét. A szemrevaló kertek egyik titka, hogy a növénycsoportosításnak köszönhetően, egész évben gyönyörködhetünk a különböző növények virágzásában.

» tovább

Tél a kertben

Az ősz színeinek sokasága a téli évszak beköszöntével eltűnik. Megérkezik a hideg, mindent ellep a hó, és előfordulhat, hogy semmi kedvünk kimenni a meleg házból. Ha a megfelelő növényeket ültetjük, a kert még ebben az időszakban is csodaszép lehet! Ugyanakkor annak érdekében, hogy élvezhessük a kertünk nyújtotta örömöt, gondos odafigyelés szükséges.

» tovább

Árnyékkedvelő növények

Egy kert akkor lesz teljes, ha minden egyes része megkapja a kellő figyelmet és gondoskodást. Gyakran előfordul, hogy a napos kertrész zsúfoltságig van növényekkel, az árnyékos területek pedig üresek. Sokan azért nem törődnek kertjük árnyékos részével, mert nem tudják, milyen növényeket ültethetnének oda. Jó hír azonban, hogy vannak növények, melyek kifejezetten árnyékos vagy félárnyékos helyen érzik igazán jól magukat, ráadásul rendkívül szépek is!

» tovább

Vidéki kertem

A városi élet rengeteg előnyt biztosít, ugyanakkor zsúfolt, stresszes, zajos, és a levegő is egyre szennyezettebb. Annak érdekében, hogy kicsit kiszabaduljunk, és elszökhessünk a nagyvárosi nyüzsgésből legalább a hétvégeken, egy vidéki házra, egy vidéki kertre van szükségünk.

» tovább

Okos otthonok és kertek

Ha olyan kertről álmodsz, aminek a karbantartása egyszerű, nem igényel nagy erőfeszítést rendben tartani, és akár az otthonodból vagy nagyobb távolságról is kezelhető, akkor jó hírünk van számodra! Manapság már szinte semmi sem lehetetlen, és a “smart home” avagy az okos otthon, illetve a “smart garden” avagy az okos kert is karnyújtásnyira van tőlünk. A technológia a kertrendezésnek is szerves eleme lett, segítségével a kertészkedés egyszerűbbé vált, életünk pedig kényelmesebbé.

» tovább

Illattal teli kert

Ha illatos növényekre vágyunk, szerencsére gazdag kínálatból válogathatunk. Részesítsük őket előnyben, hisz segítségükkel a legkisebb kertet is ellenállhatatlanná varázsolhatjuk. A pihenésre, kikapcsolódásra hangolt kertrészlet akkor lesz az igazi, ha egyszerre több érzékszervünkre (látás, szaglás, tapintás) is hatással van. Ültessünk hát kertünkbe illatos, és eltérő időszakban virágzó növényeket, hogy hosszú időn keresztül gyönyörködhessünk bennük.

» tovább

Kaméleonnövények

Az évszakok váltakozásával a természet lenyűgöző előadásának lehetünk szemtanúi. Főszereplői azok a növények, melyek a környezeti hatások függvényében, a kaméleonokhoz hasonlóan változtatják külsejüket. Minden évszakban más és más arcukat mutatják elképesztő színjátékot hozva így létre.

» tovább

Növénytársítás a kertben

Kertünkbe általában dísz- és haszonnövényeket is szeretnénk ültetni. Az emberekhez hasonlóan a növények közt is vannak olyanok, amelyek jól kijönnek egymással, s olyanok is, amelyek kevésbé. Ültetéskor tehát – esztétikai és funkcionális szempontokat is figyelembe véve – szem előtt kell tartanunk, hogy mit mivel érdemes társítani.

» tovább

Ősszel virágzó növények

A nyár elmúltával szomorúan gondolunk arra, hogy tavaszig már nem áll módunkban gyönyörködni a szépséges, színes virágokban. Azonban annak ellenére, hogy az őszről leginkább a látványos színekbe öltözött fák lombozata jut eszünkbe, a természet gondoskodik róla, hogy ne csak a sárga, narancssárga, rozsda és vöröses levelekkel, hanem szépséges virágokkal is megörvendeztessen bennünket.

