Tíz növény a tökéletes kerthez

Kertünk attól lesz tökéletes, hogy minden olyan növényt megtalálunk benne, amire valaha vágytunk. Sokszor nehéz korlátot szabni képzeletünknek, főleg ha sok növénybe szerettünk bele. Jól tudjuk, hogy nem könnyű a választás. Következzék most tíz olyan faj bemutatása, amely véleményünk szerint nem hiányozhat egyetlen kertből sem.

1. Tamariska (Tamarix)

          

Pompás virágainak köszönhetően első látásra beleszeretünk ebbe a csodálatos díszcserjébe.

- Nagyon könnyen karbantartható.

- Szélsőséges időjárási viszonyokhoz is könnyen alkalmazkodik. A szárazságot, és a városokra jellemző szenyezett légkört is jól viseli.

- Magánkertek, közös terek, parkok fő díszítő eleme lehet.

Virágzási idő: tavasszal. április-májusban virágzik, ilyenkor a bokor minden ágát beborítják az apró rózsaszín virágocskák.

Ültetési távolság: 0.5 – 1 m

Fényigény: világos, napos helyre ajánlott ültetni. Szoliterként, de csoportosan is ültethető, akár egyedi sövény kialakítására is alkalmas.

2. Mahónia (Mahonia aquifolium)

          

Örökzöld díszcserje, mely dekoratív leveleinek, virágainak és termésének köszönhetően a kert kiemelkedő ékességéve válik. Ültetés: ássunk a cserépnél egy kicsivel nagyobb gödröt, és helyezzük bele a növényt úgy, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne. Fedjük be földdel, és öntözzük meg.

Virágzási időszak: áprilisban sűrű fürtökbe rendeződve jelennek meg az apró virágok, melyek sárga színűek és kellemes illatúak.

Ültetési távolság: kb 1 méter távolság ajánlott, de fajtától függően akár kevesebb is lehet.

Fényigény: napos, világos helyre ültessük. A gyümölcsök augusztus és szeptember között érnek, de NEM ehetőek!

3. Bazsarózsa (Paeonia)

           

A bazsarózsa illatának és szépségének köszönhetően egyike a legkedveltebb növényeknek a világon. Számtalan fajta létezik, a klasszikusok mellett egyre népszerűbbek a hibridek és fás bazsarózsák is.

- A kerti (klasszikus) bazsarózsa sűrű lombozatával szép megjelenésű, tömör bokrot alkot.

- A fás bazsarózsa szára vastagabb, fás, és valamivel lassabb növekedésű, mint a klasszikus fajta.

- A hibrid bazsarózsa a klasszikus és fás bazsarózsa kombinációja.

Ültetés: A cserepes példányok egyszerűen átültethetőek szabadföldbe. Abban az esetben, ha rizómát ültetünk, az ültetés mélysége a bazsarózsa fajtájától függ: a rizómákat 5-7 cm vagy 10 cm mélységre ültessük a csomagoláson szereplő útmutatások szerint.

Virágzási időszak: fajtától függően májusban vagy júniusban virágzik. Ültetési távolság: klasszikusok esetében 30-40 cm, fás bazsarózsáknál pedig 50-100 cm.

Fényigény: napos vagy részben árnyékos helyre javasolt ültetni. Szoliterként vagy csoportosan is ültethető. Vágott virágaiból gyönyörű csokrok készíthetők.

4. Kasvirág (Echinacea)

          

A kasvirág rendkívül szép évelő növény, mely akár a 60-120 cm magasságot is elérheti. Különösen élénk színű és érdekes formájú virágai teszik kiemelkedővé. Sok fajta kasvirág létezik, azonban egyvalami közös bennük: kalap formájú virágáról könnyen felismerhető ez az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, hálás virág.

