Finomságok málnából
Az eper után megjelent a másik nyári kedvenc: a málna. Piacokon, üzletekben is elérhető már, de szerencsések azok, akik a kertjükből szüretelhetik ezt az ellenállhatatlan bogyós gyümölcsöt. A málnát egészségvédő hatásai miatt érdemes frissen fogyasztani, de persze szörp, dzsem és sokféle finomság is készíthető belőle.
Málnaszörp
Hozzávalók
2,5 kg málna
2 kg kristálycukor
2-3 kávéskanál citromsav
Elkészítése
A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, majd egy nagy tálban botmixer segítségével pépesítjük. Lefedve egy éjszakára hűvös helyen állni hagyjuk, majd egy apró lyukú szűrőedény, vagy ennek hiányában egy ritka szövésű ruhán átszűrjük. Hozzákeverjük a cukrot és a citromsavat és folytonos kevergetéssel kb. 15 percig főzzük. Még forrón üvegbe töltjük és zárjuk.
Málnás panna cotta
Hozzávalók 6 személyre
400 ml 30% zsírtartalmú tejszín
200 ml teljes tej
250 ml málna
80 gramm cukor
10 gramm zselatin
A díszítéshez
250 g málna
50 ml likőr (amit el lehet hozzá képzelni, akár rózsalikőr is)
porcukor
a tálaláshoz friss mentalevél
Elkészítése
A zselatint 2-3 evőkanál hideg vízbe áztatjuk, majd hagyjuk duzzadni 10-15 percig. A málnát megmossuk és tűzálló edénybe öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tejet és a tejszínt, majd kevergetés mellett melegítjük őket lassú tűzön forrásig. A keveréket botmixer segítségével pürésítjük, majd átszűrjük egy szűrőn vagy szitán. Tegyük bele a zselatint és kevergessük, amíg feloldódik. A kapott masszát osszuk el a csészékbe, hűtsük őket legalább 3 órán keresztül.
A maradék málnát pácoljuk likőrben.
Tálaláskor a pácolt málnát osszuk el a panna cották tetején, hintsük porcukorral és díszítsük mentalevéllel.
Málnadzsem
Hozzávalók
3 csésze friss vagy fagyasztott málna
1 ¼ csésze fehér kristálycukor
¼ csésze víz
egy narancs reszelt héja
egy narancs leve
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
2 rúd fahéj
1 evőkanál zselatin (opcionális)
Elkészítése
Egy nagy fazékan keverjük össze a málnát, a cukrot, a vizet, a narancshéjat, a gyömbért, a narancslevet és a fahéjat, majd főzzük nagy lángon. Forraljuk, majd lassú tűzön főzzük tovább. A zselatint ekkor adjuk hozzá, ha szeretnénk. Sűrűsödésig kis lángon főzzük, majd kb. 1-2 óra zselatin használata esetén, enélkül kicsit tovább tart. Ha a sűrűsödés megtörtént a fahéjat távolítsuk el, majd hagyjuk kihűlni.
Alaposan sterilizált üvegbe töltjük, dunsztban hagyjuk tovább hűlni.