Édes-csípős paprika lekvár
Az édes-csípős paprika lekvár az egyik legérdekesebb lekvár amit eddig kóstoltunk. Biztosak vagyunk benne, hogy most sok olvasónk felvont szemöldökkel kérdezi magától, hogy miért is olyan különleges ez a lekvár, miért készitenénk lekvárt egy zöldségből ? A válasz nagyon egyszerű: édes, savanykás, egy kicsit pikáns de legfőbb képpen nagyon ízletes, könnyű elkészíteni és isteni finom sűlt husokhoz tálalva.
Az előkészítése és az elkészítése tényleg nem bonyolúlt, íme az általunk ajánlott recept:
Egy adag elkészítéséhez (4-6 db 250 ml-es üveg) szükségünk van:
-
1 kg piros csípős paprikára
-
1 kg cukorra
-
1 l mézes almaecetre
Óvatosan, vastagabb gumikesztyűben tisztítsuk meg a csípőspaprikát a magoktól és nagyobb erektől, aztán daráljuk össze tetszés szerint, mixerel, darálóval de akár késsel is apróra lehet vágni. Kesztyűt mindenképpen használjunk!
Keverjük össze az ecetet és a cukrot egy edényben. Hagyjuk főni amíg a cukor elolvad, aztán adjuk hozzá a csípőspaprikát. Vegyük kisebbre a lángot és hagyjuk főni amíg megköt. Ahhoz, hogy tudjuk meddig kell főzzük vegyünk ki egy kiskanállal és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt el kell érje a kívánt állagot.
Vegyük le a tűzről és még melegen töltsük üvegekbe, majd zárjuk le őket. Fogyasztásig kamrában tároljuk.