Cickafark – dísznövény vagy gyógynövény?

Vannak olyan növények, amelyek szinte bármilyen típusú kertbe be tudnak illeszkedni, legyen az rusztikus, modern, romantikus vagy minimalista stílusú. Tökéletes példa erre a cickafark. Gyerekkorunk óta ismerjük,  és bár nem szokás a látványos dísznövények között említeni, mégis nagy népszerűségnek örvend a kertészek és kertépítészek körében.

       

Első pillantásra azt mondanánk, hogy rusztikus kertekbe való, de a cickafark remekül illik a modern és minimalista kertekbe is, melyeknek vidám színfoltja lesz egész nyáron át. Jellegzetes megjelenésével megtöri az egyhangúságot, és ráadásul vonzza a pillangókat és a méheket, így életet és energiát hoz a kertbe.

A közönséges cickafark, tudományos nevén Achillea millefolium, egy évelő, lágyszárú növény. Az “Achillea” nevet állítólag Akhilleuszról kapta, aki a legenda szerint felfedezte gyógyító hatásait és a csaták során katonái sebeinek kezelésére használta.

       

A cickafarknak sok fajtája létezik, melyek különböző magasságúak lehetnek, és virágaik is különböző színekben pompázhatnak, így fehér, sárga, rózsaszín, narancssárga és vöröses színű fajtákkal is találkozhatunk. Színeik sokfélesége ellenére a cickafark fajtáknak van néhány általános és közös jellemzője:

• a napos, világos helyeket és a jó vízelvezetésű talajokat kedvelik;

• száraik felfelé törőek;

• leveleik keskenyek, számos kis szegmensre oszlanak, és jellegzetes, meglehetősen intenzív illatúak;

• egész nyáron át és ősz elején virágoznak;

• virágzataik tucatnyi apró virágból állnak, és a szárak tetején nyílnak.

Dísznövény vagy gyógynövény? 

A cickafark szebbé teszi a kertet, a virágai pedig csokrok és virágkompozíciók készítéséhez is felhasználhatók. További előnyük, hogy szárított virágként is használhatók, hiszen megőrzik formájukat és színüket is.

Dekoratív megjelenése mellett a cickafark gyógyhatásairól is ismert. A cickafarkot tartalmazó készítmények belső vagy külső használatra is szolgálhatnak. Cickafarkból infúziók, tinktúrák, szirupok, kenőcsök, főzetek, kapszulák, sőt samponok is készíthetők, de a növény legelterjedtebb és legősibb felhasználási módja a tea. Ennek számos jótékony hatása van a szervezetre: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, sebgyógyító, viszketéscsillapító, nyugtató, emésztést serkentő, antimikrobiális stb.

       

Bár a cickafark gyógyhatásairól híres, óvatosnak kell lennünk, amikor gyógyászati célra szánt növényeket gyűjtünk. A klasszikus, fehér virágú változat, amely a réteken is nő, a leggyakrabban használt fajta. Ez olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyeket már régóta tanulmányoznak, és amelyek jótékony hatásai bizonyítottak. Más, dísznövényként termesztett fajták hasonló tulajdonságokkal rendelkezhetnek, de ezek gyógyászati felhasználása nem olyan jól dokumentált. A színes virágú fajták azonban nagy díszítő értékkel bírnak, és tökéletesen mutatnak a kertben és virágkompozíciókban egyaránt.

A legszebb és legbiztonságosabb eredmények elérése érdekében ültessünk a kertbe színes virágú cickafarkfajtákat, ha pedig az egészségünk javítása a cél, akkor válasszunk a gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban kapható cickafark készítmények közül!

0