Hamarosan újra virágba borul a világ

Minden évszaknak megvan a maga varázsa, amiért érdemes várni rá. A tél bölcs nyugalma után mi már nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy mit tartogat nekünk az idei tavasz! Össze is gyűjtöttünk most néhányat a leghamarabb virágzó fák és bokrok közül, amik hamarosan színesebbé teszik kertünket.

A tavasz legelső hírnökei (január-február)

A virágok szerelmeseinek szerencsére télen sem kell búslakodniuk, hiszen van pár olyan különleges növény, ami a téli időjárással dacolva már az évszak végén megörvendeztet bennünket színes virágaival.

Ilyen például az egyik legizgalmasabb virágú varázsmogyoró (Hamamelis int. Feuerzauber), melynek titokzatos narancsos-piros virága azonnal felhívja magára a figyelmet. Szintén a korán virágzó fajták egyike a kikeleti bangita(viburnum bodnantense dawn) fél-örökzöld díszcserje is, illatos rózsaszín-fehér színű virágaival. Nem szabad kihagynunk a sorból a sárga, csillag alakú kecses virágaival büszkélkedő téli jázmint(Jasminum nudiflorum) sem. Ha pedig nem szeretnénk a nap melegítő sugaraira bízni gyönyörű virágaink érkezését, mindenképp szerezzünk be párat az árnyékkedvelő keleti hunyorból (Helleborus orientalis).

Amikor már tényleg tavaszodik (március)

A tavasz első hírnökei után szépen sorban sorakoznak fel a márciusban virágzók. Ki ne találkozna ilyenkor az angyali aranyeső(Forsythia x intermedia) ragyogó sárga virágaival? Egyik nagy kedvencünk, a páratlan szépségű vörös levelű díszcseresznye(Prunus serulata Royal Burgundi) is ebben a hónapban ajándékoz meg bennünket telt, babarózsaszín virágaival és elegáns vonalú leveleivel, melyek már ősszel narancsvörös árnyalatot kaptak. Ha már az izgalmas levél-színekről esett szó, nem szabad kihagynunk a sorból a vörösvirágú juhart(Acer palmatum Aconitifolium) sem. Nevét onnan kapta, hogy különleges szépségű zöld levelei ősszel vöröses árnyalatot vesznek fel, amit kora tavasszal méltán követnek meseszép vöröses virágai is. A kínai rojtosvirág(Loropetalum chinense) láttán pedig mindig elcsodálkozunk: mennyi mindent mutathat még nekünk a természet? Izgalmas, sötétebb rózsaszínes szirmai nagyon hasonlítanak a varázsmogyoró mágikus megjelenésére. Azoknak pedig, akik a téli szürkésebb színvilág után egy igazán feltűnő szépségre vágynak, hadd mutassuk be a dúsvirágú mahóniát (Mahonia Charity). Ahogyan a neve is sugallja, apró rikító sárga virágai nagyon szorosan ülnek hosszanti fürtjein, amik kontrasztosan emelkednek ki szürkéskék bogyói és sötétebb levelei közül.

Keresd bátran a természet csodáit!

A fenti listát szerencsére még hosszan lehetne sorolni, hiszen számos gyönyörű növény örvendeztet meg bennünket hamarosan vidám színeivel. Ha már te is vágysz erre a varázslatos látványra, érdemes kihasználnod a hétvégék szabadságát és sétálnod egyet a természetben. Legyen ez akár egy rövidebb gyaloglás, vagy egy hosszabb távú túra, egy biztos: feltöltődve térsz majd haza.

           


0