Minden, amit a hársfáról tudni szeretnél

A hársfa volt az első fa, amelyet díszfaként és illatos virágaiért ültettek. Édes illatával és a virágaiból készült mézzel már mindenki találkozott, de ennél jóval többet rejt magában.

Magyarországon ismert fajtái

  • Nagylevelű hárs
  • Kislevelű hárs
  • Ezüsthárs

A hársfa tulajdonságai

A hársfa impozáns méretű, akár a 35 m magasságot is elérő, terebélyes koronájú lombhullató fa, amely árnyékot nyújt a nyári melegben. Levelei szív alakúak és fűrészes szélűek. A kislevelű és a nagylevelű hársfa neve is mutatja, hogy az egyik levele nagyobb, míg a másiknak kisebb. Jól mézelő virágaik miatt a legértékesebb fáink közé tartoznak. A hársfa értékes faanyag, puha fája a faszobrászat legkedveltebb anyaga.

A hársfa, mint gyógynövény

A hársfa virágát egész nyáron alkalmazzák az egész világon gyógyteákhoz és gyógyszerek készítéséhez, mézéből gyógyszereket és likőröket készítenek. A hársfa hatóanyagának alkalmazása többek közt: fejfájás, gyomorbaj, kiütés, megfázás, migrén, seb, vesekövesség, gyulladás láz, valamint virágaik ezen kívül általános stresszoldók, nyugtató hatásúak, valamint gyomorfekély és álmatlanság kezelésére is kiválóak. Igazi csodanövény.

Hársfatea készítése

Egy kávéskanálnyi virágoz egy csésze forró vízbe tesszük, letakarjuk, majd legalább 10 percet ázni hagyjuk. Fontos, hogy a gőz ne távozzon el, fogyasztás előtt leszűrjük.

A teát még a kicsi gyerekek is fogyaszthatják.

Óvatosság

Óvatosságra intjük azokat, akik vérhígítót, szívgyógyszereket, vagy magas vérnyomás elleni gyógyszereket szednek, hiszen a hárstea fokozza ezen gyógyszerek hatását.
Érdemes orvosunkkal előre egyeztetni a hársfatea rendszeres fogyasztását.

Összegezve

-       Magyarországon 3 honos fajtát tartunk számon.

-       Nyáron édes illata belengi a környéket.

-       Értékes faanyag.

-       Virágait a természetgyógyászatban is használják.

-       Teája jótékony hatással van a szervezetre. 

              


0