» tovább

Datolyaszilva – minden amit erről az egzotikus gyümölcsről tudni érdemes

Napjainkban számtalan egzotikus gyümölcsöt ismerünk, mi több, ezek a korábban különlegességnek számító gyümölcsök mára már mindennapjaink részévé váltak, s nem csupán a boltok polcain találkozhatunk velük, hanem akár saját kertünkben is gond nélkül termeszthetjük őket. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kaki vagy datolyaszilva is egy ilyen egzotikus fajta.

» tovább

A kertészkedés egészségesebbé tesz

Az idősebb, nyugdíjas korosztálynak érdemes motivációt, új célt, hobbit találni, a kertészkedésnél jobbat pedig keresve sem találhatna. Segítsünk idősebb családtagjainknak hogy megtalálják az új értelmet adó elfoglaltságot – a kertészkedést.

» tovább

Egészségmegőrző gyógynövények

Igazi kincsnek számítanak azok a növények, melyek nem csupán szépségükkel nyűgöznek le, hanem egészségünkre is rendkívül jó hatással vannak. Ezek a gyógynövények, melyek különféle készítmények (olajok, krémek, fűszerek, szirupok) alapanyagául szolgálhatnak, s főzhetünk belőlük teákat is.

» tovább

Futórózsa, egy igazi kincs a kertben

A rózsa minden bizonnyal a legismertebb és a legkedveltebb növények közé tartozik szerte a világon. Nem véletlenül, hisz egy igazi hódító. Ha minket kérdeznek, egyetlen kertből sem hiányozhat ez az ezer árnyalatban virágzó szépség.

» tovább

Impozáns díszfák

Minden hobbikertész arra vágyik, hogy kertje valóban különleges legyen, s a benne található csodaszép növényekre méltán lehessen büszke. Öt olyan díszfát mutatunk be Önnek, melyek kertjét egyedivé varázsolhatják, s a látogatók figyelmét is biztosan felkeltik majd.

» tovább

Ötletek gyors növekedésű sövény kialakítására

A sövénykerítés rendkívül dekoratív, s ugyanakkor hasznos is: megvéd a járókelők kíváncsi tekintetétől, szűri a zajokat és a szennyeződést, védelmet nyújt az erős szél ellen. Mielőtt sövényt ültetnénk azonban a legfontosabb dolog eldönteni, hogy magas, közepes, vagy alacsony sövényt szeretnénk-e kialakítani. A választás leginkább attól függ, hogy milyen célt fog szolgálni a sövény. Amennyiben takarás, a magánterület elkülönítése a cél, akkor ajánlott magas sövénykerítést kialakítani.

» tovább

A gyümölcstermők és gyümölcsfák őszi telepítése. Miért ültessünk ősszel?

Sok helyen olvashatunk arról, hogy a gyümölcstermők és gyümölcsfák számára az őszi ültetés a legmegfelelőbb. A szabadgyökerű gyümölcstermőket és gyümölcsfákat a levélzet lehullását követően ültethetjük el, akkor amikor a növények nyugalmi állapotba kerülnek, hozzávetőlegesen október 15-tel kezdődően egészen november végéig, vagy addig, amíg a talaj nem fagyos.

» tovább

Tíz növény a tökéletes kerthez

Kertünk attól lesz tökéletes, hogy minden olyan növényt megtalálunk benne, amire valaha vágytunk. Sokszor nehéz korlátot szabni képzeletünknek, főleg ha sok növénybe szerettünk bele. Jól tudjuk, hogy nem könnyű a választás. Következzék most tíz olyan faj bemutatása, amely véleményünk szerint nem hiányozhat egyetlen kertből sem.

