Minden amit a rózsa metszéséről tudnod kell!

Számos növénykedvelő félve tekint a rózsák metszésére, de ugyanakkor a metszésnek pozitív hatása van a növényekre nézve.

Ahhoz, hogy szakértők legyünk a rózsák metszésében szükségünk van egy kis időre és sok gyakorlatra, de jó ha tudjuk, hogy nagyon nehezen lehet egy növényt tönkretenni a nem megfelelő metszéssel. A szakértők véleménye különbözhet, hogy hogyan metsszük és mennyi időközönként növényeinket de a legtöbben egyetértenek azzal, hogy a metszést könnyen meg lehet tanulni és egészségesebb a növénynek ha egy kis energiát fordítunk rájuk és akár hibázunk az elején, mintha hagynánk maguktól nőni.

Miért metsszük a rózsákat?

  • hogy új hajtásokat és dúsabb virágzást érjünk el

  • hogy eltávolítsuk az elhalt ágakat, amik a növény megbetegedéséhez is vezethetnek

  • hogy javítsuk a levegő keringését

  • hogy szép formát adjunk a bokornak

Főbb elemek a rózsák metszésénél: 

1. használjunk hegyes és tiszta eszközöket

2. úgy metsszük, hogy a bokor közepe kapjon fényt és levegőt

3. a metszést 45 fokban végezzük el és kb 6 mm-re a rügytől

4. a metszést határozott vágással végezzük, figyeljünk, hogy ne szakítsunk bele

5. távolítsuk el az összes elhalt, eltört, öreg vagy beteg, sérült, száraz ágakat. Addig vágjuk, míg nem látjuk a fehér belsejét az ágnak.

6. vágjuk le a ceruza-vékony ágakat

7. védjük az ágak levágott végeit, használjunk oltványkezelő viaszt

8. távolítsuk el az elszáradt leveleket is

Mikor metsszük a rózsákat?

A metszés időszaka függ a növény fajtájától illetve az időjárási viszonyoktól is. Általában a metszést tavasszal szoktuk végezni egy időben a Forsythia (Aranyeső) virágzásával, ez lehet a jel, hogy nekikezdhetünk a munkának. Ha nincs Aranyeső a közelünkben, figyeljük, hogy mikor jelennek meg a rügyek, mikor a kiemelkedések az ágakon nagyobbak lesznek és vörös színűek.

A rózsákat azelőtt kell metszeni mielőtt kibomlanak a rügyek és az éjszakai fagyok elmúlnak. 

A teahibrid rózsák a legérzékenyebbek a metszést illetően. Ha nem tudjuk, hogy milyen fajta rózsánk van figyeljük a virágzást. Ha az új hajtásokon virágzik abban az évben vágjuk le mikor vegetatív állapotba kerülnek, ha viszont a régi hajtásokon virágzik virágzás után metsszük meg.

Általános szabályok kategóriákra bontva a rózsák metszését illetően: 

Park és Floribunda rózsák: ezek a fajta rózsák abban az évben virágoznak a legszebben mikor meg vannak metszve. Metsszük meg jól (½ -től egész 2/3- ig a növény méretéből) tavasszal és távolítsuk el csak az elszáradt ágakat. Hagyjunk 3-5 ágat egyforma távolságra egymástól különböző hosszúságokban 45-60 cm között hogy biztosítsuk a folytonos virágzást.

Teahibrid és Angol rózsák: ezek az új hajtásokon virágoznak melyeket tavasszal kell megmetszeni. Távolítsuk el a gyenge és halott hajtásokat. A megmaradt ágakból egy edényformát készítsünk és távolítsuk el a középső ágat együtt az összes befelé növő ággal. Vágjuk vissza 45-60 cm-re, a régebbi vastagabb ágakat hagyhatjuk hosszabbra, mint az új hajtásokat.

Futó rózsák: Korábban metsszük meg, hogy eltávolítsuk a téli károkat és az elhalt ágakat. Virágzás után még egyszer metsszük meg a megfelelő forma és méret elérése érdekében. Távolítsuk el az idős és gyenge hajtásokat is.

Törperózsák: Metsszük csak formázás miatt. Vágjuk vissza a befelé növő ágakat virágzás után. 


0