A kert megvilágítása, avagy a nyári esték varázsa

Nyáron mindannyian szeretnénk a lehető legtöbb időt a szabadban tölteni. Lehet, hogy a nappali hőségben nem lesz hozzá kedvünk, este azonban valahogy nem akaródzik bemenni a házba. Nincs is annál kellemesebb, mint kint üldögélni a kertben vagy a teraszon szeretteink társaságában. S ahogy a belső tereknek, a kintinek is szüksége van megfelelő világításra ahhoz, hogy otthonosnak, szépnek érezzük azt.

        Ha csak annyi a célunk, hogy ne legyen kint sötét, akkor akármilyen égő vagy lámpa megfelel a célnak. Érdemes azonban ennél kicsit többre vágyni, hisz bármilyen teraszt, filagóriát vagy kerti kiülőt meghitté varázsolhatunk, ha jól választjuk ki és jól helyezzük el a fényforrásokat. A lehetőségeink tárháza pedig szinte végtelen: szaküzletben vásárolhatunk különféle kinti lámpákat, izzókat, lampionokat, de készíthetünk magunk is a stílusunkhoz közel állót.

Hogyan kezdjünk hozzá?

  Érdemes abból kiindulni, hogy elsődleges célunk az,  hogy a kinti teret is lakhatóvá tegyük, a belső tér meghosszabításaként érzékeljük. A megvilágítás pedig tudvalevőleg nagyon fontos dekorációs eszköz, aminek segítségével megvalósíthatjuk ezt az egységet.

       A fény forrásául szolgálhat bármi: asztali lámpa, LED-es izzó, világító füzér, függőlámpa, lampion vagy állólámpa. Mindezek kaphatóak sokféle méretben, stílusban és árban. Ha kitartóak vagyunk, biztosan találunk ízlésünknek és pénztárcáknak is tetszőt.

       Mit hangsúlyozzunk ki megvilágítással?

       Elsősorban azokat a kertrészeket, ahol sok időt töltünk, a sétányokat, valamint a bejáratot. Általában a kinti asztal környéke az a terület, ahol a legtöbbet tartózkodunk, hisz ide ülünk le enni, vagy akár csak beszélgetni egy pohár bor vagy csésze tea mellett. Elhelyezés szempontjából az asztal lehet a filagóriában, teraszon, ezeket kell tehát megfelelően megvilágítani. Szép látvány lehet továbbá egy-egy kivilágított fa vagy fatörzs, de megfelelő fényforrással kihangsúlyozhatjuk kerti tavacskánkat, a lépcsőfokokat, a kerítést, s magát a házat is. Különleges építészeti elemeket, szobrokat, érdekes növényeket is érdemes megvilágítani. Mindig figyeljünk azonban az egységre és arra, hogy harmonukus kompozíciót hozzunk létre! 

       Érdemes szem előtt tartani, hogy a kevés sokszor több, úgyhogy törekedjünk az egyszerűségre. A fény és az árnyék játéka nyújtja a legszebb látványt az esti környezetben.

  Használjunk időszakos megvilágítást

        Ez valójában azt jelenti, hogy az állandó fényforrások mellé, amik elsősorban a hangulatvilágítást szolgálják, szereljünk fel olyan mozgásérzékelős égőket, izzókat, amelyek olyankor kapcsolnak be, amikor elhaladunk mellettük. Elsődleges célunk ezzel a praktikum: biztonságos körülmények között eljutni udvarunk és kertünk legtávolabbi részébe is

Mire figyeljünk a világítóeszközök kiválasztásakor?

Vásárláskor három fontos szempontot kell szem előtt tartanunk és összeegyeztetnünk: legfontosabb talán az, hogy házunk építészeti stílusa és a kiválasztott világítóeszközök között ne legyen stílusbeli eltérés. Eléggé sarkított példa, de képzeljünk el mondjuk egy rusztikus stílusú házat futurista megvilágításban... nem a legszerencsésebb választás. Érdemes vásárláskor magunkkal vinni egy képet a házról, esetleg a kertről, s kikérni a szakbolti eladók tanácsát is, hisz ők azok, akik  ismerik a piacon lévő termékeket. Fontos továbbá az eszközök energetikai besorolása, valamint az ára is. Hiába választjunk a lelkünkhöz közel álló eszközöket, ha anyagilag nem engedhetjük meg magunknak. Szerencsére azonban a választék ezen a téren nagy, úgyhogy kitartó munkával biztosan megtaláljuk a minden szempontból megfelelőt. 

  Fényforrás típusa az elhelyezés függvényében

  • A sétányok, kerti ösvények mellé érdemes energiatakarékos megoldást választani, hisz ezeken a területeken vagyunk a legtöbbet. A napelemmel működő lámpák különböző méretben és stílusban is kaphatók már. Helyezhetjük őket tartóoszlopra is, az összhatás egészen különleges lesz. Választhatunk mozgásérzékelővel rendelkező berendezéseket kertünknek azokra a részeire, amelyeket nem szeretnénk folyamatos megvilágításba helyezni.
  • A pázsit és a növények megvilágítására leginkább a kültéri reflektorok alkalmasak.
  • A falat, kerítést és kertünk különböző díszítő elemeit pedig legtöbbször olyan lámpatestekkel szoktuk megvilágítani, amelyek lefele, esetenként felfele irányítunk.

Miből választhatunk?

           Alapvetően három lehetőség közül választhatunk: 

  • A hálózatra kötött rendszer a legköltségesebb, viszont a legidőtállóbb is. Megtervezéséhez és a beszereléshez szakember segítségét kell igénybe vennünk. Előnye, hogy utólag az izzócserén és a lámpatestek tisztításán kívül nem kell semmivel vesződnünk. Itt érdemes szót ejteni az izzófajtákról is: ezek lehetnek halogének vagy ledesek. Az első kategória pénztárcakímélőbb, azonban a típus élettartamát is figyelembe véve már nem olyan gazdaságos: míg egy halogén égő megközelítőleg  2000 órát bír, egy ledes hozzávetőleges élettartama 50 000 óra. 
  • Az elemmel működő fényforrások beszerelése rendkívül egyszerű, magunk is elvégezhetjük, azonban folyamatos figyelmet és karbantartást igényelnek, hisz az elemeket rendszeresen cserélni kell. 
  • A napelemmel működő berendezések jelentik talán az arany középutat, hisz beszerelésük könnyű, s fontos szempont lehet az is, hogy környezetkímélőek. Ezek nap közben feltöltődnek, s este, a sötétség beálltával maguktól világítanak. 

  Színek 

            Javaslatunk az, hogy az udvar és a kert megvilágításakor maradjunk a klasszikus fehér fénynél. Ez a legelegánsabb megoldás, és így érhetjük el a legnagyobb hatást.

       Ha mégis színekben gondolkodunk, jó ha tudjuk például, hogy zöld fénnyel ugyan kihangsúlyozhatjuk a levelek zöld színét, azonban előfordulhat, hogy a végső színhatás nem lesz természetes. Ugyanígy piros és sárga megvilágításban a zöld növények száradtnak, hervadtnak tűnhetnek.

  Kreatívan!

  Ha nem szeretnénk túl sokat áldozni a különböző eszközökre, akkor is van megoldás. Engedjük szabadjára képzelőerőnket, és használjuk fel az otthonunkban fellelhető, használaton kívüli  lámpatesteket, égőket, lámpafüzéreket. Készítsünk belőlük egyedi világítóeszközöket, melyeknek mindenki a csodájára jár majd! A legfontosabb, hogy olyan teret hozzunk létre magunk köré, ahol jól érezzük majd magunkat.

 

 


0