» tovább

Bogyósgyümölcsű cserjék ültetése

A bogyósgyümölcsű cserjék több szempontból is figyelemre méltóak: kevés helyet foglalnak a kertben, fontos táplálékforrást jelentenek, és nem utolsó sorban igen dekoratívak. Manapság nagyon sok fajta áll rendelkezésünkre: a klasszikusoktól kezdve az egzotikus hibridekig sok fajtából válogathatunk.

» tovább

A tavaszi virághagymák felszedése

A virághagymákkal beültetett területek élénk színükkel, különleges elrendezésükkel hívják fel magukra a figyelmet, a virágok bódító illata pedig valósággal elárasztja az egész kertet. Akár őszi, akár tavaszi hagymákat választunk, biztosan nem fogunk csalódni a látványban, amit a nyíló virágok nyújtanak.

» tovább

Tudnivalók a tujáról

A tűlevelűek, fenyőfélék családjába meglehetősen sok növény tartozik, de ha csak egyetlen növényt választhatnánk, akkor valószínűleg a közkedvelt tujára adnánk le voksunkat. Könnyen karbantartható és rendkívül dekoratív megjelenésű örökzöld, szerte a világon ismerik és szeretik.

» tovább

A rózsa betegségei

Bármennyire is igyekszünk odaadó gondoskodással foglalkozni rózsáinkkal, előfordulhat, hogy kártevők vagy betegségek áldozatáivá válnak még úgy is, ha minden apró részletre odafigyelünk.

» tovább

A gyümölcsfák vadhajtásai

A gyümölcsfák az egészség forrásai. Akár nagyobb területre telepítünk gyümölcsöst, akár néhány gyümölcsfát ültetünk kertünkbe, ezek minden bizonnyal megajándékoznak majd ízletes, zamatos gyümölcseikkel. Érdemes tehát időt és energiát fektetnünk gondozásukba, és minden feltételt biztosítani számukra optimális fejlődésük érdekében.

» tovább

A hortenzia, az árnyékos kert királynője

A gyönyörű, hatalmas virágú hortenziák látványa lenyűgöző. Az árnyékos helyek királynőjének is nevezhetnénk őket, hisz a legtöbb hortenzia félárnyékos, árnyékos területeken érzi a legjobban magát és fejlődik optimálisan. Írásunkban igyekeztünk összegyűjteni néhány fontos információt, amik segíthetnek abban, hogy kertünket elbűvölő és egészséges hortenziák díszítsék.

» tovább

Selyemmirtusz – egyedi kertek ékessége

Minden hobbikertész szeretne egyediséget és újdonságot csempészni kertjébe, ehhez pedig szüksége van egy páratlan “hozzávalóra”. A Lagerstroemia vagy más néven selyemmirtusz épp egy ilyen növény, mely első látásra elvarázsol és magával ragad. Kertjébe kilépve minden alkalommal lenyűgöző látványt fog nyújtani Önnek. Vendégei, szomszédai is bizonyára észre fogják venni kertjének e különleges darabját.

» tovább

Homoktövis - az egészség forrása

Számtalan fajta bogyós gyümölcsű növény létezik, melyek ízletes és főleg egészséges, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli termésekkel ajándékoznak meg bennünket. A homoktövis ezek között is kiemelkedő, egészségünkre gyakorolt hatásai miatt egyike a legértékesebb gyógynövényeknek.  

» tovább

Gyümölcstermők és zöldségek a kertben

Kerttervezéskor rengeteg kérdés felmerülhet. Hogyan is nézzen ki a kertünk? Milyen növényeket és hová ültessünk, hogy tökéletes összképet kapjunk? Akármennyire is szeretjük a csodaszép dísznövényeket, érdemes a gyümölcstermő növényeknek is helyet adni a kertünkben. 

» tovább

Bogyós dísznövények, a kertek ékszerei

Mivel a kert a pihenés és a feltöltődés tökéletes helyszíne ezért fontos, hogy a megfelelő kialakításra nagy hangsúlyt fektessünk. A növények gondos kiválasztásával és elhelyezésével elérhetjük, hogy kertünk a nyugalom szigetévé alakuljon.

