Gyümölcsfák ültetése lépésről lépésre

A szabadgyökerű gyümölcsfák ültetésének lépéseit fontos ismernünk és betartanunk annak érdekében, hogy a csemetékből kertünk gyümölcsöző ékességei váljanak. Vegyük sorra, hogy melyek a legfontosabb teendők a gyümölcsfák telepítésekor:

1. A hely kiválasztása

A megfelelő ültetési hely kiválasztása az első lépés. Fontos, hogy ásványokban gazdag, könnyen ásható és öntözhető helyet válasszunk a gyümölcsfáknak.

        

2. A gödör kiásása 

Amint megtaláltuk a megfelelő ültetési helyet, a következő lépés az ültető gödör kiásása. Kb. 60 cm átmérőjű és 60 cm mély gödörre van szükség egy gyümölcsfa csemete ültetésekor, hogy a csemete gyökerei kényelmesen elférjenek benne, illetve ezzel segítjük a talaj fellazítását is.

        

3. Gyökérzet

Érdemes ültetés előtt a gyökérzetet felfrissíteni, a száraz, törött, sérült gyökérrészeket visszavágni. A vastagabb, úgynevezett vázgyökerek a legfontosabbak a fa meggyökeresedésének érdekében, ezért ezeknek a lehető leghosszabbnak kell lenniük. Ha sérült részek vannak rajtuk, akkor közvetlenül a sérült rész felett kell visszavágni. A vékonyabb gyökereket 1-2 cm-rel meg lehet rövidíteni, míg a száraz gyökereket a tövüktől le lehet vágni az új gyökerek serkentésének érdekében.

4. Iszapolás 

Készítsünk egy vízből, földből és komposztból álló keveréket. A fák gyökereit merítsük ebbe a keverékbe. Ez a lépés segíti a gyökérzeten lévő esetleges apró sérülések gyógyulását, serkenti a gyökérzet fejlődését, valamint hidratálja a gyökeret.

5. A fa elültetése 

Elérkeztünk az utolsó lépéshez, magához az ültetéshez. Fontos, hogy az iszapolást követően azonnal ültessük el a csemetét, mielőtt rászáradna az iszapolt anyag.


Az ültetésnél a következő szabályokat kell betartani:

   
• Az oltási pontnak mindig néhány cm-rel a földfelszín fölé kell kerülnie, a csemetét ne telepítsük se túl magasra, se túl mélyre!   

• A gyökerek ne legyenek összezsúfolva. Ültetéskor ne hajlítsuk a gyökereket, hogy beférjenek a gödörbe. Ha szükséges, inkább szélesítsük ki a gödröt annyira, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne.   

• Miközben a gödröt befedjük földdel, óvatosan tapossuk is körbe, és ügyeljünk hogy a facsemete egyenesen álljon. Ne tapossuk viszont túlságosan keményre a földet a frissen ültetett fa körül, mert akkor a gyökérzete nem tud majd megfelelően fejlődni.   

• Az ültetés utolsó lépéseként öntözzük meg jól a csemetét, hogy a víz leszivárogjon a gyökerekhez.

            


0