Hogyan öntözzük helyesen a kerti növényeket?

Növények öntözése különös figyelmet igényel, mivel minden növényfajnak más és más vízszükséglete van, és ennek megfelelően kell locsolni őket. Vannak olyanok, amelyek igénylik a bő öntözést, míg más növényeknek kifejezetten  árt, ha túl sok vizet kapnak. Valamint azt is szem előtt kell tartanunk, hogy nem mindegy, mikor öntözzük növényeinket, például a nap melyik szakában, ültetéskor, virágzás előtt vagy után stb.

Annak érdekében, hogy kertbarát Olvasóink ne vesszenek el az öntözésre vonatkozó informaciók útvesztőjében, egy pár hasznos tanáccsal szolgálunk az alábbiakban.

Az öntözés a kertészkedés egyik alapvető eleme. A titok kulcsa azonban a „hogyan”-ban rejlik, azaz abban, hogyan öntözzük a növényeket. Ahhoz, hogy a növényeink szépen fejlődjenek, virágozznak és teremjenek, oda kell figyelnünk arra, hogy hogyan és mennyit öntözzük őket.

Ne essünk túlzásba! Az egyik legfontosabb tanács az, hogy ne vigyük túlzásba az öntözést. Gyakran előfordul, hogy a növények azért mennek tönkre, mert túl sok vizet kaptak. Az öntözés elengedhetetlen, de a túlzott öntözés káros.

Tavasszal virágzó virághagymák

Ezeket a virághagymákat ősszel kell elültetni. Így, ha azt szeretnénk, hogy csodásan szép és egészséges tulipánok, jácintok, nárciszok és krókuszok nőjenek a kertünkben, érdemes az alábbi módon eljárni: 

 - Ültetés után alaposan öntözzük meg a virághagymákat, ne csak felületesen. Ha a virághagymát például 10 cm mélyre ültettük, akkor ügyeljünk, hogy az öntözés hatására a nedvesség több, mint 10 cm mélyre érjen, hogy a virághagyma gyökérzete fejlődésnek tudjon indulni.

- Ismételjük meg az öntözést még a fagyok beállta előtt, hogy a tél folyamán jól ki tudjon fejlődni a gyökérzet.

- Ha a tél kifejezetten száraz volt és nem havazott, akkor még akár januárban is meg lehet locsolni egyszer őket.

- Tavasszal, amint a virághagymák elkezdenek hajtani, heti egyszer öntözzük meg őket, és főleg a virágzás alatt.

 - NE öntözzük őket nyáron, amikor nyugalmi állapotban vannak.

Évelő növények

Az évelő növényeket mindenki szereti, hiszen téli álmuk után minden évben újra kihajtanak és szépségükkel elkápráztatnak minket. Vízigényük eltérő, ezért az öntözés az egyes fajták szükségeleteinek megfelelő kell legyen:

- Öntözzük meg a frissen elültetett növényeket, hogy a gyökereik megfelelően tudjanak fejlődni az új talajban.

- A fejlődési időszakban öntözzük őket rendszeresen. Hetente egyszer szükséges az öntözés, főleg ha nem volt csapadék.

- A már jól kifejlett növényeket nem szükséges olyan gyakran öntözni, mint a fiatal növényeket, mivel idővel a növények gyökerei mélyebbre hatolnak, és ott több nedvességet találnak.

- Az első fagy után vágjuk vissza az évelőket, és hagyjuk őket téli álomba szunnyadni. Öntözés csak akkor szükséges, ha a tél kifejezetten csapadékszegény.

Pozsgás növények

- Ezek a növények elraktározzák a vizet száraikban, leveleikben és gyökereikben, így vízigényük sokkal kisebb, mint a virághagymáké és az évelőké. A szárazságot sokkal jobban tűrik, mint más növények, de azért egy kis öntözésre nekik is szükségük van néha.

- Csak ritkán öntözzük őket, mivel a gyakori öntözés hatására ki fognak pusztulni.

- A fonnyadtnak vagy aszaltnak tűnő levelek azt jelzik, hogy öntözésre van szükség.

- Öntözzük meg őket alaposan, de csak ritkán. Egy-két csepp víz nem elég, bő vízzel locsoljuk őket.

- Két öntözés között hagyjuk kiszáradni a földet.

- Semmiképp se hagyjuk vízben állni a pozsgás növényeket.

Ha odafigyelünk kerti növényeink vízigényére, akkor biztosítjuk, hogy hosszú életűek és egészségesek legyenek. Ne feledjük, hogy a nedvességnek el kell érnie a növények gyökereihez, ezért nem elegendő a felületes öntözés. Az alapszabály az, hogy alaposan, de ritkábban locsoljuk meg a növényeket annak érdekében, hogy jól tudjanak fejlődni. Így garantálhatjuk azt, hogy erős, egészséges és szép kerti növényeink legyenek.

            

 


0