» tovább

A rejtélyekkel teli liliomfa

Mely növényre illik a következő leírás: tavasszal, a csupasz ágait beborítják kecses, ugyanakkor impozáns virágai, melyeket később a levelek is követnek?!?  Természetesen az elegáns, magávalragadó és elbűvölő liliomfáról, más néven magnóliáról van szó.  

» tovább

Kaki – minden, amit erről az egzotikus gyümölcsről tudni érdemes

Napjainkban már számtalan egzotikus gyümölcsöt ismerünk, sőt, ezek a korábban különlegességnek számító gyümölcsök mára már mindennapjaink részévé váltak. Amellett, hogy az áruházak polcain az alma és a körte mellett, ezeket az egzotikus gyümölcsöket is megtalálhatjuk, már kertjeinkbe is probléma nélkül nevelhetünk ilyen fákat, mint például a nagy népszerűségnek örvendező Kaki-t.

» tovább

Tegyük szebbé kertünket dáliákkal

A dáliák a kert igazi kincsei a nyári és őszi hónapokban, amikor lenyűgöznek színvarázsukkal. S, habár voltak évek, amikor veszítettek a népszerűségükből, valamikor alig volt olyan kert, ahol ne találkozhattunk volna velük. A dáliák a mai napig is elegáns és rendkívül esztétikus kerti emblémának számítanak.

» tovább

Hogyan alakítsunk ki rusztikus kertet?

A rusztikus, vidéki hangulatot őrző kertek mesebeli tájakra repítenek. Az életérzés, amit árasztanak magukból, összetéveszthetetlen, s ez elsősorban az ide ültetett növények változatosságának köszönhető.  

» tovább

Egzotikus növények

Gyümölcsökről beszélve először az olyan klasszikus, nálunk termő fajták jutnak eszünkbe, mint például az alma, körte, barack, szilva, dinnye, eper, málna, áfonya, szeder, stb. Mára már teljesen megszokottá vált azonban a hazánkban nem honos banán, citrusfélék, kiwi fogyasztása is.

» tovább

Öt rendkívüli fa

Minden hobbikertész szeretne büszkélkedni a növényekkel, amiket nevelt, egyedi és különleges oázist szeretne létrehozni otthona körül. Öt olyan díszfát mutatunk be  Önnek, melyek segítségével minden bizonnyal egyedivé varázsolhatja kertjét, s a szomszédok és a látogatók figyelmét is felkelheti. Következzen tehát a selyemakác, a páfrányfenyő, a júdásfa, a nagylevelű császárfa és az ámbrafa rövid ismertetése.

» tovább

A kert megvilágítása, avagy a nyári esték varázsa

Nyáron mindannyian szeretnénk a lehető legtöbb időt a szabadban tölteni. Lehet, hogy a nappali hőségben nem lesz hozzá kedvünk, este azonban valahogy nem akaródzik bemenni a házba. Nincs is annál kellemesebb, mint kint üldögélni a kertben vagy a teraszon szeretteink társaságában. S ahogy a belső tereknek, a kintinek is szüksége van megfelelő világításra ahhoz, hogy otthonosnak, szépnek érezzük azt.

» tovább

Téli energia

A kertből és a piacról begyűjtött terményeink, az éléskamrában megfelelően tárolva, hosszú ideig biztosítják számunkra a téli vitamin-, ásványianyag- és rostszükségletünket. Hogyan is töltsük fel télen energiaraktárunkat? A természet mindig biztosítja számunkra a megfelelő forrást.

» tovább

A téli kert növényei

Kertünk valóságos paradicsommá változik azoknak a kincseknek köszönhetően, amelyeket évről-évre lakóinak választunk. A természettel egyidőben a lelkünk is kivirágzik, amikor az első hóvirág vagy tulipán felbukkan. 

