Bogyósgyümölcsű cserjék ültetése

A bogyósgyümölcsű cserjék több szempontból is figyelemre méltóak: kevés helyet foglalnak a kertben, fontos táplálékforrást jelentenek, és nem utolsó sorban igen dekoratívak. Manapság nagyon sok fajta áll rendelkezésünkre: a klasszikusoktól kezdve az egzotikus hibridekig sok fajtából válogathatunk.

Áfonya

Az áfonya jó választás lehet kezdő kertészeknek, a profiknak pedig jelentős bevételi forrásul szolgálhat. Vitaminokban és tápanyagokban gazdag gyümölcsét diétázok is bátran fogyaszthatják.

             

Az áfonya leggyakrabban cserepes növényként kerül kiszállításra.

Ültetési távolság: általánosságban elmondható, hogy ültetéskor legalább 1 méter távolságot kell hagyni a tövek között.

Az ideálisan betartandó távolság azonban az ültetvény típusától függ:

- kisebb kerti ültetvény esetén hagyjunk 1,5-2,5 méter szabad helyet a sorok között és 0,7-1,4 métert a soron

- nagyobb ültetvényeknél ajánlott a 3-4 méter sorközi távolság és 1,2 méteres távolság a soron

Elhelyezés: napsütéses, esetenként félárnyékos elhelyezést igényel.

Klíma: Az áfonya a hűvösebb, csapadékosabb időjárást részesíti előnyben, 600-800 méteres tengerszint feletti magasságig megterem.

Ültetés: Az ültetőgödör mindig legyen nagyobb, mint a konténer, amiben az áfonyatő van, hogy a gyökerek megfelelően fejlődhessenek. Az áfonya jó vízáteresztő-képességű, savanyú kémhatású (pH 4,3-5) talajt igényel. Ha a talaj pH-értéke nagyobb, mint 5,5, akkor keverjünk tőzeget és/vagy talajsavanyító tápoldatot a földhöz - kínálatunkban mindkettőt megtalálja. A kiásott gödröt locsoljuk jól be, majd vegyük ki óvatosan a növényt a cserépből, és helyezzük az ültetőgödörbe. Miután feltöltöttük földdel a gödröt, öntözzük meg jól a növényt.

Tápok. Az áfonya nem egy igényes növény. Mindazonáltal ősszel ajánlott valamilyen szerves trágyát keverni a földjébe, hogy bőségesen teremjen.

Jó tudni! Az áfonya öntermékeny növény, de gazdagabb termésben lesz részünk, ha két különböző fajtát ültetünk egymás mellé.

Málna

 A málna talán a legismertebb és legkedveltebb erdei gyümölcs, mely nemcsak finom, hanem gyógyászati szempontból is értékes. Az édes, aromás gyümölcs antioxidánsokban gazdag, és nagyon jó C-vitamin-, magnézium, vas- és B-vitamin-forrásul szolgálhat szervezetünk számára.

Következzen most pár jó tanács azok számára, akik málnaültetést terveznek.

            

A málna kiszállítása történhet cserépben vagy szabad gyökérrel, azonban szabad gyökerű málnát csak tavasszal vagy ősszel szabad ültetni.

Ültetési távolság: A bokor optimális fejlődése érdekében célszerű egymástól legalább 50cm távolságra ültetni a töveket. Elhelyezés: világos, napsütéses elhelyezést igényel. Klíma: A málna jól viseli a téli fagyokat, Magyarország éghajlata alkalmas málnatermesztésre.

Ültetés: Ássunk kb. 25x25 cm-es gödröket, helyezzük bele a töveket. Locsoljuk meg, majd töltsük fel a gödröt, és kupacoljuk fel a tövet. A málnatő szárát vágjuk vissza. A málna jól alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz, a meszes, nehéz, hideg talajt azonban nem szereti.

Öntözés: A málna vízigénye elég nagy, szárazság idején szükséges locsolni. Nagyobb ültetvények esetén heti akár 4-5 öntözésre is igény lehet. Legjobb megoldás egy csepegtetős öntözőrendszer kiépítése, mely folyamatos és hatékony vízutánpótlást biztosít.

Tápanyag-utánpótlás: Ültetéskor, illetve a termés betakarítása után ajánlott szerves trágyával dúsítani a földet.

