A gyümölcsfák vadhajtásai

A gyümölcsfák az egészség forrásai. Akár nagyobb területre telepítünk gyümölcsöst, akár néhány gyümölcsfát ültetünk kertünkbe, ezek minden bizonnyal megajándékoznak majd ízletes, zamatos gyümölcseikkel. Érdemes tehát időt és energiát fektetnünk gondozásukba, és minden feltételt biztosítani számukra optimális fejlődésük érdekében.

Bár lényeges és fontos lépés a fák szakszerű elültetése, ezzel a teendőink sora nem ért véget, valójában csak elkezdődött. Függetlenül attól, hogy egy vagy több gyümölcsfát ültettünk, néhány fontos dolgot szem előtt kell tartanunk: tudnunk kell, hogy mikor és mennyi öntözésre van szükségük, mikor és hogyan kell metszeni, mikor és milyen permetezésre van szükségük stb.

                          

A fák oltása a mezőgazdaságban és kertészetben használt technológia, melynek eredményeképpen ellenálló, különleges fajtájú növények hozhazók létre. A fa oltása két vagy több fajtájú növény együttesével jön létre. A művelet végső célja, hogy egy olyan növényt kapjunk, amely rendelkezik mindkét növény tulajdonságaival. A gyökérrendszert és esetleg a szár egy részét adó növényt alanynak, a felső részét (vagyis szár, levelek, termések stb.) oltványnak nevezzük. Az alany a gyökérzet funkcióját látja el.

                                                           

A gyümölcsfák oltására azért van szükség, hogy egy jó minőségű terméssel rendelkező és ugyanakkor ellenálló fát kapjunk. Az oltványok gyökérzete gyengébb és kevésbé ellenálló. Az alany legtöbb esetben egy vad fa, aminek köszönhetően a növény ellenállóbb lesz a betegségekkel, kártevőkkel szemben, és erős gyökérzete segíti a helyhez való alkalmazkodását.

Mit tegyünk ha sarjak nőnek az alanyból?

Sokszor hajlamosak vagyunk hagyni, hogy ezek a vadhajtások, sarjak tovább nőjenek, abból a tévhitből kiindulva, hogy rosszat teszünk, ártunk a fának, ha ezeket eltávolítanánk. A valóság azonban pont ennek az ellenkezője: az oltáspont alatti nem kívánatos részeket mindenképp le kell metszeni a növényről.

                        

Amennyiben vadhajtásokat nem távolítjuk el, úgy a növény haszontalan részek növekedésére pazarolja energiáit. A vadhajtások nem segítik a növény fejlődését, éppen ellenkezőleg: meggátolják, hogy az oltott, nemes rész megfelelő tápanyagellátásban részesülhessen és optimálisan fejlődhessen. Vannak olyan alanyfajták, amelyek hajlamosak vadhajtásokat növeszteni, ezzel gátolva az oltott rész megfelelő fejlődését. A friss sarjak eltávolíthatók kézzel vagy szükség esetén metszőolló segítségével.


0