» tovább

Tél és a kreativitás találkozása

A tél egy igazán különleges időszak és megvan a maga személyes varázsa is. Rengeteg lehetőségünk van arra, hogy növényekkel és egy kis kreativitással tegyük színesebbé otthonainkat.  

» tovább

Kertészkedés hely hiányában

Úgy érzed, hogy csak álom marad egy csodálatos, álomszép virágokkal és ínycsiklandozó gyümölcsökkel teli kert? Hiszen mi is férne el egy apró helyen vagy egy apró erkélyen? Talán hihetetlen, de egy talpalatnyi balkonon is létrehozhatod a saját kis földi paradicsomodat, melyhez csak néhány praktikát és trükköt kell ismerned.

» tovább

Miből építsünk szép sövényt?

Egy jól kiválasztott és megfelelően telepített sövénynek akár évekig élvezhetjük jótékony árnyékát és takarását, mindamellett, hogy elképesztő látványt nyújthat kertünkben.

» tovább

Medvehagymás pogácsa

Előbújtak az első medvehagymalevelek és mivel a szezonja egy rövidke időszak, így igyekszünk minden évben új receptekkel kísérletezni. 

» tovább

Miért kell a növényeket tápozni?

A gondtalan, gyönyörű kert érdekében gondoskodnunk kell növényeinkről, melyek számára létfontosságú a könnyű talaj, a víz, a fény és a táplálkozás. Természetesen 

» tovább

Hogyan építsünk magaságyást?

Nem szeretne lemondani a kert adta örömökről? A magaságyás lehetővé teszi a növény, -zöldségtermesztést ott is, ahol a talaj minősége vagy más környezeti feltételek (pl. betonozott udvar) ezt nem teszik lehetővé.

» tovább

A csodálatos bazsarózsák

Nem véletlen, hogy nagyon sokan a bazsarózsákat tartják a tavaszi kert királynőinek! Kedves, játékos szirmaikkal, gyönyörű virágaikkal és finom illatukkal azonnal elvarázsolnak bennünket. 

» tovább

Minden, amit a Klemátiszról tudni szeretnél

Minden kertben szükség lenne egy klemátiszra. Rengeteg különböző színű és formájú virágú klemátisz létezik, ennek köszönheti különleges látványvilágát. Mindemellett még futónövény is. Mivel számtalan fajta létezik, ezért nehéz lehet választani közülük.

» tovább

Milyen álmaid kertje?

Hogy néz ki almaid kertje? Ez relatív, hiszen mindenkinek más az ízlése. De ha valami idillikusról van szó, az azt jelenti, hogy kellene legyen benne minden amire szűkséged van, nemde?

» tovább

3 jótanács kezdő kertészeknek

Nincs szebb elfoglaltság a kertészkedésnél. Gyakorlatilag nem is érzi az ember, hogy dolgozik, viszont az elégedettségérzés óriási. Bárki bármikor belevághat ebbe a dologba.

» tovább

Vigyázzunk a méhekre!

Mindenkinek megvan a jól megszabott helye az Univerzumban, legyen szó emberekről, állatokról vagy növényekről, és az embert és a természetet elpusztíthatatlan kötelék köti össze. Albert Einstein azt mondta, hogy, ha a méhek eltűnnének a Földről, azt az emberiség legfeljebb négy évvel élné túl.

» tovább

Minden, amit a sásliliomról tudni szeretnél

Akár az álomszép pillangók, melyek bábjukban átalakulnak egyszerű kis hernyókból, szemet gyönyörködtető teremtményekké. A sásliliomok is ilyen varázslatos átalakulással lepnek meg bennünket. Kíváncsi vagy a titkukra? Mostani írásunkban egybe gyűjtöttünk mindent, amit a sásliliomokról tudni szeretnél!

