Hogyan metsszük álomszép magnóliáinkat?

Magnólia szerelmeseiként nem csoda, hogy a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni ezekből az álomszép dísznövényekből. Így előfordul, hogy néha kicsit félve közelítünk feléjük – például amikor a metszésükről van szó!

Szerencsére ezeket a dísznövényeket ritkán kell csak metszenünk, így viszonylag kevés alkalommal kell átélnünk gyönyörű (és gyakran igen drága) magnóliánk metszésének tortúráját. Ráadásul a művelet sem olyan bonyolult, mint ahogy először gondolnánk!

Mindössze 3 egyszerű lépést szükséges betartanunk, hogy kihozhassuk kedvenc magnóliánk metszéséből a legtöbbet:

1. lépés: A magnólia metszése nyár közepén

A magnóliák metszését érdemes a nyár közepére időzíteni, amikor még meleg az időjárás. Hiszen ha már hűvösebb hőmérsékletre időzítjük a folyamatot, akkor bizony kedvenc magnóliánk hajlamos lehet a „könnyezésre”.

Az örökzöld fajtákra ez nem jellemző, így őket bátran metszhetjük korábban, akár már tavasszal is.

2. lépés: A magnólia formázó metszése

A magnólia lombjának formázását igen könnyű megoldani: kezdjük a gyengébb, formátlan ágak eltávolításával. Ehhez határozzuk meg a magnólia lombjának közepe felé fejlődött metszeni kívánt ágakat, majd egy hegyes metszőolló segítségével távolítsuk el őket egészen a rügyig.

Ha koronás díszfának szeretnénk formázni magnóliánkat, akkor az alsó ágakat távolítsuk el egy fűrész segítségével. Folytassuk egészen addig az alsóbb ágak eltávolítását, amíg el nem érjük a kívánt formát.

3. lépés: A magnólia visszavágása

Álomszép magnóliánk akkor fejlődik a legszebben, és akkor tudjuk a legszebb formájúvá alakítani, ha a metszést több éven keresztül tudatosan hajtjuk végre.

Figyeljünk a fejlődő ágak ritkítására, az oldalágak és hajtások eltávolítására, egészen a törzsig. Egy ág rövidítésekor mindig vágjuk vissza őket az első egészséges rügyig vagy elágazásig! Ehhez használjunk bátran fűrészt, vagy éles metszőollót!

Kertészeti szakértőink tippje:

Soha ne metsszük a magnóliákat kora tavasszal vagy késő ősszel! A magnóliák ősszel fejlesztik ki ugyanis virágrügyeiket, melyek az ágakon telelnek. Így az őszi vagy kora tavaszi metszéssel ezeket a rügyeket is eltávolítjuk, ami miatt magnóliánk nem fog virágozni.

Több mint 20 féle magnólia a kínálatunkban

 

             0