A rózsa betegségei

Bármennyire is igyekszünk odaadó gondoskodással foglalkozni rózsáinkkal, előfordulhat, hogy kártevők vagy betegségek áldozatáivá válnak még úgy is, ha minden apró részletre odafigyelünk.

A rózsák betegségei és kártevői közül az alábbiak a leggyakoribbak:

Feketefoltosság: Ennek a betegségnek az okozója egy gomba. Szabálytalan szélű, szürkés-fekete foltok jelennek meg a levelek felső részein. A betegségben súlyosan érintett levelek megsárgulnak és lehullanak.

                             

• Lisztharmat: a betegséget szintén gomba okozza. A fiatal ágakon, rügyeken, és főleg a levélzeten jelenik meg a fehér, penészszerű lerakódás. Könnyen terjed, leginkább meleg és párás időben támad.

• Rózsarozsda: általában tavasszal terjed, a leveleken sárgás narancssárga foltok jelennek meg. A betegségben súlyosan érintett rózsa lehullatja leveleit.

                               

• Szürkepenész: gomba okozta megbetegedés. Megtámadja a leveleket, rügyeket és virágokat. Penésszerű kezdemények formájában jelenik meg.

• Rózsa mozaik vírus: sajnos nagyon gyakori betegség. A levelek deformálódnak, felületükön pedig sárgás foltok jelennek meg.

• Levéltetű: egyike a rózsa leggyakoribb kártevőinek, ha nagyon elszaporodik, akár a virágzás is elmaradhat.

                

Rózsaméh: a szabóméhek egyenletes szélű, körkörös formákat metszenek ki a rózsák leveleiből.

                                     

• Hajtásfúró rózsadarázs: a nőstények tojásaikat a hajtás belsejében rakják le, ami ezek elhalásához is vezethet.

• Hernyók: több fajta hernyó létezik. A hernyók elszaporodása jelentős károkat okozhat, ami megakadályozhatja a növényt a virágzásban is.

• Nagy farontó lepke: a kártevő nem csak a rózsákat, hanem más növényeket is megtámad. Ennek következtében a növény nem virágzik, vagy akár teljesen kiszáradhat.

• Egyéb kártevők: májusi cserebogár, gubacsdarázs, rózsaatka, tripsz.

                                

A betegségeken és kártevőkön kívül más tényezők is negatív hatással lehetnek a rózsákra: savas eső, jégeső, gaz, fagy.

Hogyan vehetjük fel a harcot a kártevőkkel szemben?

  Számos olyan növényvédő szert fejlesztettek ki, amelyek a rózsák védelmét szolgálják. Több típusú termék kapható: gombaölők és rovarirtó szerek.

                                              

Ajánlott minden terméket mértékkel, körültekintően és odafigyeléssel használni, pontosan betartva a termék címkéjén feltüntetett használati utasítást! A vegyszerek mellett van néhány természetes megoldás is, amivel védhetjük a rózsáinkat a kártevőktől, ültethetünk például fokhagymát vagy metélőhagymát a rózsák alá. Akár házi készítésű növényvédő szereket is kipróbálhatunk: készíthetünk gyógynövényes oldatokat, szappan és alkoholos keveréket, használhatunk szódabikarbónát vagy csípős paprikát is, fontos azonban, hogy ezeket is a megfelelő arányban keverjük.

Hogyan előzhetjük meg a rózsáink megbetegedéseit?

Minden esetben jobb a megelőzés, mint az utólagos kezelés. Az első és legfontosabb szempont az ültetési hely kiválasztása. A rózsák napos, világos helyet igényelnek. Az ültetés előtt érdemes a talajt megfelelően előkészíteni, szükség esetén megfelelő táppal gazdagítani. Az ültetést követően gondoskodnunk kell a rózsák öntözéséről, metszéséről.

                         


0