» tovább

Decemberi kertészeti tippek

Az év utolsó hónapja a december. A természet nyugovóra tér, hogy felkészülhessen a tavaszi megújulásra. Kertünkben a legtöbb teendőt már elvégeztük mostanra, ugyanakkor - kevesen gondolnák, de - még most is akad pár feladat! Kíváncsi vagy, mi minden vár most a kertedben? Összeszedtük a legfontosabbakat.

» tovább

Novemberi kertészeti tippek

Elérkezett az év utolsó előtti hónapja, a csodálatos november. Hihetetlen mennyi szín vesz körül bennünket ilyenkor! A természet már készülődik téli pihenésére, ugyanakkor nekünk még azért bőven akad teendőnk a kertünkben! Ha kíváncsi vagy, mik ezek, akkor a mostani bejegyzésünk neked szól!

» tovább

Októberi kertészeti tippek

Itt van a gyönyörű, színpompás ősz! Rengeteg teendőnk akad a kertünkben. Számos fajtának épp most érkezett el az ültetési ideje, míg másoknál munkánk ínycsiklandozó gyümölcsét szüretelhetjük.

» tovább

Szeptemberi kertészeti tippek

Az iskolakezdés teendői mellett azért ne felejtsük el, hogy elindult az őszi kertszépítési szezon! Nem csupán az idei, de a jövő tavaszi kertünk szépsége is nagyban függ attól, hogy most mennyire szorgoskodunk kertünkben. Rengeteg a teendő ugyanis szeptemberben is.

» tovább

Júliusi kertészeti tippek

Itt a vidám, izgalmas nyár! Még akkor is, ha néha-néha megtréfál bennünket 20°C-os, esős időjárásával. Legyünk minél többet a szabadban! 

» tovább

Így öntözd a kerted a mindennapokban!

A tavasz egyre több napsütéssel és magasabb hőmérséklettel ajándékoz meg bennünket. Ebben az időszakban kiemelten fontos tehát, hogy gondosan odafigyeljünk növényeink megfelelő ápolására, melynek egyik kulcsa bizony maga az öntözés. Kíváncsi, hogyan érdemes gyönyörű növényeit locsolni a mindennapokban? Ha igen, mostani írásunk önnek szól!

» tovább

Egészséges édesítő otthon: a Stevia

Diétázók, fogyókúrázók és cukorbetegek is jól ismerik már ezt az apróbb levelű csodanövényt: a steviát. A belőle kivont édesítő glikémiás indexe gyakorlatilag 0, így egyáltalán nincs hatással a vércukorszint növekedésére. A legjobb, ha otthonunkban nevelünk belőle egy-egy palántát!

» tovább

Michelle Obama kertészeti tippjei

Michelle Obama követendő példát mutatott arra, hogy a saját kertünkben termett gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával nagyon sokat tehetünk egészségünkért. Nem csak szóban, de tettekkel is bizonyította mindezt, hiszen férje beiktatása után a Fehér Ház kertjének 100 nm-ét zöldséges kertté alakította át.

» tovább

Az álomszép magnóliákról

Tavaszi kertünk egyik leglátványosabb szereplői az álomszép magnóliák. Nem is csoda, hiszen ínycsiklandozó illatukkal és kecses virágaikkal az egyik legizgalmasabb díszcserjéink. A kertkedvelők nap mint nap választják egyik-másik magnóliánkat kertük legújabb büszkeségévé. Összegyűjtöttük most pár fontos és érdekes tényt ezekről a meseszép cserjékről.

» tovább

A különleges fás bazsarózsák nyomában

Az illatos bazsarózsákat nagyon sokan szeretik és választják kertjük díszeként. Most azonban egy közeli rokonukat, a fás szárú bazsarózsákat fogjuk bemutatni. Ezek az izgalmas lombhullató cserjék gyönyörű, illatos virágaikkal kápráztatják el a kert látogatóit. Ismerjük hát meg őket közelebbről!

