Érdekes tények a rózsákrólÖsszegyűjtöttünk most 5 érdekes tényt a rózsákról, amiről talán még Ön sem hallott korábban:


1. Kleopátra is nagy rajongója volt a rózsaolajnak. Fürdővizéből sohasem hiányzott a rózsaolaj és a rózsaszirmok. Illatának még Marcus Antonius sem tudott ellenállni ;)

2. A rózsaolajnak számos gyógyhatása ismert: serkenti az emésztést, egyensúlyban tartja a női hormonokat, oldja a szorongást, gyógyír a köhögésre, a különböző sebekre és enyhíti a fogínygyulladást is.

3. A tudósok kíváncsiak voltak arra, hogyan változik a rózsák illata a gravitációmentes közegben, így 1998-ban a Discovery STS-95 fedélzetén egy külön erre a feladatra kifejlesztett rózsatípust küldtek az űrbe. Az eredmény meglepő volt: a rózsa illata megváltozott, sokkal intenzívebb, virágosabb lett.

4. A Rózsák Atyja, Gül Baba, egy 16. században élt harcos muszlim szerzetes.

5. És végül ki ne ismerné Antoine de Saint-Exupéry történetét a Kis hercegről és az ő féltve őrzött kincséről, egyetlen szál rózsájáról? De miért éppen rózsa? Van, akik szerint a kereszténységet jelképezi, míg mások a szeretetet, törődés jelképeként értelmezik, és olyan is van, aki a Kis herceg mellett élő női alakkal azonosítják ezt a csodaszép virágot.

Mindenesetre tény, hogy a Kis herceg éppoly féltve őrzi, neveli rózsáját, ahogyan oly sok kerttulajdonos teszi nálunk.


0