Fenyővásárlási szempontok karácsonyra

A téli ünnepek előtti időszak megannyi várakozással, készülődéssel telik, de egy problémával mindig szembesülünk – a tökéletes karácsonyfa kiválasztásával.

Műfenyő vagy hagyományos fenyő? Ha úgy döntünk, hogy a természetesség és a hagyomány mellett maradunk, akkor felmerül a kérdés: vágott vagy konténeres/cserepes? Három lehetőségünk van, de melyiket is érdemes választani?

Műfenyő

A fenyők mesterséges változata, akár az évelők: egyszer kell megvennünk, majd évről-évre újra használhatóak. Azonban egy friss tanulmány kimutatta, hogy bár évekig használható, de 3-4 évnél tovább nem használják, így végül kidobják.

Mivel nem természetes és nem újrahasznosítható, lebomlása során mérgező anyagokat juttat a legevőbe, így akár idővel káros is.

A hagyományos vágott fa

A karácsony illatának elengedhetetlen aromája a fenyő illata, amely megadja az ünnep igazi varázsát. A kivágott fa egy természetesen megújuló erőforrás. A legtöbb helyen egy fa kivágása után 2-3 db fenyőt ültetnek a helyére.
A fenyő a növekedésével a légkör szén-dioxidját felveszi és oxigént termel, majd vágás után a lebomlása során juttatja vissza a szén-dioxidot a légkörbe. Lebomlásával szerves anyagokat juttat a talajba, így hozzájárulva más növények növekedéséhez.

          

A hagyományos konténeres/cserepes fenyő

Ha a konténeres/cserepes fenyőt választjuk megkapjuk vele a zöld intenzív árnyalatát és kellemes illatát kapjuk meg otthonunkban. Álomszépek!

De ha ilyen fára vágyunk, akkor néhány szempontot figyelembe kell vennünk.

Nem ajánlott őket magas hőmérsékletű helyiségekben, illetve radiátorok mellett tartani, hiszen amint észlelik a meleget, úgy érzékelik megérkezett a tavasz és rügyezni kezdenek. Az ünnepek után a melegből közvetlenül a hidegbe történő átmenet következtében hősokkot kaphatnak, amely a fenyő esetleges kipusztulásához vezethet.

Így ennek tudatában a konténeres/cserepes fenyők a legjobban a teraszokon, verandákon vagy olyan helyeken érzik jól magukat, ahol általában nincs túl magas hőmérséklet.

Ha választása a cserepes fenyőkre esik és úgy dönt, hogy bent szeretné tartani, akkor ideális lenne közvetlenül a bejáratnál vagy kevésbé fűtött folyosón elhelyezni. Ennek ellenére, legfeljebb 10 C fokos környezetben sem ajánlott 10 napnál tovább tartani.

Ezek betartásával újra telepíthetőek akár már az ünnepeket követő napokban, januárban is elvégezhető. (DE, nem szabad fagyos talajba!)

Ez egy olyan megoldás, amellyel az ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük. Ha pedig egy olyan kertészetből választjuk a karácsony legfőbb díszét, amely fenyők termesztésével foglalkozik, akkor ők valószínűleg pótolják az eladott mennyiséget ültetéssel, így a számuk állandó marad.

         

 

 

 

 

 

            


0