Az álomszép magnóliákról

Az álomszép magnóliákról

Tavaszi kertünk egyik leglátványosabb szereplői az álomszép magnóliák. Nem is csoda, hiszen ínycsiklandozó illatukkal és kecses virágaikkal az egyik legizgalmasabb díszcserjéink. A kertkedvelők nap mint nap választják egyik-másik magnóliánkat kertük legújabb büszkeségévé. Összegyűjtöttük most pár fontos és érdekes tényt ezekről a meseszép cserjékről.

A tisztaság szimbóluma

Kutatások szerint a magnóliák története egészen i.sz. 650-ig vezethető vissza, ekkor ugyanis már Kínában több buddhista templomban is termesztették őket a szerzetesek. Az ekkor elhíresült Magnolia denudata hófehér virágai a tisztaságot jelképezték a templomkertekben.

        

Magyarországra csupán a XVIII. század végén érkeztek az első magnólia cserjék. A mondák szerint először Eszterházy Miklós herceg hozatta be őket kismartoni parkjába. Az 1800-as években pedig már Saághy István is számos példányt ültetett a Kámoni Arborétumba.

Liliomfa vagy tulipánfa? Nem mindegy!

A magnólia másik elnevezése a liliomfa, illetve többen helytelenül nevezik őket tulipánfának. A magnólia (Magnolia) a liliomfafélék (Magnoliaceae) családjának névadó nemzetsége. Nagyon közeli rokonaik a tulipánfák (Liliodendron tulipifera) amik szintén a liliomfafélék családjába tartozó díszcserjék, ugyanakkor nem azonosak a magnóliákkal. Az összetévesztést az is segítheti, hogy a magnóliák kecses virágai igen hasonlítanak a tulipánok virágainak alakjához.

Amit tudni érdemes, mielőtt magnóliát választ

Magasságuk miatt akár fának is tekinthetnénk őket, viszont mivel ágaik már a földhöz közel elágaznak, így a magnóliák valójában díszcserjék. Mivel az egyes fajták eltérő méretekig képesek megnőni (2-3 métertől akár 10 méteres magasságig), így azok számára is tökéletes választások, akiknek már csak egy kisebb, míg azoknak is, akiknek egy egész nagy szabad terület áll rendelkezésükre kertükben.

Álomszép virágaik azonnal felhívják magukra a figyelmet! Kínálatunkban megtalálhatóak a hagyományosabb tulipán formájú, csillag alakú, zártabb és nyitottabb, kisebb és nagyobb, egy és többszínű változatok – a fehértől, a sárgás színeken át a sötét lilásig.

            

Hogyan válasszon helyet magnóliájának?

A magnóliákról tudni érdemes, hogy inkább a savanyúbb, mint a meszes talajon érzik jól magukat. Fontos, hogy tápanyagdús talajban neveljük őket, inkább szél és fagyvédett helyen. A legjobb, ha olyan pozíciót választunk neki, ahol nem érik a reggel első napsugarai. Ez azért fontos, mert hűvösebb időben az éjjel „megfagyott” virágok a reggeli nap sugaraitól túlságosan gyorsan „olvadhatnak fel”, ezáltal kissé megbarnulhatnak. A hideg ellen az első pár évben érdemes betakargatni a fiatal magnóliák tövét (pl. komposzttal).

Kevés odafigyeléssel, egészséges magnólia tulajdonosa lehet

A magnóliák egészséges, ellenálló díszcserjék, így nagyon ritka, hogy bármilyen megbetegedés megtámadná őket. Ha valamilyen negatív jelet (pl. barnuló levél) tapasztalna, abban az esetben valószínűleg a talajjal, vagy az elhelyezkedésével lehet a gond.

Nem szükséges őket metszeni sem, inkább csak a virágzás utáni ritkításra lehet szükség. Ilyenkor érdemes eltávolítani az esetlegesen beteg, elhalt vagy keresztbe nőtt ágakat.

A magnóliákat nem csupán a méhek, hanem kertünk más bogarai is porozzák. Nem szükséges fellépnünk tehát a körülötte sürgősködő katicabogarak ellen például, hiszen liliomfánk durvább, erős termőleveleivel védekezik a falánk bogarak ellen.

Ha tehát megtaláltuk a megfelelő helyet a magnóliánknak, ahol a savasabb, tápanyagdús talaj, a szél és fagyvédett környezet és a kellemes délutáni napsütés támogatják egészségét, akkor bizony magnóliánk évtizedekig megörvendeztet majd bennünket álomszép virágaival.

Ön is beleszeretett ezekbe az álomszép díszcserjékbe? Kínálatunkban most megtalálhatja a kertjébe leginkább illeszkedő fajtát és színt.

 


0