Jó tanácsok szőlőültetéshez

Az ősszel megvásárolt szőlőoltványokat a kiültetésig fagymentes, szélmentes, árnyékos helyen (például pincében) tároljuk, lehetőleg vizes homokban, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor ideiglenesen jó a nylon zacskó is, amelyben az oltvány gyökerét nedvesen tartjuk.

Kiültetés előtt célszerű 1-2 napra vízben áztatni a gyökereket.

Az oltványokat úgy kell elültetni, hogy az oltási pont 1-2 cm-rel a föld felett maradjon. Amennyiben ásóval ültetünk, a gyökereket olyan hosszúságúra vágjuk vissza (kb. 10-15 cm), hogy amikor az ültető gödörben (kb. 40x40x60 cm-re) legyező alakban szétterítjük őket, akkor ne álljanak visszafelé.

Fontos, hogy az oltványok gyökere körül ne maradjon levegő. Az ültető gödör aljára tehetünk trágyát, amelyet takarjunk be pár cm földdel, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a trágyával. Bő vízzel (5-6 l) locsoljuk be (iszapolás), majd az oltványokat porhanyós földdel kupacoljuk fel (csirkézés). Ez főképp télen fontos a fagyveszély miatt.

Az őszi telepítésnél a vesszőket nem kötelező visszavágni, csak tavasszal a fagyok elmúltával (egyik, erősebb vesszőt 2 rügyre).

Ha egyéb tanácsra, tippre lenne szüksége az ültetéssel, gondozással kapcsolatban, keressen minket bizalommal!

              

 
0