Miért jó ősszel ültetni?

Nagyon sok helyen olvashatjuk, hogy legjobb az őszi ültetés, lombhullatás után (kb. október 15-ke után) egész addig még meg nem fagy a talaj, gyümölcsfáink, illetve bogyós gyümölcseink számára. De valyon miért?

 Az őszi ültetés előnyei:

- az első dolog, hogy az ősszel ültetett gyümölcsfák megeredési aránya sokkal nagyobb, mint azoké amelyeket tavasszal ültetünk, a ősszi/téli csapadékoknak köszönhetően

- nyerünk egy évet, hisz az ősszel ültetett gyümölcsfák és bogyós gyümölcsűek tavasszal sokkal hamarabb beindúlnak

- a tél folyamán a gyökéren lévő sebek könnyebben begyógyúlnak, a gyökereken lévő friss hajtások már kora tavasszal beindúlnak

- és nem utolsó sorban ősszel biztosan megtalálja kedvenc gyümölcsfáit, hisz ilyenkor sokkal nagyobb a választékunk.

 Hogyan válasszuk ki a gyümölcsfákat, mire legyünk figyelmesek?

- az első kérdés amire válaszolnunk kell mielőtt gyümölcsfákat vásárolunk, hogy milyen gyümölcsöt szeretnénk? Választhatunk hagyományos gyűmölcsöket is, melyek gyermekkorunk kedvencei voltak, mint példáúl: alma, körte, cseresznye, szilva vagy az ízletes barack, de választhatunk kevésbé megszokottakat is, mint példáúl: mandula, gesztenye, birs, füge vagy akár a datolyaszilvát is

- a fa mérete kifejlett állapotában nagyban befolyásolhatja választásunkat hisz figyelembe kell vennünk kertünk méretét, azt hogy hová szeretnénk ültetni a fát.

- figyelembe kell vegyük azt is, hogy a kiválasztott fának szüksége van e porzóra vagy sem, és annak függvényében hány darabot ültessünk ugyanabból a fajtából

- nagyon fontos, hogy megbízható eladótól vásároljunk, aki garantálja a növény fajtaazonosságát, hisz senki nem szeretne 3-4 év múlva felébredni, hogy a várva várt cseresznye az valójában meggy, vagy a nektarin a szilva.

 Hogyan ültessünk sikeresen gyümölcsfákat?

- első sorban egy gödröt kell ásnunk, amelyben kényelmesen elférnek a gyümolcsfák gyökerei, és az oltott fáknál figyeljünk, hogy az oltási pont mindig a föld felszíne fölött maradjon.

- a frissen ültetett fáknak biztosítanunk kell a megfelelő tápanyagokat. Nyugodtan adagolhatnak nekik hosszú hatású, komplex tápot vagy természetes trágyát egyenesen az ültetőgödörbe.

- mielőtt elültetnénk a facsemetéket a vastagabb gyökereket vágjuk egy kicist visszább, és az elszáradt letört ágakat távolítsuk el.

- helyezzük a fát az ültetőgödörbe és tegyünk rá földet, ha szárazabb a talaj a gyökereket öntözzük meg vízzel és csak aztán takarjuk be földdel.

- miután betakartuk földdel alaposan öntözzük meg és nyomkodjuk meg a talajt körülötte, a gyengébb csemetéknek csinálhatunk támaszt is.

- hogy megvédjük a rágcsálóktól, törzsük köré tekerhetünk facsemete védőhálót.

 Miért jó gyümölcsfákatfákat és bogyósokat ültetni?

- az egészséges életmód alapjai

- sehol máshol nem találhatunk egészségesebb gyümölcsöket, mint a saját kertünkben. Gyümölcsfát ültetni hosszú befektetés, hisz sok-sok éven keresztűl megajándékoz bennünket lédús, zamatos gyümölcsökkel.

- és nem utolsó sorban árnéka a forró nyári napokon igazán jó közérzetet kölcsönöz. 0