Jó tudni! A málna a második évtől fordul termőre. Szüretelés után el kell távolítani azokat az ágakat, amelyeken gyümölcsök teremtek.

Ribizli

 Ribizli, ribiszke, piszke - egyazon bájos növény különböző elnevezései.

            

A ribizli kiszállítása történhet cserépben vagy szabad gyökérrel, azonban szabad gyökerű növényt csak optimális ültetési időben, tavasszal vagy ősszel szabad ültetni.

Ültetési távolság: A ribizlibokor optimális fejlődése érdekében célszerű egymástól legalább 1 méter távolságra ültetni a töveket.

Elhelyezés: világos, napsütéses elhelyezést igényel.

Klíma: A ribizli jól viseli a téli fagyokat, akár -30°C-ig is, a nyári nagy meleget és a szárazságot azonban nem tűri.

Ültetés: A ribizli a termékeny, nedves és jó vízáteresztő-képességű talajban fejlődik a legjobban. Ássuk ki az ültetőgödröt, majd jól locsoljuk be. A gödör aljára szórhatunk valamilyen szerves trágyát is. Helyezzük be a ribizlitövet úgy, hogy a szárból kb. 5cm a földfelszín alá kerüljön, majd töltsük fel földdel a gödröt, tapossuk meg, és jól locsoljuk meg.

Öntözés: A ribizliültetvényeket feltétlenül szükséges locsolni. Száraz időszakban a kertbe ültetett ribizlit is időszakonként meg kell öntözni.

Tápanyag-utánpótlás: Ültetéskor ajánlott szerves tápot keverni a földbe. Az utólagos tápanyagpótlást is szerves trágya adagolásával oldhatjuk meg. Minden esetben tartsuk be a dobozon szereplő használati útmutatót.

Jó tudni! A fiatal, fejlődőben levő bokorról mindig metsszük le a sérült, beteg, vékony hajtásokat.

Szeder

  A szeder egy nagyon sokoldalú gyümölcs, fogyasztható frissen vagy feldolgozva, kitűnő lekvárokat, szörpöket, süteményeket készíthetünk belőle.

            

A szeder kiszállítása történhet cserépben vagy szabad gyökérrel, azonban ugyanúgy, ahogy a málna vagy ribizli esetében is, szabad gyökerű növényt csak optimális ültetési időben, tavasszal vagy ősszel lehet ültetni.

Ültetési távolság: a szedertövek közti minimális ültetési távolság 1,5 méter, azonban akár 2-3 méter távolságra is ültethetjük őket egymástól.

Klíma: éghajlatunkon könnyűszerrel termeszthető. Ültetés: akkora ültetőgödröt ássunk, hogy a gyökerek kényelmesen elférjenek benne. Locsoljuk be, majd helyezzük bele a tövet, s takarjuk be földdel. Öntözzük meg újra, majd helyezzünk mulcsot a szedertő köré. Takarhatjuk a földet tűlevelűek ágával, szalmával, lehullott levelekkel is. Napos, széltől és erős fagytól mentes helyet ajánlott választani számára. Minél több napsütésben van része, annál ízletesebb lesz a szederbokor gyümölcse.

Öntözés: A szeder folytonos öntözést igényel virágzástól kezdve egészen addig, míg beérnek a gyümölcsök.

Tápanyag-utánpótlás: speciális, bogyósgyümölcsűek számára kifejlesztett táp adagolása ajánlott. Minden esetben tartsuk be a dobozon szereplő használati útmutatást.

Jó tudni!

• A szedernek stabil támasztékra van szüksége, ezt mindenképp tartsuk szem előtt ültetéskor.

• A szeder az előző évi hajtásokon virágzik, illetve terem.

• Szüretelés után ajánlott lemetszeni az ágakat, amikről leszedtük a gyümölcsöt, azonban elég csak tavasszal levágni őket a támasztékról. Ezek az elszáradt ágak a tél folyamán óvni fogják a fagytól a friss hajtásokat.

Összegzésként talán csak annyit, hogy mindenképp megéri bogyósgyümölcsű cserjét ültetni: akár pár tövet a kertünkbe a család számára, akár nagyban gondolkodunk, s ültetvényt szeretnénk létrehozni.

            


0