A hortenzia, az árnyékos kert királynője

A gyönyörű, hatalmas virágú hortenziák látványa lenyűgöző. Az árnyékos helyek királynőjének is nevezhetnénk őket, hisz a legtöbb hortenzia félárnyékos, árnyékos területeken érzi a legjobban magát és fejlődik optimálisan. Írásunkban igyekeztünk összegyűjteni néhány fontos információt, amik segíthetnek abban, hogy kertünket elbűvölő és egészséges hortenziák díszítsék.

Hogyan válasszuk ki a hortenziák számára megfelelő ültetési helyet?

Egy csodaszép hortenzia látványa azt sugallhatja, hogy egy nehezen karbantartható, igényes növényről van szó. Szerencsére ez nem teljesen igaz, elegendő néhány részletre odafigyelnünk, és kertünket csodaszép virágok díszíthetik. A hortenziák főleg az árnyékos helyeket kedvelik, s bár szükségük van napra is, az égető napsütéstől óvjuk őket, ügyeljünk, hogy csak a reggeli napsugarak érjék őket. Azok a hortenziák, amelyek közvetlen napsütésnek vannak kitéve gyorsan kiszáradhatnak, leveleik elszáradnak és lehullanak, virágzatuk könnyen megbarnulhat, ezért napos helyre semmiképp sem javasoljuk ültetésüket.

            

Milyen gyakran öntözzük a hortenziát?

  Vízigényes növény, rendszeres öntözésre van szüksége. A kiültetést követően sűrűn kell locsolni, ugyanakkor körültekintőnek kell lennünk, mivel a túlzott öntözés akár árthat is. Javasolt, hogy reggel vagy este öntözzük közvetlenül a gyökérzet közelében. A forró nyári napokon ajánlott mind reggel, mind pedig este megöntözni. Az összegyűjtött esővíz tökéletes a hortenziák számára.

            

Milyen tápra van szüksége a hortenziáknak?

  Nincs meghatározott trágyázási program, ugyanakkor évente egyszer, lehetőleg tavasszal vagy nyár elején ajánlott a növény tápanyag-utánpótlása. Ezáltal serkenthetjük hortenziánk növekedését és elősegíthetjük virágzását. Használhatunk speciális, hortenziáknak összeállított tápot vagy organikus, szerves trágyát.

            

Hogyan serkenthető a hortenziák növekedése?

  A növekedés metszéssel serkenthető: tavasszal, még a rügyek megjelenése előtt szükséges lecsípni a hajtások végeit. A virágzást követően az elszáradt virágokat nem ajánlott eltávolítani, hagyni kell, hogy azok maguktól lehulljanak.

            

Hogyan szaporíthatunk hortenziát?

- Tőosztással: a már kifejlett növények esetén tavasszal, lombosodás előtt, a gyökerek gondos szétválasztásával.

- Dugványozással: a február-június között képződő hajtásokat lehet levágni és elültetni.

Hogyan védjük a hortenziákat télen?

A hortenzia egy ellenálló növény, jól viseli az alacsonyabb hőmérsékleteket is, -15 C fokig télálló. Főképp a fiatal példányokat érdemes azonban kupacolással óvni télen: betakarhatjuk a növényt egy kevés földdel vagy más természetes anyaggal, szalmával, lehullott falevelekkel.

Milyen betegségei lehetnek a hortenziáknak?

A fő ellenségei az atkák és a levéltetvek. A leggyakrabban előforduló betegségek a lisztharmat és a szürkepenész. A lisztharmat a levélzetet támadja, a levelek felületén fehér porhoz hasonló képződményként jelenik meg. Speciális gombaölővel védekezhetünk ellene, amit növényvédelmi szaküzletből szerezhetünk be. A szürkepenész megelőzhető, ha gondosan odafigyelünk a növény vízellátására. A túlzott öntözés eredményeképp alakulhat ki a betegség, ami a virágok és a lombozat idő előtti hervadásához vezet.