» tovább

Áprilisi kertészeti tippek

Végre itt a tavasz! Lehet, hogy még vár ránk pár borongósabb nap, ugyanakkor gyönyörű kertünkre már nem várnak káros fagyok. Ilyenkor mi is sokkal szívesebben mozdulunk ki és tervezgetjük növényeink új életre keltését. Tele vagyunk teendőkkel, igaz?

» tovább

Tavaszi karcsúsító brokkoli krémleves

Nem hiába említik annyiszor „a brokkoli az egyik legegészségesebb zöldségünk”. Ráadásul a fogyókúrázók jóbarátja is! Nem csupán erős antioxidáns és telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de segít a rák megelőzésében, erősíti a csontokat és még napestig lehetne sorolni. Mindenképp érdemes tehát kipróbálni az alábbi brokkoli krémleves receptet!

» tovább

Egy igazi csoda: a titokzatos gyöngyvirág

A márciusi tavasz tökéletes időszak arra, hogy gyöngyvirággal népesítsük be kertünket. Ezt az apró csodát mindenki ismeri, van azonban pár titka, melyet jól rejteget sokunk előtt. Tudtátok például, hogy 1960 óta Finnország nemzeti virága? Vagy, hogy gyógyír a fájó ízületekre? Ismerjétek hát most meg a titokzatos gyöngyvirágot közelebbről!

» tovább

Márciusi kertészeti tippek

Az elmúlt időszak zord időjárása miatt még inkább vágyunk már a tavaszi napsütés melegére és a természet ébredezésére. A meteorológusok szerint azonban nem kell már sokáig várnunk! Amint elmúlik a fagyos idő, azonnal érezzük majd, hogy ezernyi izgalmas teendőnk akad a kertünkben.

» tovább

Kertünk igazi kincsei: a dáliák

Évről-évre egyre több kertbarát várja már az álomszép dáliák érkezését! Nem is csoda, hiszen a dáliák az egyik legszembetűnőbb ékkövei a kerteknek. Színpompás, hatalmas, dús szirmú virágaik már messziről felhívják magukra a figyelmet. Most őket szeretnénk hát bemutatni egy kicsit közelebbről!

» tovább

Levendula szörp

Egészen biztosan mindenki hallott már a levendula számos felhasználási módjáról, de vajon tudjátok-e hogy a gasztronómiában is igen közkedvelt növény. 

» tovább

A szeder bokor metsszése

A szeder az egyik legelterjedtebb bogyós gyümölcsűek közzé tartozik, melynek gyümölcse ellenállhatatlanul ízletes. A továbbiakban megtalálható a szeder egyszerű metszése.

» tovább

Miért érdemes ribizlit ültetni?

Kicsi, illatos, savanykás és vitamindús  –  így lehetne leírni a ribizlit. Tökéletes méregtelenítő,  nagyszerű  vitaminforrás, immunrendszer-erősítő,  ezért  ezt a gyümölcsöt egyenesen a fiatalság elixírjének és a szervezetre sokszoros jó hatást kifejtő, természetes gyógyszernek tartják.

» tovább

Hogyan metsszük álomszép magnóliáinkat?

A magnólia szerelmeseiként nem csoda, hogy a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni ezekből az álomszép dísznövényekből. Így előfordul, hogy néha kicsit félve közelítünk feléjük – például amikor a metszésükről van szó!

» tovább

Februári kertészeti naptár

Bár még fagyos az idő, és van ahol hó fedi a kertet, a hosszabodó napok és az egyre több napsütés arra ösztönözhet minket, hogy hozzálássunk egy kis kerti munkához. Nézzük, milyen teendők várnak ránk ebben a hónapban a kertben:

» tovább

Miért érdemes évelő növényeket ültetni?

Az évelők az egyik legértékesebb növények a növények világából. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére évről évre, tavasszal új életre kelnek. Télen fagy éri őket, károsodnak, a felső részek elhalnak, de az életképes gyökereknek köszönhetően tavasszal újból életre kelnek.

» tovább

Miért jó ősszel ültetni?

