Hogyan ellenőrizzük a virághagyma minőségét?

Tegyük fel, hogy virághagymákat szeretnénk vásárolni. A célunk lehet az, hogy tavasszal élénk színfoltokat szeretnénk a virágágyásban látni... de akár az is előfordulhat, hogy a legszebb, tulipánok, nárciszok és jácintok alkotta kombinációkat keressük, hogy a környéken nekünk legyen a legszebb kertünk. Az első lépés célunk élérésének érdekében így is, úgy is a megfelelő virághagymák kiválasztása kell, hogy legyen.

De felmerül az a kérdés, hogy mégis hogyan néz ki az ideális virághagyma? Sokan kérdezik tőlünk, hogy miről lehet tudni, hogy megfelelő virághagymát választottunk? És hogyan kell elültetni őket? Az alábbiakban röviden ismertetjük, hogyan járjunk el a virághagymákkal, hogy tavasszal csodásan virágzó kertünk legyen.

A virághagyma mérete mérvadó abban, hogy mekkora és mennyire szép virágunk fog kifejlődni?

A válasz erre a kérdésre: igen. Ajánlatosabb kevesebb, de jó minőségű és nagyobb méretű virághagymát vásárolni, mint sok kicsi és olcsó virághagymát, abban reménykedve, hogy csak kihajt közülük valamennyi. De mégis miért jobb egy nagyobb méretű virághagyma egy kicsinél?

- a növénynek erősebb és több szára fog nőni, így több virágunk lesz, és kisebb lesz az esélye annak, hogy a virág szára eltörik vagy elhajlik;

- a virágok sokkal nagyobbak lesznek, így jobban felhívják magukra a figyelmet és szebben díszítik a kertet;

- a növény sokkal erősebb lesz, így jobb gyökérzete is lesz, és ezáltal következő évben is sok virágra számíthatunk.

Ha mégis a kisebb méretű virághagymák mellett döntenénk, győződjünk meg arról, hogy a méretük – a fajnak megfelelően – elfogadható legyen. De ne támasszunk túl nagy elvárásokat, hiszen kevesebb és gyengébben virágző növényekre számíthatunk.

Mire kell figyelni, amikor virághagymát vásárolunk?

- általánosan megállapítható, hogy a virág mérete a hagyma méretével egyenesen arányos lesz, tehát minél nagyobb virághagymát választunk, annál nagyobb virág fog nőni belőle;

- mérettől függetlenül keménynek kell lennie a virághagymának. Ha puha, az azt jelenti, hogy nem megfelelő körülmények között tárolták, és így el fog rothadni.

Hogyan szokás a virághagymákat mérni?

A válasz nagyon egyszerű: centiméterekben – azaz a virághagyma centiméterekben mért körfogatát szokás figyelembe venni. Ne feledjük, hogy a virághagymák mérete fajtánként változó. Például, a krókusz virághagymák kicsinek minősülnek, mivel átlagos körfogatuk csupán 4 cm. Az alábbiakban felsoroljuk, hogy a legkedveltebb tavaszi virágaink hagymáinak mérete mekkora kell, hogy legyen:

–      tulipán: 10-12 cm

–      nárcisz: 12-16 cm

–      jácint: 14-19 cm

–      amaryllis: 24-34 cm

–      krókusz (sáfrány): 4-5 cm

–      ázsiai liliom: 12-14 cm

–      magas díszhagyma: 19-20 cm

–      alacsony díszhagyma: 4-6 cm

             

 


0