A növénykonténerek mérete: Kulcs a sikeres kertészkedéshez

A méret minden bizonnyal számít, amikor a növénykönténerekről van szó. Fedezd fel velünk, hogyan választják ki a termelők a konténereket a kereskedelmi forgalomba hozott növények termesztésére.

Az eladó évelő növények és díszfüvek esetén nem a növények mérete számít, mert folyamatosan nőnek, évszaktól függően változtatják lombozatukat és megjelenésüket. Ami állandó és amitől a növény a következő évben is nőni fog, az a gyökérzet – minél nagyobb és erősebb a gyökérzet, annál nagyobb a növénykonténer is, tehát annál értékesebb a növény.

De egy díszcserje értékesebb lehet egy kisebb cserépben, ha vissza lett nyírva és így egy tömör bokrot alkot, mint egy nagyobb cserépben lévő, de soha nem nyírt növény, ami csak egy „bot" vagy „ágacska”- ezt ugyanis úgy is vissza kell majd vágni ültetés után, hogy megbokrosodjon. Így, aki ilyen „ágacskát” vásárol, nagyrészt egy cserép földért fizet.

      


Most pedig lássuk, milyen növénykonténereket, vagy más néven termelői cserepeket, értünk a P9, P11, 1literes, illetve 2 literes konténer alatt:

Méretek   

P9: Kockás alakú növénykonténer, amelynek oldala 9 cm, űrtartalma az edény mélységétől függően körülbelül 0,5-0,8 l. Ideális fiatal évelők és kisebb méretű évelők számára.   

P11: Kockás alakú növénykonténer, amelynek oldala 11 cm. Az edény mélységétől függően ennek űrtartalma valamivel nagyobb, kb 1-1,5l. Általában olyan évelő növényeknél használják, amelyeknek kicsit több helyre van szükségük a gyökérfejlődéshez, valamint a fejlődő növények kisebb cserépből történő átültetésére, hogy biztosítsák a további fejlődésüket.   

1 literes konténer: 1l űrtartalma olyan fiatal növények számára alkalmas, amelyeknek nem túl sok helyre van szükségük a gyökereik fejlődéséhez. Sok fajta fiatal és egészséges növényt árulnak ilyen konténerben.   

2 literes konténer: Űrtaltalma duplája az 1 literes konténernek, és olyan növények számára használatos, amelyeknek több helyre van szükségük a gyökereik fejlődéséhez.    

2 liternél nagyobb konténerek: Ezeket a konténereket kifejezetten olyan növények számára használják, amelyeknek erős gyökereik vannak, melyek gyorsan szétterjednek. Az ilyen konténereket általában fiatal fákhoz, díszcserjékhez és nagyobb dísznövényekhez használják, amelyeknek jó sok helyre van szükségük a gyökérfejlődéshez és növekedéshez.

    

Hogyan befolyásolja a konténer mérete a növény fejlődését

A megfelelő konténerméret kiválasztása jelentősen befolyásolhatja a növények egészségét és fejlődését. A túl kicsi konténer korlátozhatja a gyökérfejlődést és gátolhatja a növényt a fejlődésben. Másrészt egy túl nagy konténerben a talaj hosszú ideig nedves maradhat, ami hozzájárul a betegségek kialakulásához és a növény gyökereinek rothadásához. 

Cserepek és konténerek

Sokféle növénykonténer kapható a piacon, és mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az agyag cserepek jó légáteresztő képességgel rendelkeznek, esztétikusabbak, természetes és rusztikus megjelenésűek, de fennáll a veszélye, hogy szállítás közben eltörnek, és drágábbak is. Inkább az erkélyre és a teraszra valók, nem szállításra. A műanyag konténerek viszont jobban megtartják a nedvességet, könnyebbek, gazdaságosabbak és sokkal egyszerűbben szállíthatók. A műanyag konténerek sokoldalúbbak is, mivel műanyagból könnyen formázható különféle formájú és színű konténer.

A megfelelő konténer kiválasztása a növényektől függ 

Növények vásárlásakor érdemes tudni, hogy ezek miért kerülnek bizonyos típusú konténerekbe. A termelők nem csak a költségek, hanem elsősorban a növény sajátos igényei alapján választják ki a konténereket. Például egyes növényeknek mélyebb konténerre van szükségük a megfelelő gyökérfejlődéshez, míg mások gyökerei vízszintesen terjednek, és szélesebb edényt igényelnek. Azáltal, hogy a növényt a megfelelő cserépben szállítják, a termelők biztosítják, hogy elegendő helye legyen a növekedéshez és gyökérfejlődéshez mindaddig, amíg a vásárló úgy dönt, hogy elülteti a kertben. A megfelelő növénykonténer segít megelőzni a gyökérzetet érő stresszt, és biztosítja, hogy a növény a szállításkor egészséges legyen.

Fontos a vízelvezetés

A vízelvezetés elengedhetetlenül fontos a legtöbb növény egészségéhez, és ennek nagyon egyszerű oka van: a hosszú ideig vízben ülő gyökerek hajlamosak lesznek a rothadásra. Amikor a termelők kiválasztják a konténereket a szállításhoz, nagy figyelmet fordítanak a felesleges víz elvezetésére. A növényeket olyan konténerekben szállítják, amelyeket úgy terveztek, hogy optimális vízelvezetést biztosítsanak, így elkerülhető lesz a víz felhalmozódása az edény alján. Emellett a megfelelő vízelvezetés biztosítja a szállítás során, hogy a növény gyökérzete „ne fulladjon meg”, ha a szállítás előtt jól megöntözik. Ez döntő tényező a növény egészségének megőrzésében a teljes szállítási folyamat során.

    

Összegzés

A Sweet Gardennél különösen odafigyelünk arra, hogy a növények a lehető legjobb körülmények között érkezzenek új otthonukba. Ezért a rendelések szállításra való elkészítése során nem csak a növények méretét vesszük figyelembe, hanem a növénykonténerek méretét is, így biztosítva, hogy a növények a szállítás alatt ne sérüljenek meg és a optimális állapotban érkezzenek meg.


0