Nagyon sok helyen olvashatjuk, hogy legjobb az őszi ültetés, lombhullatás után (kb. október 15-ke után) egész addig még meg nem fagy a talaj, gyümölcsfáink, illetve bogyós gyümölcseink számára. De vajon miért?

» tovább

Így gondozd a kertet júniusban!

Végre itt a nyár! A nappalok júniusban már jó hosszúak, a hőmérséklet egyre magasabbra kúszik, a kerti növényeinket pedig a meleg évszakra jellemző körülményeknek megfelelően kell gondozni.

» tovább

A bazsarózsák legendája

A bazsarózsa az egyik legnépszerűbb és ugyanakkor legkedveltebb májusban nyíló virágaink közzé tartozik. Ez nem meglepő, hisz teljesen rezisztens – hatalmas, illatos virágaival évről-évre elbűvöl minket. 

» tovább

Otthoni arcápolás bogyós gyümölcsökkel

Ma már sokan tudják, hogy a bogyós gyümölcsöknek számos pozitív hatással van szervezetünkre: kiváló antioxidáns források, rengeteg bennük a vitamin, ásványi anyag és nem utolsósorban a természetes folyadék.

» tovább

Hozza előre a tavaszt!

Mindannyian tudjuk milyen nehéz kivárni a tavaszi virágok ébredezését. Van azonban egy praktikánk, aminek hála egy kicsit felgyorsíthatjuk a folyamatot. Megmutassuk?

» tovább

Homoktövis vagy tűztövis?

Az egyik a madarak kedvenc elede, de számunkra akár mérgező is lehet, míg a másik fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen az egyik legjobb immunerősítő! De melyik- melyik?

» tovább

Érdekes tények a rózsákról

A virágos növények közül a legkedveltebbek a rózsák. Ez nem is csoda, hiszen a rózsák igazán különleges növények: ma már több száz fajtája ismert, és mindegyiknek megvan a maga varázsa.

» tovább

Színes őszi kertészeti tippek

A természet októberben mutatja meg igazán, hogy mennyire színpompás tud lenni. Azonban környezetünk csodálása közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy még rengeteg tennivalónk akad a kertünkben. Hogy mik ezek? Az őszi szezon legfontosabb kerti teendőit most egy csokorba gyűjtöttük nektek össze.

» tovább

A sírra milyen örökzöld illik?

Szeretne valamilyen fát vagy örökzöld bokrot ültetni szerettei sírjára? Olyat, amely egész évben megszépíti az örök nyughelyet és nem igényel sok gondozást? Sokféle konténeres, bármikor kiültethető örökzöld növény közül válogathat.

» tovább

A muskátli teleltetése

Az álló muskátli nem igényes a teleltetés módjára. Szedjük ki a földből vagy az erkélyládából és sűrűn egymás mellé állítva rakjuk be ládába. A gyökereket takarjuk be teljesen földdel, és a ládát állítsuk fagymentes helyre, ahol némi fényhez is jut.

» tovább

Jó tanácsok szőlőültetéshez

Az ősszel megvásárolt szőlőoltványokat a kiültetésig fagymentes, szélmentes, árnyékos helyen (például pincében) tároljuk, lehetőleg vizes homokban, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor ideiglenesen jó a nylon zacskó is, amelyben az oltvány gyökerét nedvesen tartjuk.

» tovább

Tudnivalók ültetés előtt

A csomag átvétele után minél hamarabb próbálja meg elültetni a növényeket. Ha ez nem lehetséges, a szabadgyökerű növényeket, rózsákat tárolja hűvös, fagymentes helyen.

» tovább

Gyümölcsfák/ bogyósok ültetése

A gyümölcsfákat/bogyós gyümölcsűeket szabad gyökérrel szállítjuk, ezért minél hamarabb ajánlatos őket elültetni. Ha ez nem lehetséges, takarjuk be, földeljük el a gyökereket, és tartsuk széltől, naptól, fagytól védett helyen.

» tovább
0