Gyümölcsfák ültetése lépésről lépésre

A szabadgyökerű gyümölcsfák ültetésének vannak lépései, melyeket elengedhetetlen ismernünk és betartanunk azért, hogy a csemeték később kertünk gyümölcsöző ékességeivé váljanak! Vegyük sorra, hogy melyek a legfontosabb teendők a gyümölcsfák telepítésekor:

1. A terület kiválasztása A megfelelő ültetési hely kiválasztása az első lépés. Fontos, hogy ásványokban gazdag, könnyen ásható és öntözhető helyet válasszunk a gyümölcsfáknak.

            

2. A gödrök kiásása Amint megtaláltuk a megfelelő ültetési helyet, következik a terület előkészítése. A méretes ültetőgödröket úgy ássuk ki, hogy a csemeték gyökerei kényelmesen elférjenek benne. A fa fajtájától függően 60-80 cm mély és 60-80 cm széles gödröket ajánlott ásni. A gödröket a fák kiszállítása előtt is elkészíthetjük.

             

3. Gyökerzet Érdemes ültetés előtt a gyökérzetet felfrissíteni, a száraz, törött, sérült gyökérrészeket visszavágni.

4. A gyökérzet iszapolása Készítsünk egy vízből, földből és komposztból álló keveréket. A fák gyökereit merítsük ebbe a keverékbe. Ez a lépés segít a gyökérzeten lévő esetleges apró sérülések gyógyulását, valamint hidratálja a gyökeret.

5. A fák ültetése Elérkeztünk az utolsó lépéshez, az ültetéshez.

Fontos, hogy az iszapolást követően azonnal ültessük el a csemetét! Ennél a lépésnél a következő szabályokat kell betartani:

- Az oltási pontnak mindig néhány cm-rel a földfelszín fölé kell kerülnie, a csemetét ne telepítsük se túl magasra, se túl mélyre!

- Az oltási pont északi irányba nézzen.

- A gyökerek ne legyenek összenyomva. Ha esetleg szükséges, szélesítsük ki a gödröt, amíg a gyökérzet kényelmesen elfér benne.

- Az ültetőgödör befedése. - Utolsó lépésként öntözzük meg jól a csemetét.

            


0