Egy igazi csoda: a titokzatos gyöngyvirág

A márciusi tavasz tökéletes időszak arra, hogy gyöngyvirággal népesítsük be kertünket. Ezt az apró csodát mindenki ismeri, van azonban pár titka, melyet jól rejteget sokunk előtt. Tudtátok például, hogy 1960 óta Finnország nemzeti virága? Vagy, hogy gyógyír a fájó ízületekre? Ismerjétek hát most meg a titokzatos gyöngyvirágot közelebbről!

Nemzetek kincse

A gyöngyvirág Európa és Ázsia nedvesebb, árnyékosabb talajain őshonos apró virág. Különleges megjelenésével több nemzetnek is felhívta már magára a figyelmet: Finnország nemzeti virágának választotta, így a 10 pennia-s hátulján is ő szerepel. Emellett pedig a norvég katonák is büszkén viselik őket kabátjukon.

Virágai, akár az apró könnycseppek

A régi mondák szerint a gyöngyvirág apró szirmai Szűz Mária könnyeit szimbolizálják, míg mások a Paradicsomból száműzött Éva arcán legördülő könnycseppekhez hasonlítják. Nagyon érdekes párhuzam, hiszen ennek az apró, kecses kis virág egyben a boldogság, játékosság és szeretet jelképe is.

Akár csak egy elegáns gyöngysor

Magyar nevét a „gyöngy-virágom” becézgetés, valamint fürtszerűen egymás mellett sorakozó mesés kis virágairól kapta. A hittel való kapcsolata a magyar hagyományokban is megmutatkozik: jelen van ugyanis a kassai főoltár angyali üdvözletet ábrázoló képén, mint a szeplőtlen fogantatás egyik jelképe. Lippay János jezsuita pap és botanikus ekként ír róla:

Lilium convallium, gyöngyvirág, fehér és testszínű is vagyon; árnyékot szeret, ősszel ültetik, az összeszőtt gyökerét késsel egynehányfelé metszve. Igen jó a virágjának vize a guttaütés ellen, az ecetje a hő főfájás ellen, ha evvel bekötik.”

Gyógyító, egyben halálos is lehet

A gyöngyvirág fő hatóanyagai az ún. szívglikozidok, így nagyon jó hatással van a szív- és érrendszer egészsgére. Ezt a tulajdonságát már az ókorban felhasználták, ugyanakkor nagyon fontos, hogy otthoni kezelésre nem javasolják! A túlzott fogyasztása ugyanis keringési problémákat és komoly gyomorbántalmakat (hányás, hasmenés), fejfájást, szédülést, szélsőséges esetben sajnos halált is okozhat.

Ínycsiklandozó illatának titka

A gyöngyvirágot kecses megjelenése mellett kellemes illata miatt szeretjük annyira. Hosszas kutatásokat is végeztek a tudósok a gyöngyvirág illatának feltérképezésében és ez idáig 23 különféle illatanyagot sikerült benne fellelniük.

Így ültesd és szaporítsd őket

Ha írásunk vége felé érve még inkább beleszerettél a csodálatos, apró gyöngyvirágba, akkor már csak az a kérdés, hogy hol találod meg a legmegfelelőbb helyet a számára kertedben.

A gyöngyvirág elsősorban a bokrok és fák által védett félárnyékos-árnyékos, nedves talajokba ültetve érzi a legjobban magát.

A virághagymákat a tavaszi ültetésig hűvös, sötét és száraz helyiségben érdemes tárolni. Ültetés előtt bontsd ki a csomagolásából és hagyd kissé szellőzni a hagymákat!

Ezután nagyjából 10-15 cm távolságra egymástól áss körülbelül 5 cm mély lyukakat, majd helyezd el bennük a gyöngyvirág hagymákat a gyökeres részükkel lefelé!

A gyöngyvirág hagymái télállóak, így ősszel sem szükséges őket kiszedned a földből. Az elszáradt részeit (levelek, virágok) azonban vágd ilyenkor vissza, hogy a tápanyagok vissza tudjanak húzódni a hagyma belsejébe!

Ha te is szívesen gyönyörködnél a kertedben a gyöngyvirágok kecsességében és csodálatos illatában, akkor webáruházunkból beszerezheted egészséges hagymás növényként:

          

 

 


0