Finomságok málnából
A málna összetéveszthetetlen aromája és lédús állaga elkápráztatja ízlelőbimbóinkat. Ahogy beköszönt a nyár, a kertben és a piaci standokon is feltűnik ez a közkedvelt gyümölcs, amely ínycsiklandó ízével és szép színével kecsegtet. A málna azonban nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges is, hiszen vitaminokban, antioxidánsokban és rostokban gazdag gyümölcs.
Egyedi, édes-savanykás ízenek és vonzó színének köszönhetően a málna számos recept ideális alapanyaga lesz, könnyedén készíthetünk belőle ízletes desszerteket és hűsítő italokat is. Akár süteményekben, fagylaltokban, szörpökben, limonádékban, lekvárokban vagy salátákban használjuk, a málna gazdagítja kedvenc ételeink ízvilágát és felfrissít a legmelegebb nyári napokon is.
1. Málnás muffin
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 125 g liszt
- 75 g olvasztott vaj
- 50 ml tej
- 1 kanál barna cukor
- 1 kiskanál sütőpor
- 100 g málna
Elkészítés:
A lisztet és a sütőport összekeverjük, ezután hozzáadjuk a tojást, a cukrot, az olvasztott vajat és a tejet. Egységes masszát keverünk. Az így kapott keverék viszonylag sűrű lesz, amennyiben úgy gondoljuk, hogy túl sűrű, adjunk még hozzá tejet.
Minden muffinformába adagoljunk egy kevés masszát, majd tegyünk bele 2-3 szem málnát, majd befedjük egy újabb réteg masszával.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
* Ebből az adagból 12 db kicsi vagy 6 db nagy muffint kapunk.
2. Málnás fagylalt
Hozzávalók:
- 500 ml tejszín (legalább 30%-os zsírtartalmú)
- 500 g friss málna
- 200 g porcukor (többet vagy kevesebbet is használhatunk, ízlés szerint)
- ízlés szerint: vanília aroma
Elkészítés:
Az előzőleg lehűtött tejszínt verjük kemény habbá. Ehhez hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliát. Egy külön tálban keverjük át néhányszor a málnát, így néhány szem szétmegy, ez adja majd meg a fagylaltunk színét. Ezután belekeverjük a tejszínhabba, amíg egységessé nem válik.
A kiválasztott tárolóban helyezzük a mélyhűtőbe. Minden 30 perc után kavarjuk át a masszát egy villa segítségével, így elkerüljük a jégkristályok képződését. Ismételjük meg ezt a műveletet legalább 6-szor.
Amennyiben van otthon fagylalt készítő gép, az eljárás egyszerűbb lesz, körülbelül 45 percet vesz igénybe.
3. Málnás-túrós brownie
Hozzávalók a browniehoz:
- 200 g vaj
- 250 ml tej
- 300 g cukor
- 300 g liszt
- 3 tojás
- 3 kanál kakaópor
- 1 kiskanál sütőpor
- 200 g málna
Hozzávalók a túrókrémhez:
- 400 g tehéntúró
- 100 g vaníliás porcukor
- 2 tojás
Elkészítés:
A browniehoz: szétválasztjuk a tojásokat. Közepes lángon egy edényben felforraljuk a tejet, melyet összekeverünk a vajjal, cukorral és kakaóporral. Miután a cukor és a vaj teljesen feloldódott, hűtsük le az így kapott keveréket, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját. Ezután hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is, ezután homogén masszát keverünk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzáadjuk a masszához.
Egy 32x35 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a brownie keveréket.
A krém elkészítéséhez keverjük össze a túrót a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és alaposan összekeverjük. Az így kapott krémet kanalazzuk a browniera, majd egy hurkapálcika vagy villa segítségével rajzoljuk mintákat a süteménybe, ez márványszerű hatást kelt.
Végül a tetejét megszórjuk málnával.
180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt a sütemény, szeletekre vágjuk.
Jó étvágyat!