Hogyan készüljünk a Húsvétra?

Már csak pár nap van húsvétig, és ideje az otthonunkat, asztalunkat, kertünket és lelkünket is ünnepi köntösbe öltöztetni. Íme néhány ötlet a húsvétra való felkészüléshez, hogy a hagyományos szokásokat a kertészkedés iránti szenvedéllyel ötvözhessük:   

1. Nézz körül a kertben és alkoss virágkompozíciókat a saját növényeidből 

Emeld ki tavaszi növényeid szépségét az otthonodban is. Helyezd őket vázába, vagy gyönyörűen díszített kosarakba és virágcserepekbe. Használhatsz üvegvázákat, melyekbe a kertből frissen szedett virágok kerülnek, vagy virágkompozíciókat is összeállíthatsz fonott kosarakban, fadobozokban vagy színes edényekben, amelyeket apró, húsvéti hangulatú dísszekkel egészítesz ki. A tavaszi virágdíszek elegáns vagy modernebb vázákban is gyönyörűen kiegészítik a hagyományos dekorációkat, például a kézzel festett húsvéti tojásokat és a nyuszi figurákat.    

2. Készíts dekorációkat természetes anyagokból 

Néhány vékony, rugalmas gallyból tavaszi koszorút készíthetsz. Hajlítsd meg őket úgy, hogy kerek formát kapj; majd rögzítsd őket jól, hogy a koszorú megtartsa formáját. Díszítsd az így kapott tavaszi díszkoszorút friss vagy szárított virágokkal, fa nyuszikkal, masnikkal stb. Ha nem találsz a kertben vagy a ház körül felhasználható anyagokat a koszorú díszítéséhez, akkor a boltokban kapható kis húsvéti tárgyak is megfelelnek, mint például dekortojások, masnik, katicák, pillangók, csirke vagy nyuszi figurák stb.    

3. Természetes színezékkel festett húsvéti tojások 

Húsvéti tojást lehet festeni hagyományos módszerekkel, boltból vásárolt tojásfestékkel vagy természetes, házilag elkészített festékekkel. A hagyományos húsvéti tojás piros színű, de ha természetes színezékre vágysz, akkor a vöröshagymahéjak barnáspiros színt fognak eredményezni, a kurkuma sárgát, a cékla liláspirosat, az áfonya liláskéket, a spenót pedig zöldet. A színek intenzitása a festék elkészítéséhez használt természetes összetevők mennyiségétől függően változik.   

4. Díszítsd fel a kertet is

Tedd teljessé az ünnepi hangulatot egy kis húsvéti dekorációval a kertben. A nyuszi figurák és a festett tojások különleges varázst kölcsönöznek és kiegészítik az ünnepi hangulatot a külterekben is. Ha vannak gyermekeid, vond be őket is a kert húsvéti dekorálásába. Egy játszósarok kialakítása a tiszta levegőn biztosan tetszeni fog nekik. Csak néhány, az életkoruknak megfelelő játékot kell kivinni a kertbe, és talán néhány növényt is a gyerekekre lehet bízni, hogy maguk gondoskodhassanak róluk. 


  

5. Az ünnepi asztal díszítése 

Használj vidám és élénk színeket a húsvéti asztal díszítésére. Minden terítékhez tehetsz egy kézzel festett húsvéti tojást vagy egy kosárka tavaszi virágot, amelyet a kertből szedtél frissen. 

  

6. A húsvéti menü megtervezése 

Tervezd meg az ünnepi menüt, és készülj elő a sütés-főzésre. A húsvéti menü nem nélkülözheti az ünnep autentikus ízét adó hagyományos ételeket. A piros tojásnak, a sonkának, a kalácsnak és a süteményeknek mindenki örülni fog.  És természetesen a saját kertedből frissen szedett szezonális zöldségek is előkelő helyet kaphatnak a húsvéti asztalon.

 


0