Hogyan szoktassuk rá a gyerekeket a kertészkedésre?

A kertészkedés olyan tevékenységnek bizonyult napjainkban is, melynek segítségével minőségi időt tölthetünk szeretteinkkel, mindemellett nem csak hatékony, hanem szórakoztató is egyben. A kertészkedés ugyanakkor kiváló lehetőség arra, hogy a gyerekek figyelmét is felkeltsük a természet szeretetére, hogy megtanítsuk őket gondoskodni és felelősséget vállalni egy másik élőlényért.
De felmerül bennünk a kérdés: hogyan szoktassuk rá gyerekeket a kertészkedésre?

Apró lépések

A gyerekek viszonylag könnyen rávehetőek, hogy besegítsenek a hasznos kerti munkába, ha játékként fogják fel és élvezik a dolgot. Ebben fontos szerepet játszik, hogy ne érezzék kötelességnek és ne terheljük meg őket túl sok feladattal. Tudniuk kell, hogy ez egy jó játék, hiszen a locsolás és a sárban dagasztás csak mókával és kacagással járhat. Ettől nekünk sem kell félnünk, hiszen egy védőfelszerelés sokat segíthet az ügyön.

Saját birodalom

Érdemes már az elején leválasztani egy kisebb területet a kicsiknek, melyet csak a sajátjuknak mondhatnak. Egy könnyen elérhető, napos helyen fekvő kis terület, ahol öntözgethetik és figyelhetik a saját ültetésű növényeiket.
Ezzel elkerülhetjük azt is, hogy az általunk ültetett ágyásba tegyenek kárt.

Saját eszközök és növények

Legyen saját kertészszerszámuk! A munka sokkal gyorsabban és könnyebben megy, ha egy gyerek méretű, aranyos gereblyével vagy öntözőkannával látnak hozzá a kicsik.
Fontos, hogy ők választhassák ki a kedvenc virágaikat, gyümölcseiket vagy zöldségeiket! Figyelnünk kell rá, hogy biztosan kikelő és könnyen termő fajtákat válasszunk, hogy sikerélményt nyújtson a kertészkedés. A könnyen termő növények közül választhatjuk például a retket és a szamócát vagy akár a paradicsom is megfelelő választás lehet.
Mindenképp vigyáznunk kell, hogy ne használjunk rovarírtót, gombaölőt vagy műtrágyát.

Pozitív hatás

Kutatások igazolják, hogy a gyermekek sokkal boldogabbak, gyorsabban fejlődnek a készségeik, mindemellett sokkal kreatívabbak lesznek, ha részt vehetnek a kertészkedésben.

Kezdődhet a móka és mindamellett, hogy a gyerekek megismerkednek a természettel és gyönyörű emlékekkel gazdagodnak, megtanulják azt is, hogy a kemény munkának meg lesz a gyümölcse.

           

 


0