Hogyan neveljük és gondozzuk a pozsgás növényeinket?

 

 

Kiérdemelték hírnevüket miszerint gondozásuk nagyon egyszerű, de ha egy kicsit jobban odafigyelünk igazi csodanövényeket varázsolhatunk belőlük.

A pozsgás növények az egyik legismertebb évelő növények közzé tartoznak és nem nehéz rájönni, hogy miért is. Gondozásuk egyszerű, rezisztensek, jól tűrik a szárazságot és nagyon gyorsan növekednek. Gyönyörűen díszítik a sziklakerteket, belső udvarok kiváló díszei, szépen mutatnak tetőtéri kertekben, évelő ágyásokban, illetve beültethetjuk cserepekbe és balkonládákba is.

De ugyanúgy mint a többi növényeknek nekik is szükségük van a megfelelő gondozásra a szép fejlődés érdekében. Egy kis odafigyeléssel gyönyörűen meghálálják munkánkat, „kis dísz szobrokká változnak” és egész évben gyönyörködhetünk bennük. A lentiekben olvashatunk pár hasznos információt amelyekkel segíthetnek a gondozásukban.

Védjük a hidegtől – némélyik poszgás növény jobban ellenál a téli fagyoknak ha a talaj és a leveleik szárazon maradnak. Északi oldalra ültetve egy fal tövében jó választás lehet a hidegebb tájakon. A kövi rózsák (Sempervivum) és a varjúháj (Sedum) leginkább tűrik a hideget, míg más fajták, mint példáúl a kristályvirág (Delosperma) érzékenyebbek a hidegre.

Védjük az esőtől – ha hosszabb ideig ki vannak téve a késő őszi esőzéseknek nagy károk érhetik a kedvenc pozsgás növényeinket. Ha a leveleik sok vizet szívnak megukba a későbbi fagyok komoly károkat tehetnek bennük, illetve a kisebb levelek, amelyek közel vannak a talajhoz könnyen elrohadhatnak az esősebb tájakon. Válasszunk olyan ültetési helyet példáúl eresz alatt, fal tövében ahol nem éri annyira az eső vagy akár ideiglenes sátrat is felállíthatunk növényeink fölé.

Válasszuk ki a megfelelő talajt – a jó vízelvezetésű, levegős ágyas, termékeny talaj kiválló a pozsgás növényeink ültetéséhez úgy a kertben mint a cserépben is. Ha az Ön kertjében a talaj agyagosabb akkor érdemes inkább cserépbe ültetni a növényeket. 

Egy réteg kavics segíthet, hogy megelőzzük a növények szárának rodhadását. Ültethetjük rétegezve is, azzal a feltétellel, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen és a víz ne álljon meg rajta.

A kavics vagy a homok segíthet a talaj vízelvezetésében. Ne feledjük, hogy az északi ültetés és a dombos talalj ideállis a pozsgás növényeink ültetéséhez.

Öntözzük figyelmesen – a pozsgás növények jól alkalmazkodnak a zord környezethez, ami azt jelenti, hogy jól tűrik a szárazságot, kevés csapadékra van szükségük, megtartják a vizet a törzsükben illetve a leveleikben. Mindenképpen kell öntözzük őket főleg ha cserépbe ültetjük. Öntözés előtt vizsgáljuk meg hogy mennyire száraz a talaj és csak akkor öntözzük ha tényleg szükséges, egyébként a túl sok víz végzetes lehet számukra. Öntözzük meg jól őket, mint a többi növényeinket csak ritkábban és mindig vizsgáljuk meg a talajt alattuk, hogy mennyire száraz.

Tápozzuk megfelelően – egyes kertészek nem használnak egyáltalán tápot, de az időkénti tápozásuk segíthet a fejlődésükben és jelentősen befolyásolja kinézetüket. Főleg a cserépben lévő növények esetében ahol az eső könnyebben kimossa a tápanyagokat a földből ezért szükség van ezek pótolására.

Használjunk kaktuszoknak megfelelő tápot vagy egy negyed mennyiséget az ajánlott univerzális tápból – 3-4 alkalommal egy évben, de nem télen mikor vegetatív állapotban vannak.

              


0