Miért száradnak ki a hortenziák?

A növények kiszáradásának több oka lehet. A hortenziák esetében a következők fordulhatnak elő: túl kevés öntözés vagy épp túlzott nedvesség, esetleg kemény vízzel történő öntözés, a talajban lévő tápanyagok hiánya, napsütéses elhelyezés (ha a tűző napsugarak közvetlen érik a növényt), a levegő hőmérsékletének hirtelen változása, betegségek vagy kártevők támadása.

Miért nem virágzik a hortenzia?

Előfordulhat, hogy a hortenzia nem virágzik, ennek számos oka lehet:

- Rossz elhelyezés: teljes árnyék. Ugyan a hortenzia az árnyékos helyek királynője, mégis szüksége van fényre, ezért a legmegfelelőbb elhelyezés számára, ha a reggeli órákban, egészen legkésőbb a déli órákig éri a nap.

- Túlzott öntözés: még a forró, száraz nyári napokon is odafigyeléssel ajánlott öntözni a hortenziákat, hisz a túl sok víz akár árthat is a növénynek.

- Virágok levágása – a rózsákkal ellentétben a hortenziák számára jobb, ha a virágokat nem távolítjuk el, hanem megvárjuk amíg elszáradnak, és maguktól lehullanak.

- Kevés levegő – különösen a nem jól szellőző helyeken, a teraszon vagy erkélyeken tartott hortenziák esetében fordul elő, hogy a növény nem jut elegendő mennyiségű oxigénhez.

                              

Mikor ültethetjük ki a kertbe a cserépben lévő hortenziákat?

Két optimális időszak van a hortenziák ültetésére: tavasszal, a fagyveszély elmúltával és ősszel. A növényeket kora reggel vagy délután ajánlott elültetni.

Hogyan és mikor ültethetjük át a hortenziákat?

A hortenziák általában nem szeretik, ha megbolygatjuk őket. Mégis vannak olyan esetek, amikor az átültetés elkerülhetetlen:

- ha az eredeti telepítés helye nem megfelelő

- ha a talaj tápanyaghiányos

- ha a cserépbe ültetett növény megnőtt, már túl kicsi számára a hely

- ha a hortenzia elhelyezésének területe jelentős változáson megy keresztül (pl. építkezés)

A hortenziák átültetését tavasszal, nyáron (a virágok lehullását követően) vagy ősszel is elvégezhetjük.

Átültetés előtt érdemes kiválasztani a növény számára megfelelő, végleges helyet. Ássunk egy mély gödröt, amiben a növény gyökerei kényelmesen elférnek majd. Ezt követően kezdjük el óvatosan kiásni a hortenziát, a körülötte lévő föld egy részével együtt. Mielőtt a növényt az ültetőgödörbe helyezzük, ajánlott a gödör aljára egy kevés tőzeget tennünk, ezzel is elősegítve a növény optimális fejlődését. Óvatosan emeljük ki a növényt földestől, és azonnal tegyük át az új helyére. Takarjuk be földdel, és öntözzük meg alaposan. Az átültetést követően ajánlott kiemelten figyelni az öntözésre, hogy a növény ki ne száradjon.

             

Fontos tudnivalók:

  Az emberi szervezet számára a hortenzia rügyei és levelei is mérgezőek. Ültetéskor/ átültetéskor ajánlott kertészeti kesztyű használata.

             

A színeváltó hortenzia

A hortenzia annak függvényében változtatja színét, hogy milyen kémhatású talajba van ültetve. Ha kék hortenziát szeretnénk akertünkbe, akkor savanyú talajra lesz szükség, a talaj ph értéke 4 – 4,5 között kell legyen. A savanyú talaj elérésének érdekében tőzeg vagy más speciális műtrágya hozzáadása szükséges.

             

Ha rózsaszínű vagy piros hortenziában szeretnénk gyönyörködni, akkor a talaj ph értéke 5 – 5,6 kell legyen, ebben az esetben lúgos talajról beszélhetünk.

             


0