Bogyós dísznövények, a kertek ékszerei

Mivel a kert a pihenés és a feltöltődés tökéletes helyszíne ezért fontos, hogy a megfelelő kialakításra nagy hangsúlyt fektessünk. A növények gondos kiválasztásával és elhelyezésével elérhetjük, hogy kertünk a nyugalom szigetévé alakuljon.

Amikor a kertjébe illő darabokat keresi, növények sokaságából válogathat, de most mindd közül a bogyósokat szeretnénk kiemelni és bemutatni. Ezek a bógyósok nem összetévesztendők a bogyós gyümölcsűekkel, mivel ezen növények termései nem ehetők, csupán dísznövényként funkcionálnak. Formájuk, méretük és színeik által kiemelkednek.

Bemutatnánk néhány páratlan szépségű bogyós dísznövényt:

Magyal (Ilex): Örökzöld, rendkívül kedvelt díszcserje. Kompakt, sűrű, ápolt bokrot nevel. Ovális, legtöbb esetben fogazott fényes levelekkel rendelkezik. A levelek lehetnek zöld, kékeszöld illetve zöldek krém vagy fehér színű szélekkel szegélyezettek. A legtöbb magyal piros színű bogyókat terem, de vannak olyan fajták melyek sárga színűek. Országunkban a legelterjetebb fajták a Blue Prince kék magyal, Golden King magyal, Green Hedge magyal.

Hóbogyó (Symphoricarpos): Minden bizonnyal a kert különlegessége lesz a káprázatos hóbogyó. Sűrű, függőleges növekedésű cserje. Szürkészöld levelei kiemelik a cukorkákhoz hasonló csoportosan növekvő rózsaszín bogyóit. Talajra nem érzékeny, napos vagy részben árnyékos helyre ajánlott ültetni.

Callicarpa: A díszcserjék között is igazán kiemelkedő szépségű növény. Tavasszal a bronz színű levelei, majd nyáron apró lila virágok sokasága, ősszel apró bogyói díszítik a bokrot.  A levélhullatást követően lenyűgöző látványt nyújtanak a csupasz ágakon lévő bogyók, melyek apró kis gyöngyökhöz hasonlóan, csoportosan helyezkednek el. Szoliterként is ültethető vagy akár csoportosan, sövény kialakításához is kitűnő választás. Ajánlott napsütéses helyre ültetni.

Madárbirs (Cotoneaster): Sűrű, kompakt, gyors növekedésű bokrot nevel. Legtöbb esetben tökéletes talajtakaró, kivéve azok a fajták melyek magastörzsűek, ezeket főképp a kisebb kertekbe ajánlott ültetni. A sötét, fényes levelek csodás összhangot alkotnak az apró piros bogyókkal. A termések emberi fogyasztásra nem alkalmasak, de a madarak számára téli időszakban kitűnő csemegeként szolgálnak. A májusi időszakban a cserjét fehér virágai díszítik.

Tűztövis (Pyracantha): Az egyik legismertebb és legelterjedtebb bogyós dísznövény. Számos udvarban, parkban, utcán megtalálható. Sűrű bokrot nevel, ezért ideális sövény kialakítására is, de akár szoliterként is jól mutat. Főképp látványos bogyói miatt oly népszerű, melyek fajtától függően lehetnek: sárgák, narancssárgák vagy pirosak. A kifejlett példány akár 2,5-3 méter magasságot is elérheti.

Gaultheria: Kevés növény büszkélkedhet ilyen különleges, mini piros almákhoz hasonló terméssel, ugyanakkor fehér, csengő formájú kecses virágai tavasszal is szemet gyönyörködtetően díszítik a bokrot. Talajra nem igényes növény, ráadásul örökzöld, ezért egész évben gyönyörködhetünk szépségében.

Mahónia: Egy igazi kincs, mely bármely kertet megszépít. Sűrű, ápolt hatású bokrot képez. Könnyen karbantartható és jól viseli a szennyezettebb városi levegőt is. Levelei fényesek, szinte egész évben zöld színűek, kivétel a késő őszi, téli időszak amikor vöröses árnyalatokban pompáznak. Tavasszal jelennek meg a csoportosan, fürtökben elhelyezkedő, kellemes illatú virágai, majd apró bogyói díszítik a cserjét.

               


0