Minden, amit az áfonyákról tudnod kell

Imádjuk a roppanó húsú lédús áfonyát! Főleg, ha a saját kertünkben termett gyümölcsökről beszélhetünk. Fogyaszthatjuk frissen, vagy akár készíthetünk belőle lekvárt, belesüthetjük ínycsiklandozó süteményekbe is. Szeretnéd még jobban megismerni ezt a szuper bogyós gyümölcsöt? Olvass tovább!

Nem csak finom, de egészséges is

Az áfonya amellett, hogy rendkívül finom és sokféleképpen felhasználható a konyhában, telis-tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal is. Ezen felül pedig szuper antioxidáns forrás.

Így ültesd az áfonyád

Ha már elhatároztad, hogy kerted legújabb büszkesége az ínycsiklandozó áfonya legyen, akkor a következő lépés, hogy kiválaszd: melyik áfonya-fajtát szeretnéd nevelni? Hihetetlen, mennyire sok fajta közül választhatsz ugyanis: vannak kerekebb és vannak hosszúkásabb formájúak, kékek és rózsaszínesek, normál és egészen kis (törpe) méretűek. Ajánlatunkban is szép számmal jelen vannak: Duke, Patrior, Spartan, Pink Lemonade, Top Hat törpe áfonya, stb.

Kattints és nézz szét közöttük!

Érdemes több egyforma fajtájú áfonya bokrot ültetned, így ugyanis egyre inkább serkenteni tudod majd a termést. Így akár le is fagyaszthatod, vagy lekvárként el is teheted őket – már amennyi marad belőlük!

Tanácsaink az ültetéshez

1.  Ültetéshez adagolj tőzeget, vagy az ültetés végén borítsd be egy réteg fenyőtűlevéllel a talajt! Ezzel tudod ugyanis megnövelni a talaj nedvességmegtartó képességét és csökkentheted a gazok megjelenésének esélyét is. Évente egyszer használd újra ezt a talajtakaró módszert (kb. 1 cm vastagságban)!

2.  Az áfonya ültetésekor bőven locsold meg a földet! Az év további részében nem szükséges ezt a megnövekedett mennyiséget választanod – öntözheted a szokásos módon.

3.  Ha fiatal az áfonyád, akkor az első egy-két évben még érdemes eltávolítanod a hajtásai hegyén fejlődő nagyobb méretű rügyeket. Így az áfonyabokrod ugyanis sokkal erősebbé válhat és nagyobb lehet a termelékenysége is.
A második év után ritkítsd meg azokat a hajtásokat, amiken túl sok rügy fejlődik! Vágd vissza azokat a hajtásokat is, amik magasabbak a többinél. Ha túl sok virágot hoz ugyanis az áfonyád, akkor kevesebb és kisebb méretűek lehetnek a gyümölcsei. Érdemes azokat a szárakat is visszavágnod, amik össze-vissza nőnek.

4.  Az ötödik év után már a régi hajtásokat is ritkíthatod. A legideálisabb, ha az áfonya bokrodon minden évről van egy pár új hajtás.

5.  Az áfonyád ősszel és tavasszal is bátran ültetheted.

6.  Kora tavasszal, miután megjelennek a levelek az áfonya bokrodon, érdemes talajsavanyító áfonyatápot is használnod.

Ha követed ezt a pár egyszerű tanácsot, akkor áfonyabokron bő terméssel, gyors és egyenletes fejlődéssel fogja neked meghálálni.

Ha bármilyen kérdésed lenne még ínycsiklandozó, roppanó húsú áfonyád ültetésével és gondozásával kapcsolatban, írj nekünk bátran: info@sweetgarden.hu

             


0