Decemberi kertészeti tippek

Az év utolsó hónapja a december. A természet nyugovóra tér, hogy felkészülhessen a tavaszi megújulásra. Kertünkben a legtöbb teendőt már elvégeztük mostanra, ugyanakkor - kevesen gondolnák, de - még most is akad pár feladat! Kíváncsi vagy, mi minden vár most a kertedben? Összeszedtük a legfontosabbakat.

Még pár apróság a gyönyörű tavaszi kertért 

●      Kevesen tudják, de a fás szárú növényeinket még akár december elején is elültethetjük, amennyiben még nem fagyos a talaj és az időjárás ezt engedi nekünk.

●      A még fiatal csemeték törzsét érdemes védőráccsal körbevenni, hogy megvédjük őket az esetlegesen kertünkbe tévedő nyulak, őzek és rágcsálók ellen. 

●      A balkonládás, dézsás növényeinket amiket eltettünk telelni melegebb napokon öntözzük meg!

●      Ellenőrizzük a fagyérzékeny fajták (pl. Egzotikus növények) megfelelő védelmét: szalmával, zsákvászonnal, és/vagy fóliával takarjuk be őket, amenyiben szűkséges! Ha a tél enyhe, nem szükséges takarní a növényeket, ezért mindig vegyük figyelemben az adott növény szükségleteit és az időjárás viszonyokat.

●      Az örökzöld növényeinkből csodaszép adventi koszorút készíthetünk. Használjuk fel bátran leveleiket, terméseiket és ágaikat dekorációs célokra kintre, vagy bentre egyaránt!

●      Karácsonykor érdemes cserepes fenyőfát választanunk. Ezeket ugyanis 8-10 napig nyugodtan bent tarthatjuk egy nem túl meleg helyiségben, majd az ünnepek elteltével kiültethetjük őket a szabadba (fagymentes talajba). 

●      Most élvezhetjük igazán a nyáron eltett kompótok és lekvárok ínycsiklandozó ízeit! Idézzük fel általuk a meleg, napsütéses nyarat a hideg, borongós téli napokon is!

Ilyenkor érdemes tervezgetnünk, átgondolnunk, mi mindent szeretnénk ültetni tavasszal. Ha kérdésed lenne, mi szívesen segítünk!

 

             


0