Egres, Köszméte, Pöszméte, Piszke – több név, ugyanaz a gyümölcs

Az egres gyümölcs már régóta ismert jótékony hatásai, savanykás íze és sokoldalúsága miatt. Számos népi elnevezés is mutatja, hogy szerte az országban ismerik és előszeretettel fogyasztják. De mi lehet az oka annak, hogy egy közismert bogyóssá vált?

Egres, mint bogyós gyümölcs

Az egres nemesítését az 1700-as években kezdték meg, jelenleg több, mint ötezer fajtát különböztetünk meg a világon. Hazánkban számos fajtája elérhető, melyeknek alapvetően csak a külsejük tér el egymástól: lehet csupasz vagy szőrős, zöld vagy pirosas, de a különleges savanykás íze az mindig megmarad. Termését félig és teljesen éretten is szüretelhetik. Az egresbokor nem igényel alapos odafigyelést, így akár kezdő kertészek is könnyen termeszthetik ezt az egészéges csodabogyót.

Egres, mint „gyógybogyó”

Gazdag A-, B1- és C-vitaminban, káliumban, kalciumban és többek közt foszforban is. Ezeken kívül a szervezet számára is hasznos elemek, mint a citromsav, gyümölcs-, és szőlőcukor is megtalálható benne. A természetgyógyászatban egy igen közismert gyümölcs, ugyanis hasznos gyulladásgátló hatással bír. Enyhíti, vagy akár meg is szünteti az emésztési gondokat, illetve rendkívül kedvező hatással van a szívre, a májra és a vesére is. Kalóriatartalma elenyésző, így akár szigorú diéta alatt is bármikor, a nap bármely szakaszában fogyasztható, hiszen a magas rosttartalma és a benne lévő pektin is segíti a fogyókúrádat.

Egres, mint gyümölcs

Mivel az egres félérett és érett állapotában is fogyasztható, így egészen sokáig élvezhetjük a savanykás ízvilágát. Az érettlen gyümölcs jól fagyasztható, így a téli, zimankós időszakra is elrakható. Az érett termést hűvös helyen tárolva több napig fogyasztható. A belőle készített hideg gyümölcsleves vagy mártás különösen nyáron, de akár télen is változatosabbá teheti az étrendünket, mindemelett, hogy igazi vitaminbomba.

Top 5 tulajdonság:

  • Igénytelen, bárki számára könnyen kezelhető bokor.
  • Vitaminbomba, igazi csodabogyó.
  • Diéta alatt is fogyasztható.
  • Jól fagyasztható akár télre is.
  • Éretten és éretlenül is fogyasztható.

        

 


0