« Vissza az előző oldalra

Bakator szőlő

Kód: 12174

  
Ültetési idő:
március - május / október - november


  
Érési idő:
okt - okt
  
Fényigény:
Napos, napsütéses

  
Szállítás:
oltott, gyökeres vessző



Egykoron nagyon elterjedt magyar szőlőfajta, mely az utóbbi években újra kezd visszatérni a köztudatba. Ritkaságából fakadóan különleges helyet foglal el a hazai borkultúrában. Tőkéje erős növekedésű. Fürtje középnagy, vállas, tömött. Bogyója rózsaszín, közepes méretű, gömbölyű, lédús, aromás. A Bakator szőlőből készült bor finom zamatú és illatú, savtartalma közepes.
  • A gyökereket kb. 10-15 cm vágjuk vissza.
  • Az ültető gödörnek kb. 40x40x60 cm kell lennie.
  • Az ültető gödör aljára tehetünk trágyát, amelyet takarjunk be pár cm földdel, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a trágyával.
  • Az oltványokat úgy kell elültetni, hogy az oltási pont 1-2 cm-rel a föld felett maradjon.
  • Az ültetési távolság min. 1.5 m.
  • Ültetés után 8-10 l vízzel belocsoljuk, majd az oltványokat porhanyós földdel felkupacoljuk. Ez főleg télen nagyon fontos a fagyveszély miatt.
  • Az őszi telepítésnél a vesszőket nem kötelező visszavágni csak tavasszal, egyik erősebb vesszőt 2 rügyre hagyva. Ebben az esetben fontos újra betakarni porhanyós földdel az esetleges tavaszi fagyok miatt.
  • Ahhoz, hogy bő termésünk legyen minden évben kötelező a tavaszi metszés.
  • Ha betegség jeleit észleli a szőlőn forduljon növényegészségügyi szaküzlethez.
  • A magnélküli fajták kicsit fagyérzékenyek, ezért gondoskodjunk a megfelelő téli védelmükről.
0