A téli kert növényei

Kertünk valóságos paradicsommá változik azoknak a kincseknek köszönhetően, amelyeket évről-évre lakóinak választunk. A természettel egyidőben a lelkünk is kivirágzik, amikor az első hóvirág vagy tulipán felbukkan. A tavaszi színkavalkádot az egész nyáron virágzó és gyümölcsöző kert váltja, s az őszi fák ezerarcú lombjának szépsége zárja.

Majd jön a tél. A növények lehullatták leveleiket, a hideg már érezteti jelenlétét, minden szürke, földszagú és színektől mentes. Vannak azonban olyan természeti csodák, amelyek ekkor mutatják meg teljes pompájukat, és teszik ezzel kertünket vonzóbbá és színesebbé.

Fenyők

Különösen decemberben gondolunk ezekre a csodálatos fákra, de nem csak ilyenkor nyújthatnak nekünk elképesztő látványt. Zöld vagy ezüstzöld tűleveleik különleges hangulattal töltik meg kertünket. Itt megemlíthetjük a Kínai mamutfenyőt, a Törpefenyőt, Koreai jegenyefenyőt, a Troll magastörzsű páfrányfenyőt, de akár a Kék libanoni cédrust is, melyek a téli kertek zöld csodái lesznek.

Örökzöld díszcserjék

Az örökzöld díszcserjék esetében nem kevesebb, mint négy évszakos ragyogást kapunk a törődésért cserébe. Egy közismert fajta az Ilex, mely számos változatában elérhető, így akár az aranysárgás levelekkel pompázó Golden Gem Ilex is tökéletes választás lehet téli kertünk színesítésére. Egy kevésbé közismert álomszép fajta az Örökzöld Magnólia, melynek fényes, sötétzöld levelei megadják a kellő színvilágot a téli kertünknek, majd nyáron krémfehér illatozó virágaiban gyönyörködhetünk. Van egy remek cserje, amely a levelek elvesztése után is meghökkentő: Winter Beauty veresgyűrű som. Ahogy a neve is sugallja, téli szépség, amely a nyár tüzes színeit hozza el számunkra. Hasonló hatást ér el a Siberian Bearks som, amely narancssárga és élénkvörös árnyalatokat ötvöző kopasz száraival tündököl.

Kisebb téli növények

Az alacsony növésű növények kategóriájához érve a kertbe vagy ültetvénybe ültethető Erika csodálatos látványt nyújt a zimankós időszakok alatt is, hiszen novembertől márciusig gyönyörködhetünk apró virágaiban, melyek rózsaszín vagy fehér árnyalatot ölthetnek.

Tavaszhoz közeledve

A január, február és még a március eleje is meglehetősen unalmas lehet, de a megfelelő növényekkel ez megváltozhat. A Varázsmogyoró a hihetetlenül illatos és szokatlan megjelenésű virágain keresztül vonzza a figyelmet, melyek akár a vékony szalagok. Fajtájától függően különböző színekben pompázhatnak: sárga, narancs vagy piros. Ne feledkezzünk meg a Téli jázminról sem, mely sárga, csillag alakú virágok sokaságából áll és már korán megajándékoz minket szépségével.

Itt az ideje, hogy elfogadjuk, hogy egy téli kert is lehet színektől pompázó.

          


0