Hogyan legyen mindig virágos kerted?

Tavasszal mindenhol feléled a természet, a legtöbb kert gyönyörűen virágba borul. Mindenhol finom illat és gyönyörű színek fogadnak bennünket. De mi történik ezután? Nem lenne szuper, ha minden évszakban ugyanez a vidám virágos kert fogadna bennünket?

Egy egész évben gyönyörű virágos kertet nem lehetetlen megvalósítani, csupán egy kis tervezést igényel. Rengeteg olyan virághagyma és egyéb virágos növény közül válogathatunk, amik egész nyáron, sőt egészen késő őszig virágoznak.

Valósítsd meg álmaid virágos kertjét – 5 lépésben

Eleinte bonyolultnak tűnhet ez a tervezési folyamat, ugyanakkor valójában csak 5 egyszerű lépésből áll:

1.  Informálódj!

2.  Gondold át!

3.  Tervezz!

4.  Ültess!

5.  Élvezd munkád gyümölcsét, gyönyörködj virágos kertedben!

A siker kulcsa a felkészülés

Kezdjük az elején: a jelennel! Első lépésként készíts egy listát arról, hogy jelenleg milyen növények élnek már a kertedben! Majd írd melléjük, hogy mettől-meddig virágoznak, milyen magasra nőnek, milyen színűek és formájúak a leveleik!

Ezeket az információkat ugyanis majd mind figyelembe kell venned az egész évben virágzó kerted kialakításakor. Hiszen így láthatod igazán, hogy jelenleg az év mely szakaszában, mely hónapokban van „virághiány” a kertedben.

A tervezésnél fontos szempont lehet még a virágok színe, formája, mérete is, a cél, hogy az új fajták beszerzésénél is ahhoz igazodj, ami neked leginkább tetszik.

Elemezd ki a „virághiányos időszakot”!

Miután összegyűjtötted a fontos információkat kerted jelenlegi „virágkészletéről”, akkor érdemes a tettek mezejére lépni:

1.  Készíts egy listát arról, ami még hiányzik a kertedből: magas vagy alacsony növények, talajtakarók, tavasszal, nyáron vagy éppen ősszel virágzók, futó- vagy cserepes fajták, napos, félárnyékos vagy árnyékos helyeket kedvelők.

2.  Készíts még egy listát a virághagymákról is tehát, hogy melyik virághagymák hoznak virágot, valamint az évelőkről is, amiket szívesen beszereznél! Itt is fontos a virágok színe, mérete és formája, valamint a virágzási idő.

Ha ezek a listák már a kezedben vannak, akkor sokkal könnyebben látod, milyen növényekre lesz szükséged. Mikor virágozzanak, milyen színű, méretű és formájú virágokkal ajándékozzanak meg, milyen területeket (napsütés és talaj) kedvelnek és milyen levélzetük van. A levelek azért lehetnek különösen fontosak, mert számos örökzöld tud egy kis színt és melegséget adni egy téli kertnek is.

Tervezd meg az ültetést!

Ha megvannak a fajták, amiket be szeretnél szerezni színpompás álom-kerted megvalósításához, akkor érdemes egy ültetési tervet készítened. Ebben a részben mindenképp vedd figyelembe a választott növények optimális ültetési idejét, helyét és módját, amit az ültetési útmutatóban is megtalálsz.

Legyél türelmes!

Fontos, hogy ne veszítsd el a türelmed, hiszen egy folyamatosan, aktívan és dúsan virágzó kert megteremtéséhez időre és a te kemény munkádra van szüksége növényeidnek. De hidd el: az eredmény mindenért kárpótol majd!

    


0