Rózsa ültetés

Hogy a nyári időszakban se kelljen lemondanunk a telepítésről, nagyszerű megoldás lehet a konténeres rózsa, mely a téli fagyos hónapokon kívül egész évben ültethető.

A kertben a rózsát olyan helyre ültessük, ahol sok napsütés éri. Ahhoz hogy egész nyáron át szépen virágozzon, napi 8 óra napsütésre van szüksége.

A rózsaültetéshez egy akkora gödröt ássunk, hogy a gyökerei szépen elférjenek és az oltása a talaj felett legyen. Öntözzük be jól a gödröt, még ültetés előtt.

Tehetünk ültető tablettát közvetlen a gyökérzet alá, mely lassú lebomlású tápanyagként hosszú távon segíti a rózsák fejlődését.

A vesszőket 2-3 rügyre vágjuk vissza. A gyökereket ne csonkoljuk feleslegesen, csak a sérült részeit vágjuk le.

A tárolás ideje alatt a rózsa sok vizet veszíthet, ezért mielőtt elültetnénk, áztassuk be egy napra vízbe, így felveszi és pótolja a vízveszteséget.

A gödörbe a tövet úgy tegyük be, hogy a gyökerek kényelmesen helyezkedjenek el. A tő betakarása kézzel történjen. A talajt húzzuk a növényre és kezünkkel tömörítsük a gyökér köré. Soha ne tapossuk a földet, mert a gyökérzet megsérülhet. Ültetés után jól iszapoljuk be a tövet.

Őszi ültetés esetén mindenképp kupacoljuk fel a rózsát a téli fagyok ellen. A földkupac fedje el a fiatal rózsatövet, alig látsszon ki belőle pár cm, csak a vessző. Tavasszal, ahogy elmúlt a fagyveszély takarjuk ki. A futó rózsáknak tám rendszer szükséges.

Konténeres rózsa ültetése is hasonló. A konténer levétele után földlabdásan ülltessük a rózsát a földbe.

Ha egyéb tanácsra, tippre lenne szüksége az ültetéssel, gondozással kapcsolatban, keressen minket bizalommal!


0