A szeder bokor metsszése
A szeder az egyik legelterjedtebb bogyós gyümölcsűek közzé tartozik, melynek gyümölcse ellenállhatatlanul ízletes. A továbbiakban megtalálható a szeder egyszerű metszése.
Mindegy, hogy lekvárként vagy palacsintában vagy csak egyszerűen cukorral ízesítve fogyasszuk , a saját kertünkből szedett gyümölcs felbecsülhetetlen. A szeder ágai hamar szaporodnak, ezért fontos a bokor rendszeres metszése.
1. Lépés. Metsszük a szedret nyár végén vagy ősz elején.
A szeder a két éves ágakon terem, ezért fontos a helyes metszés betartása. A termés után távolítsuk el a termő ágakat, erre legtöbbször késő nyáron vagy kora ősszel kerül sor.
-
válasszuk ki a hajtásokat és távolítsuk el tőből azokat.
-
egy metszőolló vagy egy fűrész segítségével vágjuk le az elöregedett szárakat.
2. Lépés. Nyár elején kössük össze az új hajtásokat.
A gazdagabb termés érdekében ajánlott az új hajtásokat összefogni, így a két éves szárak sokkal könnyebben teremnek majd. Így könnyebben eltávolítható minden egyes termő ág.
A téli fagyok károsíthatják az új, érzékeny hajtásokat, ezért ha tavasszal észreveszünk elfeketedett ágakat nyugodtan távolítsuk el ezeket.