Gyümölcstermők és zöldségek a kertben

Kerttervezéskor rengeteg kérdés felmerülhet. Hogyan is nézzen ki a kertünk? Milyen növényeket és hová ültessünk, hogy tökéletes összképet kapjunk? Akármennyire is szeretjük a csodaszép dísznövényeket, érdemes a gyümölcstermő növényeknek is helyet adni a kertünkben. Levélzetüknek, virágaiknak, gyümölcseiknek köszönhetően mindamellett, hogy hasznosak még igazán dekoratívak is! 

Kertünkbe több fajta növényt is ültethetünk: gyümölcsfák, szőlő, egzotikus gyümölcsfák, zöldségek, bogyós gyümölcsűek, fűszernövények.

Nem túl tágas a kertje? Aggodalomra semmi ok, hisz több fajta magastörzsű vagy oszlopos növekedésű gyümölcstermő növény is létezik, melyek tökéletesen illeszkednek a kisebb kertekbe is.  Oszlopos fák, cherry paradicsom és a fűszernövények teraszokon cserépbe ültetve is jól fejlődnek.

Gyümölcsfák

Lehet bármi ízletesebb és egészségesebb mint a saját kertjéből származó, frissen szedett gyümölcs? Szinte végtelen kínálatból, akár a régi időket idéző klasszikusok közül vagy az érdekes és különleges egzotikus fajták közül is kedvére válogathat. Ültethet almát, körtét, barackot, kajszit, szilvát, nektarint, cseresznyét, meggyet, diót, gesztenyét, mandulát stb.

Mindenki tudja, hogy néz ki és milyen izű egy alma, de mit szólna egy olyan fajtához, mely nem csak kívül, de belül is piros színű? Vagy akár egy különleges japán szilva, kaki vagy pawpaw (indián banánfa)? Kertjének különleges varázst kölcsönözhetnek ezek az egzotikus fák!

Szőlő

Ki ne szeretné a roppanó, édes, lédús szőlőt? Kertjébe ültetve karnyújtásnyira lesznek az ízletes szőlőfürtök. Akár csak egy vagy két szőlőtövet is ültet, garantáltan meg fogja örvendeztetni az őszi időszakban. Számos fajta közül válogathat: kis és nagy, kerek vagy hosszúkás szeműek. Színük szerint lehetnek fehérek, rózsaszínek, lilás árnyalatúak, feketék. Friss fogyasztásra vagy aromás borok készítésére alkalmas szőlőfajták közül válogathat.

Bogyós gyümölcsűek

A fákkal ellentétben a bogyós gyümölcsűek kisebb méretüknek köszönhetően előnyben vannak, és mivel kevesebb helyet foglalnak, akár több fajtát is ültethetünk. Számos fajta közül válogathatunk: eper, málna, áfonya, szeder, ribizli, köszméte, berkenye stb. Az ínyenceknek különlegességeket is kínálunk.

Az eper általában piros, de mit szólna egy fehér színű fajtához? Vagy egy olyan málna ami sárga? Ha még ez sem vette le a lábáról akkor nézze meg kínálatunkban is szereplő szamócamálnát, mely a málna és a szamóca hihetetlen találkozása. A bogyós gyümölcsűek hasznosak és kimondottan látványos növények!

Zöldségek

Bizonyára a gyümölcsök ízletesek, de mi lenne velünk zöldségek nélkül? A kertjből szedett friss zöldségek finom saláták vagy köretek alapanyagai lehetnek. Ültethet zellert, répát, petrezselymet, retket, hagymát, paprikát, paradicsomot, salátát, borsót vagy akár kukoricát. Az egészséges táplálkozáshoz nem kell óriási kertet művelni, elegendő ha kedvenc zöldségeinkből, mindből egy-egy keveset ültetünk.

Fűszernövények

        Egy igen fontos kategória, a fűszerek az ételek elengedhetetlen hozzávalói, hisz ezek a növények adják meg az igazi ízét az ételeinknek, legyen szó húsokról, köretekről vagy levesekről. Ugyanakkor a zöldfűszerek különféle alkoholos italokhoz is felhasználhatók. Kakukkfű, koriander, rozmaring, oregánó, majoranna, kapor, petrezselyem, menta, stb. Ezek legnagyobb része szárítva is használható, de a friss növények aromája mégiscsak páratlan, ezért nem hiányozhatnak egy kertből sem.

 Miért ültessünk gyümölcstermő növényeket és zöldségeket kertünkbe?

        Ha többet szeretne tenni családja egészségéért akkor ez az egyik legkézenfekvőbb módja. Nem lesz szükség az árhuzázba menni megvásárolni ezeket az alapanyagokat, hisz a friss zöldségek és gyümölcsök csak karnyújtásnyira lesznek.

Szó szerint, a munkája meghozza gyümölcsét!

              


0