Hogyan alakítsunk ki rusztikus kertet?

A rusztikus, vidéki hangulatot őrző kertek mesebeli tájakra repítenek. Az életérzés, amit árasztanak magukból, összetéveszthetetlen, s ez elsősorban az ide ültetett növények változatosságának köszönhető.  Egy rusztikus kert sokféleképpen megvalósítható, fontos azonban a harmóniára való törekvés, hisz egy olyan tér létrehozásáról beszélünk, ahol az ember szívesen üldögél, pihen, s a madárcsicsergést hallgatva gyönyörködik a már-már mosolygó növényekben.

Ellentmondásosnak tűnhet, de egy vidékies hangulatú kert lehet modern is egyben. A titok a kerti bútorok, díszítőelemek, valamint a különleges növények megválasztásában és megfelelő elrendezésében rejlik. A 21. század rusztikus kertje tehát két olyan stílust ötvöz, mely látszólag összeférhetetlen: a modern terek letisztult vonalai jelennek meg a színek és formák kavalkádjában.  Rendezett káoszról van itt szó, hisz a számtalan növény nem véletlenszerűen kerül egymás mellé, a válogatás és elrendezés nagyon is megtervezett. A szabadon burjánzó növényeknek azonban megadatik a lehetőség, hogy kiteljesedjenek és legjobb formájukat mutassák.

 A rusztikus stílus elengedhetetlen kellékei

Amennyiben rusztikus kertet szeretnénk varázsolni, szükségünk lesz mindenekelőtt a megfelelő növényekre és sok-sok faanyagra. Fából készült kerti bútor, kerítés, polcrendszer, állványok és különböző díszítőelemek – ezek mind remek háttérül szolgálnak majd növényeinknek. Farönköket, régi szekér kerekét,  falétrát vagy akár egy egész szekeret is átalakíthatunk virágálvánnyá. A fa mellett jól mutatnak az agyagedények (amfórák, cserepek, kaspók), a bádogból készült vödrök, fémtalicskák, de az üvegedényeknek, s más természetes anyagból készült tárgyaknak is helyük van a rusztikus stílusú kertben. Ügyeljünk azonban, hogy az összhatás ne legyen túlzsúfolt, esetlegesen giccses. Tartsuk szem előtt, hogy a  kevesebb néha több.

 A megfelelő növények kiválasztása

Amikor elkezdjük megtervezni a teret, mindenekelőtt sem előtt kell tartani annak kiterjedését és beosztását. Ideális esetben minden növényfajta helyet kap benne: a különféle dísznövények (díszcserjék, évelő növények, futónövények, örökzöldek, díszfák) ugyanúgy, ahogy a gyümölcstermők (gyümölcsfák, szőlőtőkék, bogyós gyümölcsűek) is. Minden növénynek sajátos igénye van az elhelyezést illetően, ügyeljünk tehát, hogy ne ültessünk árnyékkedvelő növényeket napra, és fordítva: a sok napsütést igénylő növényeket árnyékba, hisz akkor nem fognak megfelelően fejlődni. Ugyanígy a táptalaj kialakításakor is figyelni kell a megfelelő összetételre.

Válasszunk a növények minden tipusából: törpe-, közepes- és magas növésűekből, futókból, kúszókból és talajtakarókból, díszcserjékből és gyümölcsfákból egyaránt, minél változatosabban. Figyeljünk arra is, hogy kertünk az év minden szakaszában legszebb formáját mutassa, és lehetőleg minél több ideig legyen virágba borulva.

Milyen növényeket ajánlunk?

A csillagfürt, dáliák, a búzavirág, napraforgó, margaréta, kardvirágok, őszirózsák, krizantémok, szellőrózsák, kokárdavirágok, az őszi mák, haranglábok, bazsarózsák, szegfűk, jácintok, nárciszok, tulipánok, gyöngyvirág, íriszek, méhbalzsam, kánnák, tollbugák, lángvirág, boglárkák, szarkalábak, liatriszok, kasvirágok, árnyékliliomok, veronikák mind tökéletesen illeszkednek ehhez a stílushoz.

Ültethetünk alacsony növésű, talajtakaró növényeket is, például kristályvirágot, kőtörőfüvet, harangvirágot, pázsitviolát, mézvirágot vagy szappanfüvet.

A díszcserjék se hiányozhatnak rusztikus kertünkből, a jázmin, orgona, nyári orgona, hortenzia, gyöngyvessző, fukszia, mályvacserje, labdarózsa, aranyvessző és hóvessző, borbolya, cserjés pimpó, mahónia, rózsalonc vagy a zanót megfelelő választásnak bizonyul.

Vannak növények, amelyek bármely stílusú kertbe könnyedén beilleszkednek, ilyenek a fenyőfélék, a levendula, a fáklyaliliom vagy a rózsák. A terülőrózsák mondhatni kötelező kellékei rusztikus kertünknek, bármely fajtára is essék választásunk, a vágyott  mesebeli, varázslatos hangulatot fogja belopni a kertbe. A Babylon Eyes terülőrózsákat szívből ajánljuk, hisz virágaiknak alakja a  vadrózsáéhoz hasonlítható.

A futónövények sem hiányozhatnak: futólonc, klemátisz, kék hajnalka, trombitafolyondár, vadszőlő és borostyán – mind-mind kitűnő választás.

Kertünk vidékies arculata akkor lesz tökéletes, ha a dekoratív növények mellé termő- és fűszernövényeket is csempészünk: gyümölcsfákat, epret, málnát, köszmétét, szedret, ribizlit, almát, körtét, birsalmát, szilvát, cseresznyét, barackot, melyek virágzáskor és termésük idején is megörvendeztetnek.

Mindenképpen biztosítsunk helyet egy pár zöldségfélének is, nincs annál jobb, mint a saját, ízletes zöldségeink betakarítása. Ültessünk paprikát, paradicsomot, spenótot, sóskát, zöldhagymát, fokfagymát, tököt, petrezselymet, salátát vagy uborkát, a kínálat bőséges.

Ne feledkezzünk meg a füszernövényekről sem, tehetünk bazsalikomot, majoránnát, mentát, rozmaringot, babért, csombortot, kakukkfüvet, petrezselymet, kaprot, zsályát, oregánót, tárkonyt,  lestyánt, koriandert. Amellett, hogy nagyon jól mutatnak egymás mellé vetve, kellemes illatfelhőbe fogják borítani kertünket, és mindig kéznél lesznek, amikor ételeinket szeretnénk megízesíteni.

Bízunk benne, hogy sikerült hasznos tanácsokkal szolgálnunk a jövőbeni gyönyörű kert kialakításához. Nem marad más hátra, mint valóra váltani az álmot.


0