Egészséges édesítő otthon: a Stevia

Diétázók, fogyókúrázók és cukorbetegek is jól ismerik már ezt az apróbb levelű csodanövényt: a steviát. A belőle kivont édesítő glikémiás indexe gyakorlatilag 0, így egyáltalán nincs hatással a vércukorszint növekedésére. A legjobb, ha otthonunkban nevelünk belőle egy-egy palántát!

A stevia nemzetségről

A stevia, vagy más néven jázminkapóca, édesfű vagy édes levél az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, ami nagyon jól megél hazánkban is - kertekben, vagy balkonládába ültetve. Az általunk ismert édesítő stevia növény (Stevia rebaudiana) mellett a Stevia nemzetségbe még csaknem 240 faj is beletartozik. Ezek közül azonban mindössze 2 faj levelei édeskések. A stevia a fűfélékhez hasonlóan zöld színű, elliptikus alakú levelei szélein recézettek. Ősszel apró, fehér virágaival ajándékoz meg bennünket.

Az indiánoktól, a világháborún át, napjainkig

A stevia Dél- és Közép-Amerikában, valamint Mexikóban őshonos növény. Először az indiánok fedezték fel a stevia édesítő hatását, így étkezésükhöz, valamint gyógyászati célra is gyakran használták. Hivatalosan az 1800-as évek második felében a svájci botanikus, Moisés Santiago Bertoni említi meg először a növény leírásában annak különleges édesítő hatását. Európában a II. Világháború idején terjedt el igazán, amikor a kialakult cukorhiány pótlására keresték a megfelelő megoldást.

Miért fogyasszon steviát?

A stevia glikémiás indexe gyakorlatilag nulla- ellentétben a szőlőcukoréval, ami 100, vagy akár a kristálycukoréval, ami 70-es glikémiás indexű édesítő. Édesítő ereje pedig 30-szorosa a hagyományos cukorénak. Mindenek köszönhetően a stevia nem emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek, diétázók és fogyókúrázók is bátran használhatják.

Mindemellett a stevia fogyasztása a fogainkra sincsen káros hatással, ugyanis nem változtatja meg a száj Ph értékét úgy, hogy fogaink sérülékenyebbek legyenek. Emellett a stevia levelei dúskálnak az egészséges hatóanyagokban. Nagy mennyiségben van jelen bennük a cézium, magnézium, kálium, foszfor, cink, vas, kobalt, mangán, A, E és C vitamin, béta-karotin, aminosavak és pektinek.


 

Édesítő hatása mellett tehát számos jótékony hatása miatt szeretjük:

 • Nem emeli meg a vércukorszintet (Gikémiás indexe: 0)

 • Nem káros fogaink egészségére sem

 • Segít fellépni az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és az allergia ellen

 • Képes meggátolni számos káros baktérium és vírus szaporodását, így jó választás megfázás, influenza és szájfertőzések ellen is

 • Javíthatja a sejtek oxigénellátását és normalizálja az anyagcsere folyamatokat

 • Csökkenti a vér koleszterinszintjét és segít a vashiányos állapot helyreállításában

 • Semlegesíti és eltávolítja a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat

 • Támogatja a máj egészségének megőrzését

 • Erős gyulladáscsökkentő hatású

 • Segít stabilizálni a vérnyomást

 • Az oldatát sebre kenve segíti a gyógyulást

Hogyan neveljen otthon steviat?

Ha szeretne egy igazán egészséges édesítőt nevelni kertjében, vagy balkonján, akkor a Stevia a legjobb választás!

Végezetül 5 fontos dolog a Stevia neveléséről:

 1. Márciustól novemberig bármikor kiültethető, amikor nem fagyos a talaj.

 2. Érdemes cserepes növényként választani, hiszen egy már fejlett Stevia növény nevelésével biztosabb lehet a siker is.

 3. Július-augusztus között hozza kecses, fehér virágait

 4. Érdemes napos, napsütéses helyre ültetni

 5. Leveleinek édesítő ereje a virágzás előtt a legerősebb, így érdemes akkor szedni őket.  


0