A rejtélyekkel teli liliomfa

Mely növényre illik a következő leírás: tavasszal, a csupasz ágait beborítják kecses, ugyanakkor impozáns virágai, melyeket később a levelek is követnek?!?

Természetesen az elegáns, magávalragadó és elbűvölő liliomfáról, más néven magnóliáról van szó.

A magnólia egyike a legősibb növényeknek, egzotikus külsejének köszönhetően mégis leginkább modern kertek kialakításához válaszják. A magnóliafák többsége Kínában, Közép- és Észak-Amerikában található.

A híres botanikus, Charles Plumier, hosszú kutatómunkájának és utazásainak köszönhetően eljutott a Karib tenger egyik szigetére, Martinique-re ahol felfedezte ezt a különleges szépségű növényt. A mangóliát egy csodás cserjeként írja le, mely tavasszal, a levelek megjelenése előtt már virágzásnak indul. A magnólia nevet adta neki, Pierre Magnol tiszteletére, aki hozzá hasonlóan botanikusként tevékenykedett és aki nevéhez fűződik az oszályozás botanikai rendszere, a növénycsaládok fogalmának feltalálása.

A liliomfa vagy magnólia a liliomfafélék (Magnoliaceae) családjához tartozik, amit több mint 200 fa és cserje alkot. Több fajta magnólia létezik: lombhullatók vagy örökzöldek, melyek különböző színű, formájú és illatúak lehetnek.

Egzotikus megjelenésével tökéletesen illeszkedik a modern kialakítsú kertekbe, de akár klasszikus, rusztikus vagy hagyományos stílusú kertekbe is kitűnően megállja helyét és minden bizonnyal kitűnik majd a többi növény közül. Nem csak az udvarokat, hanem az utcákat, tereket, parkokat is díszítheti, ezzel megörvedeztetve azokat, akik elsétálnak egy-egy virágzó magnóliafa mellett.

Ültetése és gondozása

A magnóliákat akár tavasszal vagy ősszel is ültethetjük. A napos, világos elhelyezkedést kedveli. Az ültetés során fontos, hogy megfelelő nagyságú gödröt ássunk, amibe a gyökerek kényelmesen elhelyezkedhetnek. A magnóliák ágait, fajtától függően a tavaszi időszakban, március-május között lepik el csodaszép virágai.

A liliomfák szépsége és kecsessége miatt sokan bátortalankodnak ollóval közelíteni feléjük. Szerencsére sokszor nem is szükséges, mivel nem igényel rendszeres metszést. Abban az esetben, ha a magnóliát szeretne megmetszeni mindenképp egy tiszta olló segítségével a nyári időszakban tegye, a virágzást követően! Nyugodtan levághatja azokat az ágakat melyek nem megfelelő irányba nőnek és formázhatja a liliomfa koronáját. Nagyon fontos ellenben, hogy ne késő őszre vagy kora tavaszra időzítse a metszést mert ennek következtékben nagy a valószínűséggel a liliomfa következő szezonban nem fog kivirágozni!

Magnólia fajták

A legismertebb magnólia fajták közé a következőket sorolhatjuk:

Magnolia Stellata (Csillagvirágú magnólia):  Kompakt, közepes méretű cserje, mely mérete miatt kevésbé tágas kertekbe is tökéletes választás. Elnevezését a csillag formájú, csodaszép virágai ihlették. A szirmai hosszúkás, keskeny, fehér és rózsaszín árnyalatokban pompáznak. A Waterlily egyike ennek a fajtának.

Magnolia soulangeana: népszerű lombhullató magnólia. Kerek és formás lombozatot nevel. Áprilisban jelennek meg ágain látványos, kehely formájú, nagy méretű virágai. Vannak illatos és nem illatos fajták is. A színek lehetnek: rózsaszín, magenta, burgundy, fehér stb. Néhány példa erre a fajtára a Magnolia Rustica Rubra, Speciosa vagy Lennei.

Magnolia Grandiflora: ez a magnólia lassú növekedésű, örökzöld, jó fagytűrő képességű. Zöld és fényes levelei kiemelik a nagy, fehér vagy krém színű illatos virágait.

Magnolia liliiflora: ahogy azt neve is jelzi, virágai a liliomhoz hasonlóak, nagy méretűek és különféle színűek lehetnek: rózsaszín, lila, krém. Csupasz ágait tavasszal pillangószerű virágai díszítik. A Nigra Betty egyike ennek a fajtának.

Magnolia acuminata: lombhullató fajta. Nagy, tulipán formájú virágai típustól függően lehetnek sárgás-zöld, zöld vagy kékes színűek. Ehhez a fajtához tartozik például a Blue Opal.

Amikor egy virágot ajándékozunk nem árt ismernünk, hogy milyen üzenetet közvetítünk általa. A magnólia a természet szeretetét, a női kecsességet szombolizálja, méltóságot és nemességet sugároz. A fehér színű virágok a tisztaságot, tökéletességet, ártatlanságot szimbolizálják. A rózsaszín virágok szimbólumai a fiatalságnak, boldogságnak, szerencsének. A zöld az öröm és egészség színei. A lila szín a jó kívánság, bátorítás vagy gyógyulás szimbólumai. A magnóliákat kedvelő emberekre jellemző az érzékenység, önzetlenség, állhatatosság. Csupa pozitív tulajdonság, nemde?

A kínai kultúrában a bambuszhoz és a lótuszvirághoz hasonlóan a magnóliáknak is kiemelkedő helyük van. A szépséget és nőiességet szimbolizálja, ezért esküvőkön előszeretettel használják menyasszonyi csokrokba vagy különböző virágkompozíciók készítéséhez. Illusztrációkon, festményeken méhekkel együtt ábrázolva az önbecsülés növekedését jelenti. A Feng-Shui szabályzatának megfelelően magnólia ágakat elhelyezhetünk a nappaliban, hálószobában vagy akár a konyhában is. Kültéren akár a kertbe vagy a ház elé is kerülhet, minden esetben előnyöket fog hozni úgy érzelmi, mint családi és pénzügyi területeken is.

              


0