A tulipánok rejtett titkai

Holland? Magyar? Egyik sem.

Ha megkérdezünk egy járókelőt az utcán arról, hogy szerinte honnan is származnak ezek a csodálatos virágok, valószínűleg Hollandiát (vagy akár Magyarországot is) mondja majd válaszként. Az igazság azonban az, hogy a tulipánok Ázsia mérsékelt övi területeiről származnak (egyesek szerint egészen pontosan Perzsiából).

De akkor honnan a hollandok tulipán szeretete?

Hollandiában a 17. században tört ki a “tulipánmánia”, ami a mai napig meghatározza a nemzet és a virág különleges kapcsolatát. Akkoriban nagyon sok új fajta és szín jelent meg, hiszen egy-egy ritkaságért cserébe a gyűjtők igen magas árakat kérhettek el.

Nem ők voltak az elsők

Az első tulipán-nemesítők ráadásul nem is Hollandiában éltek. Ezen gyönyörű virágok nemesítését a 16.századi Törökországban kezdték el – innen terjedt tovább Európa más országaiba.

Tényleg a vörös rózsa a szerelem jelképe?

Ha egy férfi az igaz, lángoló szerelmét szeretné kifejezni, nem csak a vörös rózsát választhatja kedvesének. A tüzes piros tulipán ajándékozása éppúgy ezen érzelmekre utal ugyanis. Amennyiben pedig egy hölgy várja ilyen virágokkal kedvesét, azzal az odaadását fejezi ki.

Sárga – most nem az irigység színe

A közhiedelemmel ellentétben a sárga szín a tulipánok esetében nem az irigység jele. Épp ellenkezőleg: ha valakitől sárga tulipánt kapunk biztosak lehetünk tiszteletteljes szerelmében és abban, hogy az életében mi vagyunk a “napfény”.
0