Fűszernövények ültetése, nevelése és szárítása

A fűszernövényeknek köszönhetően az ételeknek és italoknak ízt, aromát adhatunk, így a tányérunkon lévő finomságokat élvezettel fogyaszthatjuk. Teákat, limonádékat, különféle ételeket és desszerteket készíthetünk.

Miért vásárolnál a kereskedelemből, ha saját kertedből, teraszodról is szedheted a friss fűszernövényeket? Így biztos lehetsz a növények minőségében, és bármikor könnyen elérhetők, kéznél vannak, ráadásul olcsóbb termeszteni, mint boltból vásárolni.

          

Minőségi magvak vásárlása

A legfontosabb, hogy a magvakat megfelelő helyről szerezzük be. Győződjünk meg róla, hogy a kívánt terméket vásároljuk meg. Akár online, akár személyesen vásárolunk, csak engedéllyel rendelkező helyről vegyünk magvakat! Fontos, hogy olyan boltból vásároljunk, ahol fajtaazonossági garanciát biztosítanak, és az ültetéssel, gondozással kapcsolatos kérdésekre is megadják a szükséges válaszokat, információkat.

Helyes ültetés

Miután a magvakat megvásároltuk, munkához is láthatunk. Ha kérdésünk van, érdemes elolvasni a csomagoláson lévő utasításokat.

• Ültetés előtt fontos néhány szempontot figyelembe venni: a rendelkezésünkre álló hely, elhelyezés, öntözés.

• Ha többfajta növényt tervezünk ültetni, akkor fontos szem előtt tartani, hogy nem minden növény kompatibilis, vagyis nem illenek össze. Például a kakukkfű és a majoránna nem barátok, ahogy a koriander és az édeskömény vagy bazsalikom sem jó, ha egymás mellé kerül a kertben.

• Jó párosítás a: majoránna, kapor, metélőhagyma és kamilla, vagy rozmaring kakukkfűvel és más mediterrán zöldekkel, zsálya, oregánó; petrezselyem a kaporral stb.

• A legtöbb fűszernövény a napos elhelyezést igényli.

• A fűszernövényeket fajtától függően közvetlenül szabadföldbe, de virágládába vagy cserépbe is ültethetjük.

• Célszerű először palántákat nevelni, majd amikor kellőképp megnőttek, átültethetjük szabadföldbe, nagyjából április végén vagy május elején.

• Jó vízelvezetésű talajra van szükség, mivel a fűszernövények nem tűrik a felesleges vizet.

Gondozás

• A felesleges víz károsíthatja a fűszernövényeket, ezért öntözzük őket odafigyeléssel. Próbáljuk a növény tövénél öntözni, hogy a levelek ne károsodjanak.

• A metszés kifejezetten ajánlott, serkenti a növekedésüket.

Mikor ajánlott a fűszernövényeket betakarítani?

   

• A betakarítást érdemes a kora reggeli órákban végezni, legkésőbb déli 12 óráig, mert ilyenkor intenzívebb a fűszernövények íze, és a levelek gazdagabbak illóolajokban.

• Az egynyári fűszernövényeket folyamatosan lehet szedni, de csak akkor ajánlott, ha a szárak elérik legalább a 10 cm magasságot.

• Javasolt a betakarítás után azonnal felhasználni. Ha ez nem megoldható, akkor nedves könyhai törlőben, a hűtő zödségtároló részében ajánlott tárolni. Néhány napig egy pohár vízben is eláll.

• Szárítva hosszú időn keresztül eláll.

Fűszernövények szárítása

• Reggeli órákban szedjük a fűszernövényeket.

• Mossuk le alaposan hideg vízzel a szennyeződéseket.

• Óvatosan rázzuk le a felesleges vizet, majd hagyjuk száradni egy konyhai törlőn.

• Távolítsuk el a fonnyadt, megsárgult vagy foltos leveleket.

• A 6-7 szárból álló fürtöket tőnél kössük össze, majd szárítsuk levegőn.

• Felakasztva, tővel felfelé ajánlott szárítani.

          

• Tartsuk száraz, jól levegőző, meleg helyen. A közvetlen napfénytől ajánlott távol tartani, mivel csökkenti a szín és íz intenzitását.

• Ajánlott rendszeresen ellenőrizni, és ha penészedés jeleit vagy kártevőket észlelünk, távolítsuk el.

• A szárítási folyamat több hétig is eltarthat. A szárítás után a fűszernövényeknek „ropogósaknak”, törékenyeknek kell lenniük, ami azt jelenti, hogy megfelelően kiszáradtak.

• Távolítsuk el a leveleket a szárakról, és tároljuk papírzacskókban, fűszertartókban vagy szorosan zárt üvegekben. A leveleket egészben vagy összetörve is tárolhatjuk.

          

• Címkézzük fel a zacskókat vagy fűszertartókat, üvegeket, hogy ne keverjük össze a növényeket egymás között.

• Fűszereinket tartsuk száraz helyen.

          

          

Megjegyzés!

• A fűszernövények szárítva akár 6 hónapon keresztül vagy tovább is felhasználhatók.

• A minőségük ellenőrzésére elegendő megszagolni. Ha van még aromájuk, akkor nyugodtan felhasználhatjuk.

• Amikor ételekhez szárított növényeket használunk, figyeljünk a mennyiségekre, mivel szárított formában intenzívebb lehet az ízük, mint frissen.

• Érdemes a bazsalikom, citromfű, menta leveleit száradás közben többször ellenőrizni, mivel ezek könnyebben bepenészesedhetnek.

• 1-2 órán keresztül, folyamatosan ellenőrizve, a legalacsonyabb hőmérsékleten sütőben is száríthatjuk.

Az ízletes ételekért használjunk aromás fűszernövényeket!

          


0