          

          

          

Ültetés: Ássunk a cserép méreténél kicsivel nagyobb gödröt, és jól locsoljuk be. Nyomkodjuk meg a cserép falát, így próbáljuk meg kivenni a növényt. Ne rázzuk le a földet a gyökerekről, azzal együtt helyezzük az ültetőgödörbe, majd földdel jól takarjuk be, és öntözzük meg.

Virágzási időszak: egész nyáron át virágzik, fajtától függően június és szeptember között.

Ültetési távolság: kb 50 cm. Fényigény: napos, világos helyre ültessük. Mágnesként vonzza a pillangókat. Csoportosan ültetve csodás színkavalkádot alakíthatunk ki, tökéletes hátteret biztosít az alacsonyabb növekedésű évelők számára.

5. Klemátisz

          

A futónövények királynője! Dekoratív hatása miatt nagy közkedveltségnek örvend.

Ültetés: az ültetőgödör kb 50-60 cm mély legyen. A klemátisznak tápanyagban dús, jó vízelvezetésű talajra van szüksége.

Virágzási időszak: fajtától függően májustól szeptember végéig virágzik.

Ültetési távolság: a példányok közötti távolság fajtától függően változhat, de általában 1-2 m távolság szükségeltetik. Az alacsonyabb növényeket ültethetjük közelebb is a klemátiszokhoz.

Fényigény: kertünk napos, vagy félárnyékos, védettebb részére ültessük. Érdemes a közelébe egy olyan alacsonyabb növekedésű növényt helyezni, amely a klemátisz szárának alsó részét árnyékolja, azonbana felső részét nem takarja, s így a virágokat megfelelően éri a nap. Futónövény, ezért erős támaszra van szüksége. A virágzást úgy serkenthetjük, hogy tavasszal vagy nyáron, az első virágzást követően lemetsszük az elszáradt részeket.

6. Őszi virághagymák

Szinte elképzelhetetlen a kert őszi virághagymák, vagyis tavasszal virágzó hagymás növények nélkül. Őszi virághagymák a következők: hóvirág, sáfrány (krókusz), gyöngyike, nárcisz, jácint, tulipán, írisz stb.

- A tulipán az egyik legnépszerűbb tavaszi virág. Vannak egyszerű és telt virágúak, hullámos vagy rojtos szirmúak, vagy még különlegesebb fajták, mint például a papagájtulipánok vagy például az Ice-cream fajta, amelynek virágfeje egy fagylaltkehelyhez hasonló.

          

          

- A jácint csodaszép megjelenése és intenzív illata miatt annyira kedvelt.

          

- A nárcisz a virágok alakjának és színének köszönhetően vonzza a tekintetet.

          

- A gyöngyike, hóvirág és a sáfrány leginkább kis mérete miatt népszerű. Kevés helyet foglalnak, és csoportosan ültetve a hagymákat lenyűgöző színkavalkádot alkothatunk.

          

          

          

- Az íriszek igen sokfélék lehetnek. Legelterjedtebbek a klasszikus fajták, de igen népszerűek a törpe íriszek és az Ensata Dinner Plate kategóriába tartozók is, melyeket tenyérnyi méretű virágaikról ismerhetünk fel.

            

Ültetés: a virághagyma fajtájától függ az ültetési mélység, ami a legtöbb esetben a virághagyma kétszeresének vagy háromszorosának kell lennie. Ugyanakkor minden esetben figyelembe kell venni a hagymák csomagolásán, az ültetési útmutatóban feltüntetett információkat.

Virágzási időszak: fajtától függően eltérő lehet, de elmondható, hogy a legtöbb őszi virághagyma a tavasz hírnöke, a legtöbb január és május között virágzik. Vannak olyanok, amelyek már január-februárban virágozhatnak (például a sáfrány), más fajták azonban csak májusban nyílnak – ilyen például az Ensata Dinner Plate írisz.

