Egy ehető kincs: a szeder - Így termeszd!

A szeder a legkedveltebb erdei bogyós gyümölcsök közé tartozik, épp úgy, mint a málna, az áfonya, a ribizli, vagy akár a szamóca. Szeretnél te is saját kertedben termesztett szedret tenni a családi asztalra? Most megmutatjuk, mi mindent érdemes tudnod róla!

A szeder élénk színével mágnesként vonzza a tekintetünket. Ínycsiklandozó ízével mindenkit elvarázsol, igen magas vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és rosttartalma miatt pedig az egészségünk egyik legfontosabb őre lehet!

Mit szólnál, ha ezek a csodálatos növények a te kertedben is boldogan teremnének? Ugye te is imádnád, ha egy ilyen szuper bogyós gyümölcsű cserjéről szedhetnéd le büszkén a számtalan finom vitaminbombát évről-évre? Most hoztunk neked pár nagyon hasznos tanácsot, amit érdemes elolvasnod, mielőtt szeder bokor nevelésébe kezdesz!

Hogyan válassz szeder bokrot?

A szeder bokrok esetében mindenképp érdemes odafigyelned vásárláskor, hiszen a növény nagyon könnyen összetéveszthető egyik rokonával, a fekete málnával! De hogyan különböztesd meg őket egymástól?

Nézd meg a gyümölcsüket!

Az érett fekete málna szedésénél azt tapasztalhatod, hogy egy kis bemélyedés marad a gyümölcsben ott, ahol a fehér vacokkúp volt, míg a szeder esetében ez a vacokkúp benne marad a gyümölcsben.

A levelek is árulkodóak!

A leveleik egyébként egyforma méretűek és formájúak, ugyanakkor egy apró különbség azért mégis van közöttük: a szeder leveleinek hátoldala világosabb színű, szinte ezüstösen fehér, míg a felső oldaluk zöld. A szeder szárain kis csíkozás is megfigyelhető, színük zöld, vagy világos barna, míg a fekete málnáé inkább kerekített és kékes zöld színű.

Így termessz szedret otthon

Ha a következő négy szempontot figyelembe veszed, akkor te is könnyedén válhatsz a sikeres szeder-termesztők csoportjának egyik tagjává:

1.  Először is fontos, hogy megválaszd a tökéletes helyet a szedreid számára! Fontos, hogy minél több napsütés érje a gyümölcsöket, hiszen ez a termelékenységük igazi titka! Ha sikerül olyan helyet találnod, ahol legalább 8 órát süt rájuk a nap, akkor bizony igen bő termésre számíthatsz. A kicsit kevesebb napsütés (pl. napi 6 óra) is elegendő a szedernek ahhoz, hogy termést hozzon, ugyanakkor az árnyékos helyeket kifejezetten nem szereti.

2.  Az is nagyon fontos, hogy jó vízelvezető talajba ültesd a szedreket. Ha ugyanis a talaj agyagos és magában tartja a folyadékot, akkor érdemes szerves anyagokat, komposztot adnod hozzá, hogy lazuljon kicsit.

3.  A harmadik szempont, amit érdemes figyelmbe venned, az az, hogy a szedrednek legyen elegendő helye nőni. A növény új hajtásai az anyatő mellett nőnek ki, indái pedig igen hosszúra képesek elnyúlni. Add meg neki a szükséges teret és ő ínycsiklandozó gyümölcseivel köszöni majd meg ezt neked.

4.  Végül pedig egy érdekesség, amit sokan elfelejtenek: ne ültesd a szedreket a málnához közel, hiszen így könnyebben elkaphat valamilyen (közös) betegséget. Ugyanebből az okból kifolyólag ne válassz neki olyan helyet sem, ahol korábban paradicsom, burgonya vagy paprika termett, hiszen itt még fennállhat a verticilliumos fertőzés veszélye.

Ha megvan a tökéletes hely – válaszd ki a fajtát!

A számodra tökéletes fajta kiválasztásának titka, hogy olyat válassz, ami megfelel a helyi klímának – így át is tudod teleltetni.

A szeder egy kúszónövény, aminek szárai idővel fássá alakulnak. Emiatt a szedreket három típusba szokták sorolni: kúszó-, félkúszó- és feltörő- (más néven merevszárú vagy oszlopos) szeder.

Szárainak támasztékra van tehát szükségük, ezért mindenképp érdemes támaszrendszert is kialakítanod köréjük.

A legtöbb szeder fajta tüskés, viszont ma már léteznek tüske nélküli fajták is. Ha szeretnéd könnyebbé és gyorsabbá tenni a szedrek leszedését, esetleg a gyerkőcökkel együtt csinálnátok, akkor érdemes tüskementes fajtát választanotok.

Így ültesd a választott szedret!

A szedret ősszel és tavasszal is ajánlott ültetni. Áss egy megfelelő méretű gödröt a kiválasztott helyre, amiben a szeder gyökerei kényelmesen elférnek, majd. Tedd bele a szedret, majd fedd be földdel!

Ha több szedret is ültetsz egymás mellé, akkor érdemes arra is odafigyelned, hogy a megfelelő távolság meglegyen a szedertövek között. Ez kb. 60-120 cm lehet, az adott fajtának megfelelően.

A fiatal növényeket az ültetést követő 2-3 hétben érdemes rendszeresen öntözni, hogy a körülöttük lévő talaj elegendő nedvességet tudjon felvenni és adni a növénynek. Miután pedig a szeder gyökere már szépen fejlődésnek indult a talajban, elegendő heti egyszer öntözni csupán.

Mit érdemes tudnod a szeder metszéséről?

Fontos, hogy az első évben nem szükséges metszened a szedret, hagyd nyugodtan fejlődni!

Az ezt követő években érdemes kora tavasszal metszened, mielőtt elkezdene hajtani. A kétéves szárakat könnyedén metszheted kerti ollóval. Ezzel a módszerrel elsősorban a szélső szárak fejlődését fogod serkenteni, a középső szárak rövidebbek maradnak, így nem terheljük őket túl. Ha a szélső szárak már jól kifejlődtek, akkor érdemes őket is visszavágnod 30-45 cm hosszúra.

A törött, vagy gyenge szárakat metszd vissza teljesen, míg az egészséges szárak közül is ritkítsd kicsit, hogy ne legyen túl tömör a bokor.

Miután a gyümölcsök szépen leteremtek, a termőszárak elkezdenek elhalni. Ezeket ki lehet vágni, de csak kora tavasszal, hogy a tápanyagoknak legyen elég idejük visszahúzódni a gyökerekbe. Így ugyanis a növényednek több energiája lesz új szárakat hozni.

Reméljük, meghoztuk a kedved ahhoz, hogy ezekből az ínycsiklandozó, egészséges gyümölcsökből sajátot is nevelj a kertedben!

Ha igen, akkor nézz szét bátran szeder kínálatunkban és találd meg a kertedhez leginkább illő fajtát!

          


0