Egzotikus növények

Gyümölcsökről beszélve először az olyan klasszikus, nálunk termő fajták jutnak eszünkbe, mint például az alma, körte, barack, szilva, dinnye, eper, málna, áfonya, szeder, stb. Mára már teljesen megszokottá vált azonban a hazánkban nem honos banán, citrusfélék, kiwi fogyasztása is.

Számos egzotikus gyümölccsel találkozunk a üzletek polcain, azt azonban kevesen tudják, hogy ezek közül sokat mi magunk is termeszthetünk, akár a saját kertünkben is. Ha valaki eddig arról ábrándozott, hogy ilyen különleges növényeket neveljen, itt az ideje valóra váltani ezt az álmot, hisz az ember saját kertetjében üldögélve is érezheti úgy, hogy valamilyen egzotikus helyen nyaral.

A következőkben adunk egy pár ötletet, mely növényeket érdemes hazánkban is termeszteni.

A füge

Ez az ízletes gyümölcsű cserje mára már igen nagy népszerűségnek örvend hazánkban is, már-már klasszikusnak számít. Fajtájától függetlenül nagyon finom terméssel örvendeztet meg minket.

Ennek egyik feltétele az, hogy nyári szárazság idején biztosítsuk számára a megfelelő vízellátást. Első évben, ha a hőmérséklet -15 fok alá csökken, fagyvédelmet igényel.

Kiwi

Egyre több kertben jelenik meg hazánkban is a kiwi és a minikiwi. Nagyon hálás növény, fagyra nem érzékeny, nem igényes, könnyen gondozható, viszont nagyon termékeny. Kínálatunkban számos kiwifaj megtalálható, a klasszikus gyümölcsűtől a vörös fajtán át az óriásig vagy az apróig. Friss íze, lédús belseje és vitamintartalma miatt egyszerűen nem lehet nem szeretni.

Pawpaw

Ez a különleges, indián banánnak is nevezett növény akár az ön kertjét is díszítheti. Zöld gyümölcsei csoportos fürtökben nőnek, teljesen érett állapotban sárgás- barnásra színeződnek, ízük pedig  nagyon aromás, édes, krémes állagú. A növény jól ellenáll a fagynak és a betegségeknek.

Goji

Az elnevezés biztosan mindenki számára ismerős, az apró, hosszúkás, piros gyümölccsel leginkább a boltok polcain aszalt állapotban találkozhatunk. Magas tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt igen nagy népszerűségnek örvend. A tibeti goji vagy más néven Goji barbarum egy nagyon ellenálló, termékeny növény, gondozása egyszerű.

Vitalberry és Honeyberry

A vitalberryt életbogyónak is nevezik, ez egy igen sokoldalú növény. Gyümölcse nagyon különleges ízű: az édes, savanyú, keserű, sós és pikáns ízek érdekes harmóniája.  Kiváló májvédő, immunrendszer-erősítő, tonizáló, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású.

Betegségeknek és fagynak ellenálló, könnyen kezelhető dekoratív futónövény.

A honeyberry, vagy más néven mézbogyó dísznövény és haszonnövény is egyben. Mutatós, sötétkék termései édes-savanykásak, ízletesek, lédúsak és vitaminokban, antioxidánsokban gazdagok. Talajra igénytelen, teljesen fagyálló növény.

A fenti növények bármelyikével varázsolhatunk egzotikus hangulatot kertünkbe. Ha a klasszikus növényeink közé a fentiekből is becsempészünk egyet-kettőt, nemcsak a látvány lesz lenyűgöző, de külön örömet fok okozni az igazi vitaminbombáknak számító gyümölcsök szüretelése is.

 

             


0