Ültetési távolság: a növények fajtájától függ. A kisebb virágok, hóvirág, sáfrány, gyöngyike esetében 5-7 cm. A tulipán, nárcisz, jácint, nárcisz, írisz virághagymái között ajánlott 10-15 cm távolságot hagyni.

Fényigény: a virághagymákat mindenképp napos, napfényes helyre ültessük. A hagymás virágokat ültethetjük sorban, csoportosan vagy különféle alakzatokban is.

7. Hortenzia

         

Nagyon elegáns és rendkívül közkedvelt növény. Nagy, dús lombozattal és terjedelmes, kúpos virágokkal díszíti a kertet.

Ültetés: ássunk a cserépnél egy kicsit nagyobb gödröt, majd helyezzük bele a növényt úgy, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen. Fedjük be földdel, és öntözzük meg.

Ültetési távolság: a legtöbb esetben 1 m, kivéve a törpe fajtákat, ahol kisebb, kb 0.5 m távolság is elegendő. Virágzási időszak: a hortenzia nyáron virágzik, fajtától függően június- augusztus között.

Fényigény: a legtöbb esetben árnyékos, félárnyékos helyre ajánlott ültetni. Vannak ellenben olyan hortenziák, amelyek a napos elhelyezést kedvelik. A hortenziának savanyú talajra van szüksége. A talaj ph-ja nagy mértékben befolyásolja a virágok színét, ezért az optimális fejlődésük érdekében ajánlott ültetéskor tőzeg, vagy speciális hortenziatáp hozzáadása az ültetőföldhöz.

8. Magnólia

         

A magnólia egy igazi kincs a kertben. Egy virágzó magnólia mindenkit lenyűgöz szépségével, főképp virágainak különleges alakjával és kivételes színével hódít.

Ültetés: Az ültetés során fontos, hogy megfelelő nagyságú gödröt ássunk, amiben a gyökerek kényelmesen elhelyezkedhetnek. Fedjük be a gödröt, és öntözzük meg.

Ültetési távolság: fajtától függően 1-2 m vagy 2-3 méter is lehet. Virágzási időszak: tavasszal virágzik, fajtától függően március-május között. A Sieboldii magnólia virágzási ideje május-júliusban van.

Fényigény: a kert világos, napos részére ajánlott ültetni. A megfelelő fejlődés érdekében biztosítsunk a magnólia számára tápanyagban dús, jó vízelvezetésű talajt.

          

9. Japánbirs (Chaenomeles)

          

Ázsiai eredetű díszcserje, könnyen karbantartható, nagyon jól alkalmazkodik bármilyen típusú talajhoz. Virágai teszik igazán egyedivé ezt a növényt, melyek csoportosan helyezkednek el, s fajtától függően eltérő színűek lehetnek.

Ültetés: ássunk a cserépnél egy kicsit nagyobb gödröt, majd helyezzük bele a növényt úgy, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen. Fedjük be földdel, és öntözzük meg.

Ültetési távolság: kb 1 m Virágzási időszak: a japánbirs tavasszal, március-április között virágzik.

Fényigény: napos, világos elhelyezés szükséges Vannak magastörzsű fajták is. Szoliterként is ültethető, de sövény kialakítására is alkalmas.

          

10. Jezsámen (Philadelphus)

          

Egy rendkívül kedvelt cserje, szinte nincs is olyan kert, amelyet ne díszítene legalább egy példány. Gyönyörű, intenzív illatú virágai jellemzően fehér színűek.

Ültetés: ássunk egy kicsit nagyobb gödröt, mint a cserép mérete, majd helyezzük bele a növényt úgy, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen. Fedjük be földdel, és öntözzük meg.

Ültetési távolság: fajtától függően 1-2 m között változhat. Virágzási időszak: fajtától függően május és július között virágzik.

Fényigény: napos helyre ajánlott ültetni. A klasszikus, szimpla szirmú, fehér virágú fajták mellett vannak magastörzsűek, vagy rózsaszín virágúak is.

          


0