Hogyan metsszük a málnát?

Vegyük elő a kertészeti szerszámainkat és kövessük figyelemmel, hogy mennyire egyszerű a málnát helyesen megmetszeni.

A málna fenséges gyümölcs, ezért sokan azt hihetik, hogy nehéz a termesztése. De igazából kevés szaktudásra és térre van szükségünk, ahhoz, hogy helyesen termesszünk málnát. Nem igényel sok gondozást és odafigyelést. Sokkal hamarább, mint gondolnánk kertünkben sétálva már tervezhetjük is a szüretet. A minél gazdagabb termés érdekében tudnunk kell hogyan és mikor kell metszeni a málnabokrot. Nem kell félnünk, mert ez a dolog nagyon egyszerű.

1. Lépés. Milyen fajta málnánk van?

Állapítsuk meg, hogy milyen fajta a málnánk, ahhoz, hogy tudjuk mikor kell metszeni: tavasszal vagy ősszel. Általában két féle málna ismert: nyáron termő és ősszel termő. Fontos tudnunk, hogy mikor terem a málnánk, mivel, hogy különböző időben kell metszeni.

2. Lépés. Az ősszel termők metszése.

Abban az esetben, ha az ősszel termőket részesítjük előnyben könnyebb dolgunk van, mivel ezek a fajták az új hajtásokon teremnek és ezért februárig teljesen vissza kell vágni.

Vegyük sorba az előző évben termett ágakat és egy hegyes metszőolló segítségével távolítsuk el ezeket. 

3. Lépés. A nyáron termők metszése.

A nyáron termők esetében az előző évi hajtások teremnek, így a bokrot termés után, nyáron kell megmetszeni, eltávolítva a letermett hajtásokat. 


           


0