Hogyan gondozzuk a levendulánkat

A levendula nem véletlenül oly népszerű, romantikus virágai előbb vagy utóbb mindenkit elvarázsolnak.

A levenduláról általában a mediterrán környezet, egy karakteres illat és gyönyörű liláskék színe jut eszünkbe. Nem mindenki tudja azonban, hogy a levendula nálunk is könnyűszerrel termeszthető, felhasználási módja pedig igen sokrétű.

A levendula a rómaiak révén került Európába. Virágát az ókorban főként szépségápolásra használták: testápoló krémek, szappan vagy fűrdőviz nélkülözhetetlen alkotóeleme volt. Megszárítva pedig gyakorta a lakóhelyiségek levegőjét illatosítáották vele.

Az általunk forgalmazott levendula cserépben kerül kiszállításra, így az év bármely szakában elültethető. Következzen néhány fontos tudnivaló a növény ültetéséről és a gondozásáról.

Ültetés:

Mint minden növény esetén, a levendulánal is nagyon fontos a megfelelő ültetési hely kiválasztása. Nem különösebben igényes, több talajtípusban is megterem, de legjobban a száraz, napos helyeket szereti. A növény annyira jellegzetes illatú illóolajának termelése is a napsugarak hatására történik: minél több napsütés éri, annál illatosabbak lesznek a virágok. A lúgos és mészhatású talaj fokozza a levendula virágának illathatását.

Nem kedveli a nedves helyeket, a pangó vizet, nedves környezetben nagyon könnyen kirothad. Ha esősebb a nyár vagy csapadékosabb a tél, vizsgáljuk át a sűrűbb bokrokat, és ha szükséges, akkor ritkítsunk meg őket, hogy jobban átjárja a levegő.

Ülltetése nagyon egyszerű: ássunk egy kicsivel nagyobb gödröt, mint a cserép, amelyben a növény van, vegyük ki a növényt a cserépből, és tegyük át a kiásott gödörbe, majd öntözzük meg.

Gondozás:

Amennyiben szép és dús levendulabokorban szeretnénk gyönyörködni, nagyon fontos a növény rendszeres formázása, gondozása. Az elszáradt virágokat le kell vágni, hogy új hajtásokak hozhasson. Ha az alszáradt részeket nem vágjuk vissza, a növény nagyon hamar tönkremegy, elnyurgul, elfásul, majd kiszárad.

A levendulát ősszel szokták metszeni, október-novemberben (ahol nagyon hidegek a telek ott lehet kora tavasszal is). A kifejlett növény hajtásainak 50-65%-át bátran vissza lehet vágni, nem kell kell attól tartani, hogy elpusztul. Épp ellenkezőleg: a drasztikusabb metszés serkenti a növény regenerálódását, s tavasszal több új hajtást hoz majd. Még ha nagyon visszavágjuk is, következő évben újra kihajt, és sokkal dúsabb lesz, mint előtte volt. Arra vigyázzunk azonban, hogy ne vágjuk vissza teljesen, hagyjunk meg zöld részt is, mivel az elfásult törzsből nem képes új hajtásokat hozni.

Tudtad-e?

A levendula virágát egyre gyakrabban használják a gasztronómiában is. Felhasználható különféle desszertek, dzsemek, zselék, jégkrémek és más finomságok ízesítésére is.

 

  


0