A nyári kertek kötelező kelléke: a kardvirág

A kardvirágot mindenki ismeri, mindenki szereti és a legtöbb virágoskertben meg is található, hiszen pompás színkavalkádról gondoskodnak a kertben, de vágott virágként csokorba rendezve is megállja a helyét ez a csodálatosan mutatós és méltóságteljes virág.
De mit is érdemes tudni ezekről a színpompás szépségekről?

Milyen növény és honnan származik?

A kardvirág a nősziromfélék családjába tartozó nemzettség, melybe körülbelül 250 faj tartozik. Legnagyobb elterjedési területe a Dél-Afrikai Köztársaság és Namíbia.
Európában a 18. század második felében vált elérhetővé, ahol újabb fajok nemesítését végeztek el, mely nemesítéseknek köszönhetően sokféle változattal találkozhatunk, különböző méretekkel, színekkel és formákkal.

Mikor, hova és hogyan ültessük?

A kardvirág egynyári dísznövény, így minden tavasszal gondoskodnunk kell az ültetéséről. A hagymák ültetésének ideje április közepétől, május végéig folyamatosan történhet, hiszen ekkor már a fagyok elmaradnak. A kardvirág a napos helyet szereti, ezért kertünk napsütötte szegletébe ültessük, ahol a talaj vízáteresztő képessége jó és tápanyagban gazdag is. Hagymáinkat 10-15 cm mélyre ültessük és ültetés után biztosítani kell a növény folyamatos öntözését.

Télen ne hagyjuk a hagymákat a földben!

Elvirágzása után hagyjuk a növényt visszaszáradni, majd október közepén elkezdhetjük a hagymáink begyűjtését. Fontos, hogy a megtisztított gumóinkat fagymentes, de hűvös és száraz helyen kell tárolni.

Mire érdemes még figyelni?

Miután a növényünk visszaszáradt, mielőbb szedjük ki a földből, majd a hagyma fölött 7-8 cm-rel vágjuk le a szárrészüket, hiszen minél tovább marad a földben annál valószínűbb, hogy megtámadják a kórokozók. Sok hagyma megbetegedését elkerülhetjük, ha mindig más helyet keresünk számukra.

Nézz szét kínálatunkban!

Kínálatunkban most is számos szépséggel találkozhatsz, így még az áprilisi és májusi ültetési időt kihasználva kiválaszthatod kedvenceidet.

          


0